grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik dr. Drnovšek obiskal Univerzo na Primorskem

Koper, 11/17/2005  |  sporočilo za javnost, govor

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes obiskal Univerzo na Primorskem, kjer so mu rektorica univerze dr. Lucija Čok, predsednik Sveta zaupnikov univerze Igor Bavčar in predstavnica študentov predstavili delovanje univerze in njene razvojne strategije.

Ob tej priložnosti je predsednik dr. Drnovšek nagovoril zbrane predstavnike univerze (nelektoriran zapis):



Klikni za povečavoVesel sem, da danes lahko poslušam tako spodbudne besede o začetku delovanja Univerze na Primorskem. Bil sem prisoten v prejšnjem obdobju v vladi, ko smo poslušali različne teze, ali je univerza smiselna ali ne, ali bo lahko kvalitetna, ali lahko obstane. In vesel sem, da tisto, kar sem danes slišal, potrjuje našo takratno odločitev, leta 2003 in že prej, da to postane tretja slovenska univerza.

Zelo pomembno se mi zdi to, da ste začetek nove univerze zasnovali na najnovejših spoznanjih, spoznanjih, ki so danes prisotna v svetu, v Evropi. Da skušate doseči čim bolj tesno povezavo izobraževalnega, znanstvenega procesa in čim bolj tesno povezavo z gospodarstvom. To je tisto, k čemur težimo, zlasti v Evropski uniji smo temu namenili že veliko besed, ker želimo doseči bolj dinamičen razvoj v prihodnosti, soočanje s številnimi izzivi, ki so pred nami. In zato potrebujemo tudi univerze, ki niso okostenele, ki znajo slediti duhu časa, ki znajo iskati odgovore na izzive sedanjosti in prihodnosti. Vesel sem, da ste svojo pot začrtali na tak način in da se zavedate pomena takšnih usmeritev in da jih izvajate.

Klikni za povečavoZelo zanimivo in tudi zelo pozitivno se mi zdi, da ste tako neposredno vključili tudi predstavnike gospodarstva, da spremljate dejavnosti, soodločate in financirate te dejavnosti. S tem je po mojem prepričanju vzpostavljen mehanizem, ki bo zagotavljal, da bo univerza sledila realnosti, realnim potrebam, se prilagajala in da bo svoje potenciale usmerjala tja, kjer bodo najbolj potrebni. Da ne bo nekako sama sebi namen, kot nekaj, kar se vrti samo zase, nima pa pravega vpliva v širši družbi, ne v gospodarstvu ne v znanosti pa tudi sicer.

Ker je danes dan študentov, je prav, da se tega spomnimo. Vesel sem sporočila, ki sem ga slišal od predstavnice študentov, da vaša univerza spoštuje partnerstvo s študenti. Zdi se mi pomembno, da je študent obravnavan in spoštovan kot enakopraven subjekt na univerzi, da ni številka. Takšni odnosi, pozitivni, pravi odnosi, medsebojno delovanje in spoštovanje se mi zdi temelj za prihodnost. Vemo, da smo študentje ustvarjali in ustvarjajo svoj temeljni odnos do življenja, do soljudi, do družbe ravno takrat, ko so na univerzi. Zato se mi zdi pomembno, da ste ta element podčrtali in mu dajete velik pomen.

Pred univerzo je po tem lepem začetku veliko izzivov in nalog. Želim vam, da bi jih dobro izpolnjevali in se uspešno razvijali, da bi univerza resnično uživala sloves kvalitetne, spoštovane univerze. Želim vam veliko uspehov na tej poti, gospa rektorica in tudi vsem ostalim. Z veseljem bom spremljal vaš razvoj in upam, da bomo še ob kakšni priložnosti izmenjali kakšno besedo.