grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik dr. Drnovšek vročil Red za izredne zasluge dr. Javierju Solani

Brdo pri Kranju, 09/27/2004  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je nocoj na slovesnosti na Gradu Brdo pri Kranju, z Redom za izredne zasluge na diplomatskem mednarodnem področju odlikoval dr. Javierja Solano Madariago, visokega predstavnika Evropske unije za skupno zunanjo in varnostno politiko in generalnega sekretarja Sveta Evropske unije. Dr. Solano je slovenski predsednik odlikoval za izjemne zasluge in osebni prispevek pri vzpostavljanju, razvijanju in krepitvi odnosov, pomembnih za mednarodno uveljavljanje in vključevanje Republike Slovenije v evroatlantske povezave.



Klikni za povečavoNa posebni slovesnosti je slovenski predsednik povedal: (nelektoriran zapis)

"V veliko veselje mi je, da sem lahko odlikoval dolgoletnega prijatelja Slovenije in tudi svojega prijatelja, gospoda Javierja Solano. V zadnjem desetletju sva se neštetokrat srečala ob različnih priložnostih, ključnih trenutkih, ko je Slovenija iskala svojo pot v Evropsko unijo in Nato. Javier Solana nam je velikokrat odkrito svetoval in predstavil stvari takšne, kot so v resnici bile in nam pri tem pomagal pri naših odločitvah. Gospod Solana je prispeval k boljšemu mednarodnemu položaju Slovenije tudi s tem, da je bil zelo aktiven v svojih prizadevanjih za stabilizacijo in mir v regiji v JV Evropi in tudi po njegovi zaslugi so danes tam razmere boljše kot so bile oz. kot bi lahko bile. Njegovo delo nam je dobro znano. Vemo, da si tudi na sedanji funkciji prizadeva za razreševanje različnih kriznih situacij, s katerimi se srečuje Evropska unija, Evropa in vemo, da je pri tem uspešen. Želimo mu uspeha tudi v prihodnje in čimbolj plodnega sodelovanja."
ikona avdiogovor predsednika republike dr. Janeza Drnovška na slovesnosti ob podelitvi odlikovanja dr. Javierju Solani Madariagu



Klikni za povečavoDr. Javier Solana je v svojem zahvalnem govoru dejal:

"Spoštovani g. predsednik, dragi prijatelj,
v veliko čast mi nocoj sprejeti to odlikovanje. Že vrsto let vam je znana moja ljubezen do Slovenije in moje prijateljstvo s predsednikom Drnovškom. Prvič sva se srečala pred mnogimi leti, ko je bila Slovenija še na poti v Evropsko unijo, v evro-atlantske integracije. Oba govoriva španski jezik in tako sva veliko ur presedela in se pogovarjala o različnih temah, izzivih današnjega sveta in regije.V vsem tem času sem se lahko prepričal, da je dr. Drnovšek dober prijatelj in dober svetovalec in mislim, da je Slovenija lahko ponosna in srečna, da je imela tako dobrega predsednika vlade in ima sedaj predsednika republike. Slovenija je prva izmed držav Zahodnega Balkana, ki se je pridružila evro-atlantskim povezavam. Mislim, da je to velik uspeh in zasluge za to gredo predvsem slovenskemu narodu in njegovim voditeljem. V veliko veselje mi je, da je Slovenija danes že članica Evropske unije. Biti član Evropske unije je privilegij, včasih tudi breme, kajti delati je treba skupaj z drugimi in sklepati kompromise. Slovenija pa je prva iz te regije, ki je postala članica Evropske unije in zdi se mi, da ima tudi posebno obveznost do drugih držav, da deluje kot zgled in pomaga drugim državam iz regije, da bodo čimprej stopili na pot v članstvo v Evropsko unijo in druge evro-atlantske integracije. To že uspešno počnete in prepričan sem, da boste to še uspešno počeli naprej.

Klikni za povečavoOb koncu bi se vam rad najlepše zahvalil, zaželel predsedniku vse dobro, se zahvalil za pomoč vaše države in prepričan sem, da bom vaši državi še lahko pomagal. Še enkrat pa naj povem, da je predvsem pomembno to, da Slovenija zdaj deluje kot zgled drugim državam iz te regije in jim pomaga pri čimprejšnjem vstopanju v Evropsko unijo. Prepričan sem, da boste s tem, kar ste počeli, kar počnete in kar boste še počeli, pomemben zgled drugim državam. Hvala lepa, vse dobro Sloveniji."

ikona avdiozahvala dr. Javierja Solane Madariaga ob podelitvi odlikovanja Red za izredne zasluge na diplomatskem mednarodnem področju s katerim ga je odlikoval predsednik republike dr. Janez Drnovšek



Obrazložitev:
Dr. Javier Solana Madariaga je visoki predstavnik Evropske unije za skupno zunanjo in varnostno politiko in generalni sekretar Sveta Evropske unije. Dr. Javier Solana Madariaga je prispeval, da je bila Republika Slovenija uspešna pri povezovanju in vključevanju ter uveljavljanju v evroatlantske povezave. V letih sodelovanja z Republiko Slovenijo so se stkale osebne prijateljske vezi in državniški odnosi.

Gospod Solana je pomembna osebnost španske, evropske in svetovne politike. V času pristopnih pogajanj Slovenije je kot tedanji španski minister za zunanje zadeve odigral pomembno vlogo za Slovenijo. Pomagal je pri sklenitvi t.i. “španskega kompromisa”, ki je bil pogoj za sklenitev pridružitvenega sporazuma Slovenije z Evropsko unijo. Slovenija je pri dr. Javierju Solani Madariagi našla velikega prijatelja in zaveznika, ki je s svojimi bogatimi izkušnjami prispeval k uspešnemu pristopu Republike Slovenije k Evropski uniji.

S položaja vodje španske diplomacije je odšel na Severnoatlantsko zavezništvo NATO in postal njegov generalni sekretar. V času, ko je bil na čelu, je Slovenija sodelovala z NATO-M v okviru Programa partnerstva za mir. V letu 1999 je prevzel položaj prvega visokega predstavnika za zunanjo in varnostno politiko, s čimer so voditelji Evropske unije želeli okrepiti njeno zunanjepolitično dejavnost.

Kot eden vodilnih evropskih državnikov se vseskozi zavzema za stabilno, varno in razvito Evropo. Bil je velik zagovornik zgodovinske nujnosti širitve Evropske unije ter vstopa držav srednje in vzhodne Evrope v Unijo, katere glavni cilj je utrditev miru, stabilnosti in zanesljive prihodnosti Evrope in sveta. Oblikovanje in razvoj skupne zunanje in varnostne politike je zanj nujen proces, ki zagotavlja stabilnejšo in varnejšo Evropo in utrjuje njen položaj v svetu. Gospod Solana bo v zgodovino zapisan kot velik zagovornik evropske integracije in krepitve evropske identitete, še zlasti zunanje politične in obrambne komponente Evropske unije.

Za Republiko Slovenijo je leto 2004 zgodovinsko pomembno, saj je s članstvom v NATO in Evropsko unijo dosegla pomembne zunanje politične cilje, trdnejšo umestitev v evropski in evroatlanstki prostor ter krepitev svoje vloge. Za uresničevanje tega je veliko pripomogel dr. Javier Solana Madariaga. Najvišje državno odlikovanje Red za izredne zasluge je zato priznanje in zahvala slovenske države za vse, kar je dr. Javier Solana Madariaga storil v dobro Republiki Sloveniji in vzpodbuda za nadaljnje sodelovanje.