Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

Kučan obiskal Mitjo Gasparija
Ljubljana, 31. julij 2007

 


Vesel sem, da imamo dva dobra kandidata, ki dobro poznata gospodarske, politične, tudi socialne probleme doma v Sloveniji, širše v Evropi in tudi po svetu ter da je s tem volivcem omogočena izbira. Kakor koli se bodo ljudje odločili, letošnja volilna tekma očitno obeta, da bomo Slovenci dobili dobrega predsednika, je dejal Milan Kučan v izjavi ob obisku Mitje Gasparija in njegovega volilnega štaba.

Zapis pogovora z novinarji v Pisarni predsedniškega kandidata Mitje Gasparija:
Novinar
Gospod Kučan, kako da ste se vi sami odločili priti v pisarno na obisk?
Kučan
Dva dobra razloga imam za to.
Novinar
Celo dva? V redu.
Kučan
Prvi je ta, da me zanima, kako je organizirano delo štaba, ker bi to rad primerjal z načinom dela takrat, ko sem sam kandidiral za predsednika države. In drugi, morebiti pomembnejši je, da poskušam z obiskom volilnih štabov kandidatov gospoda Gasparija in gospoda Türka usmeriti več pozornosti na ta dva kandidata in na tak način morebiti pomagati, da se skrajšano obdobje njunega pojavljanja v javnosti nekako dopolni. Pač zaradi časovne stiske, ki je nastala zaradi dolgega oklevanja gospoda Pahorja.
Vesel sem, da imamo dva dobra kandidata, da dobro poznata gospodarske, politične, tudi socialne probleme doma v Sloveniji, širše v Evropi in tudi po svetu in da je s tem volivcem omogočena izbira. Kakor koli se bodo odločili, letošnja volilna tekma očitno obeta, da bomo Slovenci dobili dobrega predsednika.
Novinar
Ali to pomeni, da podpirate oba kandidata? Gospoda Gasparija in gospoda Türka?
Kučan
Nedavno sem povedal, kakšna so moja pričakovanja za podporo. Zdaj prihaja čas, ko bodo potrebne opredelitve do razmer Sloveniji in takrat se bom med njima tudi odločil. Do takrat velja moje mnenje, da sta oba zelo dobra in kredibilna kandidata.
Novinar
Pa če bi se lahko klonirali in bili kot dva Milana Kučana, ali bi potem obema kandidatoma dali svoj glas?
Kučan
Ne, oba sta prevelika. Jaz sem bolj majhen, tako da kloniranje ne pride v poštev.
Novinar
Ali boste poleg teh dveh kandidatov obiskali mogoče še kakšnega drugega?
Kučan
Zaenkrat nisem bil povabljen drugam in ne vidim posebnega razloga. Moja radovednost, ki sem jo opredelil kot prvi razlog, bo najbrž zadoščena, če bom obiskal še štab gospoda Türka.
Novinar
No, pa kaj vas potem res najbolj zanima v teh štabih? Kaj vi v bistvu hočete videti in se prepričati na lastne oči?
Kučan
Predvsem koliko je v štabih res prevladalo spoznanje, da delajo pravzaprav za volivce in za Slovenijo in ne toliko za sebe. Tudi seveda za kandidata. Ampak zmeraj je pri volilnih štabih nekako prisotno, izgleda, kakor da bi delali za sebe in ne za državljane.
Novinar
Zdaj ima po anketah javnega mnenja rahlo prednost gospod Türk, ampak po križanjih v drugem krogu bi bil pa proti gospodu Peterletu bolj uspešen gospod Gaspari. Kako boste v tem primeru ravnali?
Kučan
Tako, kot bo pokazal drugi krog - kdor se bo pač uvrstil v drugi krog. Javno mnenje in ankete so ankete, volitve so pa volitve. Tu je razlika.
Novinar
Nekoč ste rekli oziroma pred kratkim ste rekli, da boste podprli tistega, ki bo imel nekako bolj odločna stališča o delu sedanje vlade. Kdo se vam zdi, da ima sedaj bolj odločna stališča? Bi lahko rekli, da je kdo bolj kritičen kot drugi?
Kučan
Ne gre za kritiko. Rekel sem, da me zanimajo opredeljevanja in jasnejša stališča do razmer v Sloveniji. Zaenkrat obdobja opredeljevanja in razjasnjevanja praktično ni bilo. Pričakujem, da bo to sedaj in da bomo predvsem po vaši zaslugi, ko boste kandidatom zastavljali prava vprašanja, dobili tudi prave odgovore.
Novinar
Če boste prejeli še kakšno drugo povabilo v druge volilne štabe, se boste na takšno povabilo odzvali?
Kučan
Seveda. Ne vidim razloga zakaj ne. Prav pretiraval pa s temi obiski ne bi.
Novinar
Če bi vas gospod Peterle povabil, ne vidite zadržkov, da bi šli?
Kučan
Ne, če bi me povabil, ne. Je pa bil pri meni šef njegovega volilnega štaba gospod Pogorevc, tako da približno vem, kako teče tam delo.
Novinar
Ampak vendarle je dejstvo, da ste gospoda Gasparija obiskali, ali lahko to razumemo, da ga podpirate in vam je najbližje od teh kandidatov?
Kučan
Vi ste po naravi stvari bolj obveščeni od mene in bi morali vedeti, da gospod Türk žal še nima pisarne, tako da ga nimam pravzaprav kje obiskati.
Zelo pomembno je upoštevati dejstvo, da tisti, ki se odločijo za predsedniško tekmo, vendarle zaslužijo spoštovanje ne glede na motive. In tega ne bi podcenjeval tako, kot je nekoč sedanji predsednik vlade rekel: "Eden je resen, drugi so pa vsi krjavlji". To je vendarle veliko podcenjevanje ljudi, ki so se za kandidaturo odločili.
Novinar
No, ampak v bistvu se samo štirje kandidati uvrščajo na lestvicah javnega mnenja. Gospod Jeliničič mislim, da dobiva nekje okrog deset odstotkov in da imajo ostali sploh malo možnosti, da zberejo predvidenih pet tisoč podpisov.
Kučan
Če jih boste zelo popularizirali v javnosti, jih mogoče celo bodo.
Novinar
Gospod Kučan, ali bi se vam odvalil kamen od srca, če bi v drug krog prišla gospod Gaspari in gospod Türk?
Kučan
Ne vem, kako bi bilo s tem kamnom. Predvsem pa ne vem, kam bi mi padel. Če bi mi padel na noge, me ne bi prav nič odleglo.

 

 

seznam   na vrh