Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

Čestitke ob visokem jubileju Nove revije
Ljubljana, 31. maj 2007

 


Milan Kučan se je odzval na prošnje novinarjev, da odgovori na obtožbe predsednika vlade na slovesnosti ob visoki obletnici izhajanja Nove revije:

"Predsednik vlade me s svojim nagnjenjem do pisanja zgodovine žal sili v obnavljanje preteklosti. Sam ocenjujem, da je pomembnejše to, kar se v Sloveniji dogaja danes in zaradi česar so ljudje negotovi, zaradi česar sem zadnje čase govoril tudi sam. V preteklosti smo živeli že vsi. Za prihodnost je veliko pomembneje to, kar se dogaja zdaj.
Kar zadeva Novo revijo: res se z nekaterimi prispevki, ki jih je objavljala in jih objavlja Nova revija, nisem strinjal in se ne strinjam. Vendar moje nestrinjanje nikakor ni vplivalo na izhajanje Nove revije. Ta že petindvajset let ponuja svoje razmisleke slovenski javnosti in izkoričam priložnost, da ji ob jubileju čestitam.
O mojem pogovoru v Tacnu: Ta je objavljen in je znan. Pa vendar. V takratnih zaostrenih družbenih in političnih razmerah v Jugoslaviji, ob ostrih spopadih v Partiji in z vrhom jugoslovanske armade je obstajala resna nevarnost, da bi prišlo do zlorab represivnih organov in služb. Njihova dezorientacija in razpad bi lahko pripeljal do kaosa in do ustanavljanja različnih paradržavnih obveščevalnih, vojaških, varnostnih in podobnih služb. Te ne bi niti razumele niti delale za interese Slovenije in Slovencev. To se je dogajalo v drugih republikah nekdanje Jugoslavije in tudi v nekaterih tranzicijskih državah Srednje Evrope. V Sloveniji smo to nevarnost takrat uspešno preprečili. Te službe so delale razumno, odgovorno in pogumno. Zavarovale so proces demokratizacije slovenske družbe in njen miren prehod v pluralno parlamentarno politično demokracijo.
Takrat smo bili, če lahko uporabim misel gospe Spomenke Hribar, mnogi na različnih mestih, z različnim vplivom, z različnimi možnostmi in z različno odgovornostjo. Vendar smo delali vsi za isti cilj. Če ne bi bil tako, ta cilj ne bi bil dosežen. Smatral sem za potrebno to povedati tudi zaradi mnogih ljudi, ki so takrat po svojih najboljših močeh prispevali k uresničitvi tega cilja in so lahko s tako površnimi in na lahko izrečenimi ocenami prizadeti."
Milan Kučan je odgovarjal tudi na vprašanja novinarjev in med drugim povedal, da sam ni nikoli trdil, da je bilo nekoč boljše kot je danes, kvečjemu da je bilo drugače. "Polemiko o tem, da je bilo nekoč boljše, je treba voditi s tistimi, ki tako trdijo."
V zvezi s svojo morebitno vključitvijo v predsedniško kampanjo, pa je dejal, da se bo vanjo gotovo vključil kot državljan. "Še posebej, če bo moj angažma pri tistih, ki se za ta naslov potegujejo, zaželenm."

 

 

seznam   na vrh