Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

Ob ovadbi za genocid zoper Mitjo Ribičiča
Celje, POP TV, 31. maja 2005

 


Ob otvoritvi razstave o grobiščih žrtev povojnih pobojev »Prikrito in očem zakrito« v Celju je bivši predsednik republike za medije komentiral sporočilo razstave. Vprašanja POP TV so zadevala tudi ovadbo zoper Mitjo Ribičiča. (Posnetek je bil objavljen v »Trenjih» 2. junija 2005).

Erika Žnidaršič: Najprej vas moram vprašati glede ovadbe Mitje Ribičiča. Kako komentirate to ovadbo? Kaj po vašem mnenju pomeni? Je to korak k spravi?
MILAN KUČAN: Kar se je zgodilo po vojni, je nedvomno zločin, ki se ga ne da opravičiti. Odgovorne zanj je bilo mogoče odkrivati že prej, mogoče jih je odkrivati zdaj in jih bo mogoče odkrivati tudi naprej. Seveda bi moral sodni proces spoštovati vse procesne varovalke za domnevnega storilca. Proces, če bo do njega prišlo, bo velik izpit za Slovenijo kot pravno državo. Ne za nazaj, ampak za naprej.
Kar zadeva konkretno ovadbo, je ne morem komentirat, ker ne vem, na čem temelji. To, kar je dostopno javnosti, je zaenkrat premalo. Dokler ne bo jasno, ali bo do obtožnice sploh prišlo, tega ne želim komentirati. To je zaenkrat stvar organov pregona in predvsem pravosodja. Jaz sem delal dolgo let skupaj z Mitjo Ribičičem tam nekje od sredine 1975 naprej. Bil je človek z veliko življenjskih izkušenj, od katerega sem se veliko naučil. Torej ga poznam iz časa veliko kasneje od tistega, na katerega se nanaša policijska ovadba. O tem, kaj in kakšen je bil v resnici Mitja Ribičič, bi bilo dobro vprašati ljudi iz partizanskih časov. Prepričan sem, da ga poznajo drugače.
Vprašanje: Smo spraševali, pa nihče noče govorit o njem.
KUČAN: Mislim, da so še, ki lahko govorijo o njem. Vprašanje, če ste spraševali tiste, ki ga poznajo iz partizanskih časov.
Vprašanje: Smo. To mi še povejte, ali je to politično za iskanje odgovornih storilcev?
KUČAN: Ne vem. Pravim, da težko komentiram, dokler ne vem, kaj naj bi mu ovadba očitala. So pa nekatere stvari, ki govorijo prej o tem, da z ovadbo ne gre povsem za dejanje, ki naj bi prispevalo k spravi, ker se sicer v civilizirani in pravno urejeni državni postopek ne začne na tak način.
Vprašanje: Je pa recimo gospod Bučar je dejal, da to dejanje ne more biti v interesu naroda. Se strinjate s tem?
KUČAN: Gospod Bučar je imel gotovo svoje argumente. Zelo cenim njegove življenjske modrosti in življenjske izkušnje, gotovo ima argumente za takšno oceno.
Vprašanje: Kaj pa genocid? Kakšna se vam zdi ta formulacija?
KUČAN: Genocid je zelo huda obtožba. Mislim, da bo sodišče, če bo prišlo do procesa, temeljito razmislilo in se najbrž oprlo na mnenje strokovnjakov.

 

 

seznam   na vrh