Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Govori in dogodki
seznam    

Nagovor Milana Kučana na ustanovnem zboru društva Forum 21 v Cankarjevem domu
Ljubljana, 31. marec 2004

 


Najprej naj Vas vse lepo pozdravim. Naša dosedanja srečevanja in pogovori mi dovoljujejo razkošje, da Vas lahko pozdravim kot prijatelje. Kot prijatelje ideje, o kateri smo razmišljali skupaj in vsak po svoje. Razmišljanja so zdaj dozorela do te mere, da se je mogoče odločiti o ustanovitvi društva. Odločiti o tem, ali so bila naša premišljanja razumljena prav in ali so na pravi način zajeta v predlogu Ustanovne listine in predlogu statuta.

Tu smo danes zbrani dokaj različni ljudje. Ljudje različnih prepričanj, z različnimi položaji v družbi, različnih političnih opredelitev, z različno življenjsko izkušnjo in iz različnih delov Slovenije.

Utemeljeno in nekako samo po sebi se zastavlja vprašanje, kaj je združilo tako različne ljudi. Odgovor je preprost. Združila nas je volja, da sodelujemo pri oblikovanju pogojev našega življenja, da vplivamo na razmere, ki bodo določale prihodnost slovenstva in njegovo aktivno in odgovorno vlogo v svetu.

Ni nam vseeno, kako se bomo imeli v nastajajoči združeni Evropi in v svetu, ki hitro spreminja svoja razmerja, razvojne paradigme in dinamiko. Zanimajo nas številne ekološke, ekonomske, politične, pravne in etične dileme, želimo imeti svoje odgovore, zanimajo nas pogledi in odgovori drugih, odprto in kritično želimo premisliti, kaj iz njihovih odgovorov bomo pripravljeni in sposobni sprejeti v svoj miselni svet in logiko svojega življenja.

Ni nam vseeno, kako nas bo videl in upošteval svet, v kakšna partnerstva in zavezništva bomo vstopali.

Zanima nas, v kakšnem socialnem in političnem okolju bomo živeli, koliko bo naša družba socialno stabilna, solidarna in notranje povezana, koliko bo v njej zagotovljena pravna in socialna varnost; zanima nas koliko bo spodbujala ustvarjalnost in pobudo ljudi, koliko bo solidarna in razvojno usmerjena, na kakšnih vrednotah se bo utemeljevala in razvijala, kako bo krepila kulturne in duhovne dejavnike svoje nacionalne identitete ter njene materialne temelje in obeležja.

Zanima nas, kako bosta zagotovljena varnost države in njena obramba.

Preprosto, smo ljudje, ki nam ni vseeno, kakšna bo prihodnja podoba Slovenije. Pri njenem oblikovanju želimo sodelovati.

Društvo ustanavljamo, ker se želimo kot del civilne družbe ukvarjati z razvojnimi, gospodarskimi, socialnimi, kulturnimi, političnimi in etičnimi vprašanji. Ustavljamo ga kot institucijo civilne družbe. Njegova usmeritev je dvojna:
po eni strani želimo s premišljanji, seznanjanji in analizami globljih procesov v slovenski, evropski in globalni družbi obogatiti podlage za kompetentno odločanje političnih, družbenih in kulturnih elit v zvezi z upravljanjem javnih zadev, ki so v domeni javnega interesa na Slovenskem, sočasno pa tudi v EU in v širšem mednarodnem kontekstu;
po drugi strani pa se želimo s premišljenimi javnimi dejanji odzivati na dogajanja v sodobnem političnem prostoru Slovenije.

Prva smer delovanja društva predstavlja intelektualni angažma, ki je uresničljiv do mere, do katere člani društva zmoremo izhajati iz poznavanja, opazovanja, analize in kritičnih komentarjev procesov, ki vplivajo ali utegnejo vplivati na položaj Slovenije v razširjeni Evropski uniji v bližnji prihodnosti. Sem sodi tudi dogajanje, ki nas umešča v svet z vsemi njegovimi velikimi izzivi in dilemami, neznankami, nevarnostmi in možnostmi. S poglobljenimi premišljanji o teh vprašanjih želimo razpirati obzorja svojega védenja. Gre za razumevanje sveta, njegovih razvojnih procesov in trendov, za sposobnost, da v njih razpoznavamo priložnosti in možnosti za Slovenijo in za druge, da prepoznamo možna zavezništva s tistimi, ki podobno razumejo svet in imajo podobne interese. Svet je poln velikih priložnosti. Toda potreben je premislek, potrebne so ideje in realne predstave o sebi in svojih možnostih. Brez tega je ta svet lahko kaj hitro le svet zamujenih priložnosti.

Globalnost svetovnih trgov in kapitala ter nevarnosti, ki jih svet prepoznava predvsem v organiziranem mednarodnem terorizmu in kriminalu, so transparentno razkrile usodno soodvisnost sveta. Zdaj je očitno, da je Zemlja v resnici skupen dom človeštva in soodvisna celota. Na žalost so v ospredju predvsem negativni vidiki te soodvisnosti: nezadostnost temeljnih norm in oblik regulacije ter nadzora v globalni svetovni skupnosti, globoka neenakopravna zasnova svetovnega razvoja, ki poraja bedo in ponižanje, v katerem ni mogoče govoriti o dostojanstvu in pravicah človeka, vztrajno dajanje prednosti ekonomski in finančni logiki pred ekološkimi, humanimi in socialnimi zahtevami. Temeljni izzivi, pred katerimi stoji človeštvo, predvsem okoljski, gospodarski, varnostni in etični, se neposredno vežejo na vprašanje globalnega upravljanja in zahtevajo v odgovornosti zanj bistvene spremembe v vodenju tako spremenjenega sveta. To je pogoj, da bi uveljavili pozitivne vidike vedno večje soodvisnosti, predvsem solidarnost in omejili njene najbolj negativne vidike, začenši z grožnjami, ki lahko človeštvo pripeljejo do tega, da bo ustvarilo pogoje za lastno fizično in moralno samouničenje in za uničenje življenja na planetu. Mednarodni terorizem in borba z njim zgolj z vojaško silo, ne da bi odpravljali tudi kulturne, gospodarske in socialne korenine, na katerih se hrani, so ta čas v ospredju te nevarnosti. Od tod tudi vse bolj spoznana potreba po iskanju odgovorov na ta vprašanja znotraj sistema OZN, da se tam ustvarijo možnosti za novo ravnovesje v globalnem svetu. Zato tudi predlogi, da se ZN poglobijo in usposobijo za avtoritativno in verodostojno reševanje problemov, s katerimi je soočeno človeštvo.

Ta smer delovanja je pomembna za kompetentno presojo okvirov, v katerih se giblje Slovenije kot nacionalna država in hkrati kot skupnost slovenskih državljanov ter vseh, ki v Sloveniji živijo. Forum želi širšemu krogu zainteresiranih ljudi omogočati dostop do spoznanj in predlogov domačih in tujih strokovnjakov, zbranih okrog izbrane tematike. Naše društvo želi tako predstavljati eno od zbirališč za oblikovanje in menjavo stališč in mnenj kompetentne mednarodne in domače intelektualne skupnosti z namenom, da s svojimi predlogi omogoča dovolj pretehtano odločanje pristojnih organov in večjo transparentost prostora političnega in poslovnega odločanja. Hkrati pa želi s poudarjanjem potrebe po osvetlitvi tistih tematik, ki izvirajo iz mejnega položaja Slovenije v EU na njeni jugo-vzhodni meji, pomagati ohranjati pozornost evropskih upravljavcev za prostore zahodnega Balkana in odpirati poti za prenos izkušenj, demokratičnih navad, znanja in gospodarskih investicij iz EU v prostore, razdejane v vojnah za jugoslovansko dediščino, ki bo več prispeval k trajnejši rešitvi.

Druga smer delovanja društva predstavlja politični angažma, ki je svojevrsten, ker se društvo ne poteguje za udeležbo v porazdelitvi politične moči in vzvodov odločanja, pač pa se na osnovi spoznavnih, političnih in etičnih kvalitet posameznikov v društvu, želi odzivati na posamezna politična, gospodarska, razvojna, socialna, kulturna in etična vprašanja, s predlaganjem odločitev ali s kritičnim odzivanjem nanjo, kot naj bi se to zgodilo danes s predlagano izjavo o t.i. izbrisanih, če se bomo tako odločili. Člani društva izhajamo iz dejstva, da živimo v družbi, ki temelji na privatni lastnini in tržno tekmovalnem gospodarstvu. Se pa zavzemamo za človeku prijazno družbo, za usklajevanje nenehno premikajočih se polj gospodarstva in proizvodnje dobrin ter storitev na eni strani in polja široko dojete kulture kot prostora za pogajanje o skupnih vrednotah človekovih pravic, individualne ustvarjalnosti, dostojanstva in družbene solidarnosti na drugi strani.

Ta čas je zaradi domačih razmer in zaradi stanja duha v državi, ki ga še posebej zaostrujejo bližnje volitve v Evropski parlament in nekaj kasneje domače parlamentarne volitve, v ospredju prav ta smer delovanja društva. Tudi vsa javna pozornost, še posebej tisti odzivi, ki so vesti o nastajanju društva sprejeli odbojno in s predsodki, so se osredotočili zgolj na to razsežje delovanja društva, očitno v bojazni, da bo društvo v tem volilnem letu vplivalo na novo porazdelitev politične moči v državi. Naj takoj povem, da je ta smer delovanja društva pomembna, ni pa z vidika njegovih ciljev edina ali prevladujoča. Skladno z naravo društva, ki želi imeti vpliv na politično in družbeno dogajanje v Sloveniji pa je očitno, da ne gre za to, koga bo društvo podpiralo v tej tekmi za porazdelitev politične moči, ampak kaj bo podpiralo. Pomembni so politični koncepti, projekti, stališča, opredelitve in vrednote, njihova prepričljivost in verodostojnost. Čas je, da demokratična volja državljank in državljanov Slovenije prepreči izbruhe nestrpnosti in sovraštva, obvaruje ugled in avtoriteto osrednjih državnih ustanov in ubrani demokratični ustavni okvir politične konkurence oz. strankarske tekmovalnosti. Pred slovensko družbo je trdo delo za Slovenijo, kakor smo jo izbrali ob osamosvojitvi. Ostanimo ji zvesti, da se bomo lahko spoštovali doma, da bomo spoštovani tudi v evropskih in svetovnih razsežjih in da bomo lahko samozavestno sodelovali pri oblikovanju demokratične podobe vsega človeškega sveta. Na vsem, kar smo v Sloveniji v vsem tem času dosegli, ni težko biti samozavesten.

Spoštovane kolegice in kolegi,

Društvo je že zaradi svojega pestrega sestava, intelektualnega potenciala in položaja njegovih članov v slovenski družbi lahko žarišče idej v drugačnem svetu in Sloveniji, ob njuni medsebojni prepletenosti idej, o tem, kako to doseči, pa tudi preseči naše možnosti s smelo postavljenimi cilji.

Našo vlogo vidim v takšnem, aktivnem delovanju za spremembe, za razvijanje ustvarjalnega in inovativnega okolja. Najbrž si nihče med nami ne dela iluzij, da bo to lahko. Spreminjanje obstoječega že zaradi svoje narave ni lahko. Ogrožene se počutijo obstoječi centri moči, strankarske, politične in gospodarske točke odločanja ter njihovi privilegiji, spreminjajo se pomeni in vplivi posameznih lobijev in struktur, spreminja se sistem vrednot življenja in profesionalnega dela ter družbene promocije. Namesto znanega prihaja neznano, namesto varnosti se je treba soočiti s tveganji, namesto državne skrbi se uveljavlja samoiniciativnost in samoodgovornost. Zato je nujno, da ob sistemski integraciji družbe, ki jo morajo zagotavljati državni organi in mehanizmi, delujejo tudi različne entitete civilne družbe. Razvejana civilna družba, aktiven predparlamentarni prostor družbenega življenja, je v prid republikanskemu konceptu države.

Spoštovane kolegice in kolegi, verjamem, da smo si edini v spoznanju, da brez tega, da bi se znali in bili pripravljeni pogovarjati, spoštovati različnost drugega in razviti medsebojno sodelovanje pri doseganju postavljenih ciljev, želenih sprememb ni moč doseči. Govorim o t.i. socialnem kapitalu, ki ga v Sloveniji – kljub siceršnjim pozitivnim dosežkom – nismo uspeli ustvariti v upoštevanja vredni meri.

To, spoštovane kolegice in kolegi, se mi je zdelo potrebno povedati pred razpravo in dokončnim sklepanjem o ustanovitvi društva, ki je veliko pred tem, kot je ideja dozorela, v javnosti dobila ime Forum 21. Naj pri tem tudi ostane.

Ob nastajanju našega društva je bilo več, blago rečeno slabo utemeljenih napadov na nekatere pobudnike za njegovo ustanovitev. Vsak od nas se je vnaprej zavedal, kaj ga glede na stanje duha v Sloveniji čaka, vse do stigmatizacije in osebne diskreditacije. Vendar verjamem, da bomo v takšnih primerih neutemeljenega napadanja dostojanstva človeka med seboj solidarni, kot bomo tudi sicer zmeraj stopili na stran tistih, ki se jim godi krivica. Gre nam tudi za to, da se v Sloveniji uveljavi pravica do življenja v normalnih razmerah, do misli in ustvarjanja v pogojih delujoče pravne in socialne države. Da se uveljavi pravica do odpora nenehnemu potiskanju življenja v negotovost nenormalnih in izrednih razmer. Kot da to ne bi bilo že zdavnaj za nami. Zdaj je čas ustvarjanja in graditve in ne čas rušenja.

Spoštovane kolegice in kolegi,

naša hotenja so v strnjenih stavkih zapisana v Ustanovni listini. Odvečna je v tem krogu potreba po njihovem razlaganju. So pa ta hotenja ambiciozna. Kot način družbenega angažiranja so nekaj novega, tudi neznanega. Kot iskanja so tudi tvegana, posebej v prostoru, kjer gospoduje politika kot izrazito merjenje strankarske moči v osvajanju oblasti in ne kot merjenje in preverjanje idej in konceptov urejanja življenja v dobrobit vsem ljudem. Uspeh našega hotenja je odvisen od vseh nas, kot je tudi sama zamisel naša skupna. To ni Kučanov forum, to je naš forum. Njegova zavzetost bo tolikšna, kakršna bo zavzetost vsakogar od nas. Njegov vpliv bo tolikšen, kolikšen bo vpliv vsakogar od nas. Samo tako ambiciozna so lahko pričakovanja o delu Foruma. Naša hotenja bo zdaj potrebno konkretizirati v programskih usmeritvah, kar bo naloga programskega sveta. Zaželjeno je, da mu s svojimi pobudami pri tem pomagate.

Od nas samih, od vsakogar med nami je odvisno, kako se bo Forum 21 uveljavil in razvil svoje delovanje doma in v svetu. Tudi mi moramo v svojem delovanju znotraj Foruma razviti svoj lasten socialni kapital. Sestav Foruma je dodobra pluralen. Zato bomo tudi mi v svojem delovanju in medsebojnem sodelovanju soočali svoje ideje in zamisli o drugačnosti Slovenije in njeni vpetosti v sodoben svet na ustvarjalen, strpen način. Tudi zato, ker ideje same po sebi še niso inovacija. Ideje je treba znati tudi implementirati. Poenostavljeno povedano: treba je znati in vedeti. Ne samo zakaj in kaj, temveč tudi kako. Tudi, ko se teži za soglasji in zavezništvi, potrebnimi za uresničevanje zamisli in pobud. V Sloveniji ni veliko človeškega kapitala. Izključevanje ljudi je v skupno škodo. Zato je naš Forum 21 odprt za sodelovanje vseh, ki si želijo aktivnega dialoga o ključnih vprašanjih našega življenja in njegovi prihodnosti, dialoga različno mislečih, ki jim je cilj skupni interes svetovljanskega slovenstva. V društvu ne želimo uniformne misli. Želimo skupen premislek in težimo za skupnim stališčem, a prav tako želimo, da vsakdo ostane s svojo mislijo suveren, če je v skupno misel ne bi mogel umestiti.

Svet, tudi naš slovenski svet, se hitro spreminja. Je tako rekoč vsak dan nov z novimi izzivi in dilemami. S starimi idejami, s staro miselnostjo, s starimi miselnimi klišeji in obremenitvami, se ga ne da niti povsem razumeti in še manj učinkovito in odgovorno upravljati. Včerajšnji odgovori ne zadostujejo. Danes potrebujemo odgovore za jutri.

Pri iskanju teh odgovorov želimo biti zraven. Naš Forum 21 ustanavljamo prav zaradi tega.

 

 

seznam   na vrh