Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Sporočila za javnost
seznam    

Milan Kučan gost Ameriške gospodarske zbornice
Hotel Union, 30. novembra 2004

 


»Slovenija zaostaja pri oblikovanju lastnih razvojnih ciljev,« je ocenil Milan Kučan v uvodnem delu pogovora z gosti poslovnega zajtrka Ameriške gospodarske zbornice. »Potrebuje svojo lastno Lizbonsko strategijo.«

»Tranzicija in gradualistični pristop k spremembam je v Sloveniji zaključen. Razvojna energija, ki je bila za to potrebna, je izpraznjena. Zdaj bi moralo članstvo v EU pomeniti priložnost za določanje novih ciljev in hkrati sredstvo za njihovo uresničevanje. Ni dovolj le ambicija, da se Slovenija prebije med nadpovprečne države EU do konca desetletja,« je dejal in dodal, da se je Slovenija doslej razvijala pretežno z lastnim kapitalom, kar jo je izčrpalo, in da zdaj za razvoj nujno potrebuje nov kapital iz tujine.

Kučan je ponovil svoje stališče, da lahko Slovenci svojo identiteto in kulturo ohranjamo samo z močno materialno podlago.

Prav zato je po njegovem v Sloveniji potrebna resna razprava o tem, kje Slovenija potrebuje tuji kapital in za kaj. Posplošeno razpravljati o tem, kdo naj bi bil za tuje investicije in kdo proti, kdo je za prodajo slovenskih podjetij in kdo ne, je neracionalno in neproduktivno. Kučan je poudaril svoj liberalen odnos do tujih neposrednih naložb in poudaril, da pa je nujno vedeti kdaj, komu in za kaj se prodaja. Izrazil je prepričanje, da bi morala Slovenija oblikovati tudi strategijo umika države iz gospodarstva, pri čemer prodaja državnega premoženja ni edini način umika. »Prav tako ni jasno, kaj bo država počela s kupnino – jo bo namenila zmanjšanju javnega dolga, za oblikovanje rizičnega sklada za mala in srednja podjetja ali za kaj drugega,« je ocenil.

 

 

seznam   na vrh