Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Govori in dogodki
seznam    

Prvikrat v zgodovini sta si v roke segla evropski Zahod in evropski Vzhod
Hodoš, 30. april 2004

 


Milan Kučan na slovesnosti ob vstopu Slovenije v EU

Dragi in spoštovani prijatelji z obeh strani meje.

Predsednik Göncz je pravkar dejal, da je srečen, da je z nami in da se je to zgodilo. Srečni smo vsi, da se je to zgodilo. Večina nas tu je začela svoje življenje še v prejšnjem stoletju. V prejšnjem stoletju je Evropa trikrat začela iskati svojo identiteto. Prvič, ko so razpadli imperiji po prvi svetovni vojni, drugič po drugi svetovni vojni in zdaj tretjič, ko so padle meje in ko je ideja o združeni Evropi postala resničnost.

Ampak zakaj je to tretje iskanje evropske identitete tako zelo pomembno? Zato ker sta si zdaj v vsej evropski zgodovini prvikrat v roke segla evropski Zahod in evropski Vzhod, ker sta si prvikrat priznala, da sta enakovredna, ker sta si prvikrat priznala, da delita isto usodo in ker sta prvikrat spoznala, da samo kot celota lahko Evropi zagotavljata gospodarski, politični, kulturni in duhovni vpliv v svetu.

Ta svet živi v krčih, živi v nasprotjih, živi v nasilju, živi v velikih razlikah. Želi si priti do ideje, ki bi omogočala njegovo notranjo harmonijo. Evropa je zdaj to sposobna. Sposobna je, ker je postala Evropa. Sposobna je, ker ima svojo izkušnjo. In svojo izkušnjo imamo tudi mi, ljudje na obeh straneh te meje. Izkušnjo, ki je pokazala, da je mogoče živeti tudi z razlikami. Jaz sem svoje otroštvo preživljal na tej meji, tu smo skupaj živeli otroci madžarske in slovenske narodnosti, otroci, ki smo bili katoliki in protesti in to nam nikoli ni predstavljalo problema. Moji starši so si celo življenje prizadevali, da bi se to uresničilo in bil bi srečen, če bi lahko bili nocoj z nami. Vsem vam želim, da bi to srečo uživali tudi v prihodnje. Hvala lepa.

 

Priponke
Zvočni zapis govora

 

seznam   na vrh