Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

O predsedniških volitvah in očitkih SDS
Vest.si, 29. junij 2007

 


Milan Kučan je 29. junija za Vest.si dal naslednji intervju:

Novinar Denis Sarkič
Gospod Kučan, zadnje čase se pojavljajo različna imena za morebitnega skupnega kandidata levice za predsedniške volitve. Zadnje čase se ponovno omenja tudi vaše ime, pa me zanima vaš komentar. Ali mislite, da je kaj na tem?
Kučan
Na tem, da se omenja moje ime?
Novinar
Oziroma da bi se vi morebiti vseeno ponovno aktivirali.
Kučan
Ne. To da bi jaz kandidiral, ne drži. Da pa se moje ime omenja, na to pa nimam veliko vpliva - če se omenja.
Novinar
Se kar omenja, vsaj v krogih, v katerih se jaz gibljem.
Kučan
Morate kroge malo razširiti.
Novinar
Zanima me iskanje tega kandidata. V bistvu se je sedaj osredotočilo na določena imena, gospod Gaspari, gospod Tűrk in še nekateri. Ali mislite, da levica oziroma tako imenovana levica sploh lahko pridobi v teh nekaj mesecih tisto zamujeno oziroma izgubljeno prednost Boruta Pahorja napram drugim kandidatom?
Kučan
Ne vem. Meni predvsem ni všeč, da se ves ta postopek priprav na volitve za predsednika države začenja politično blokovsko zamejevati. Mislim, da bi bilo bolj prav, da bi bilo to bolj tekmovanje ljudi, posameznikov, zato da bi imeli državljani in državljanke priložnost pretehtati, kdo bi v obdobju, ki je pred nami in ki je po svoje zelo zahtevno, lahko najbolj učinkovito in najbolj skladno z ustavnimi opredelitvami opravljal funkcijo predsednika. Tako pa je odločitev strank tako imenovane desnice, da podprejo Lojzeta Peterleta, v bistvu že zakoličil prostor. In znotraj tega prostora se bodo hočeš nočeš morali gibati tudi vsi drugi ljudje, ki bi se morebiti odločili, ali pa tudi, ki bi se odločili, pa se niso.
Novinar
Včeraj je poslanska skupina SDS na čelu z gospodom Tankom zopet povlekla na plan neko zgodbo, nek vaš govor iz leta 1994 v Gorici, kjer naj bi govorili določene zadeve in morda že takrat ste nakazali neko smer političnega boja napram njihovi stranki. Zanima me, če to vi vidite bolj kot izgubljeno priložnost SDS, da se v aferi Sova nekako pravilno obnaša, ali pa vidite tukaj morda napad na vas osebno, ker se vaše ime omenja za morebitnega kandidata levice za predsednika?
Kučan
Sem imel že včeraj priložnost povedat, da gospod Tanko ni ravno originalen. To njegovo dejanje dokazuje, kako zelo prav sem imel takrat v Gorici, ko sem opozarjal na nevarnost, če bi tovrstna politika diskvalifikacij ljudi namesto razprave o stvareh dobila domovinsko pravico. Na žalost v enem delu slovenske politike to domovinsko pravico očitno ima. Kaže to tudi na veliko nervozo v tej stranki. Bilo bi najbrž veliko bolj državotvorno, da ne rečem demokratično, če bi sledili temu opozorilu in se zoper tovrstne pojave v slovenskem političnem življenju tudi oni borili.
Novinar
Poziv preko odvetniške pisarne premiera poslancu Ropu, bivšemu predsedniku vlade, naj se mu opraviči za besede, ki jih je izjavil: ali mislite, da je to neka normalna praksa v državi med politiki, da se prek odvetnikov že javno naprošajo za opravičila in oziroma napovedi nekih tožb?
Kučan
No, normalna ta praksa najbrž ni. Ampak v slovenski državi očitno postajo nenormalne stvari normalne.

http://www.vest.si/2007/07/01/politicni-boj/

 

 

seznam   na vrh