Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Sporočila za javnost
seznam    

Stroški potovanj bivšega predsednika republike v tujino
Ljubljana, 27. oktobra 2005

 


Na zaprosilo tednika Demokracija je Pisarna bivšega predsednika republike zbrala podatke o obiskih, ki jih je imel bivši predsedniki republike v tujini v letu 2004 in 2005 in o tem, koliko časa so obiski trajali in koliko je njegovo bivanje v tujini stalo. Objavljamo zbirne podatke tudi na spletni strani.

Bivši predsednik republike je v letu 2004 potoval v tujino 17 krat. Devet obiskov je bilo z enodnevnim programom, pet z dvodnevnim in dva s tridnevnim. Skupaj so stroški bivanja, potovanj in dnevnic Milana Kučana v letu 2004 znašali 4.058.249 sit.
V letu 2005 so stroški bivanja, potovanj in dnevnic Milana Kučana znašali 934.393 sit., pri čemer je bilo v letošnjem letu doslej šest obiskov z enodnevnim programom, dva z dvodnevnim, štirje pa s tridnevnim programom.

V letu 2005 se je predsednik Kučan udeležil foruma "EU, Kitajska in svet v 21. stoletju" v Kantonu na Kitajskem (3 dni), posvetov in razprav ob Dnevu soodvisnosti v Parizu (2 dni), bil gost poljskega predsednika Aleksandra Kwasniewskega (3 dni), vodil omizje na konferenci Madridskega kluba v Beogradu o približevanju Srbije in Črne gore evroatlantskim integracijam (2 dni), ob obletnici ustanovitve OZN sodeloval na Svetovnem vrhu voditeljev v San Franciscu, ki je bil posvečen vprašanjem jedrskega orožja, varnosti in globalnega upravljanja (3 dni in 1-dnevni delovni postanek na poti v Parizu), sodeloval na delovnih sestankih Mednarodnega etičnega kolegija v Parizu (2krat po 1 dan), se udeležil podelitve slovenskega državnega odlikovanja južnotirolskemu deželnemu glavarju v Bolzanu, imel predavanje na Univerzi Alpe-Adria v Celovcu ob 50-letnici Avstrijske državne pogodbe o "Avstrijski državni pogodbi in manjšinah", se udeležil obletnice konca druge svetovne vojne v Dolini v Italiji (1-dan), se srečal z avstrijskim predsednikom dr. Heinzem Fischerjem (1 dan) in sodeloval kot član Madridskega kluba na njegovi konferenci "Demokracija in terorizem" (3 dni).

V letu 2004 se je Milan Kučan na povabilo Billa Clintona udeležil otvoritve knjižnice nekdanjega predsednika ZDA ter srečanj in slovesnosti, ki jih je ob tej priložnosti organiziral gostitelj (3 dni), postal član Madridskega kluba, neodvisne organizacije demokratičnih bivših šefov držav in vlad na 3. letni generalni skupščini Madridskega kluba v Madridu (2 dni), sodeloval na okroglih mizah ob praznovanju Dnevna soodvisnosti v Rimu (2 dni), se srečal z avstrijskim predsednikom takoj po njegovi izvolitvi (1 dan), sodeloval na razpravah Mednarodnega etičnega kolegija v Parizu (4 krat, od tega enkrat 2 dni), imel predavanje o srednji in vzhodni Evropi 15 let po padcu komunizma na konferenci mednarodnega združenja novinarjev IPI v Varšavi (2 dni), sodeloval na tednu slovenskih prireditev v Frankfurtu ob vstopu Slovenije v EU (1 dan) , se udeležil 100-letnice ustanovitve Slovenske narodne podporne jednote v Pittsburgu(2 dni z 1-dnevnim delovnim postankom v New Yorku), se srečal na sedežu islamske skupnosti v Tuzli z Reis-ul-Ulemo dr. Mustafom ef. Cerićem ( 1 dan), se srečal z nekdanjim češkim predsednikom Vaclavom Havlom v Pragi (1 dan), se udeležil pogreba makedonskega predsednika (1 dan) in predaval na Zvezi social-demokratskih akademikov, kulturnikov in intelektualcev Avstrije na Dunaju o slovenski poti iz Jugoslavije v EU (1 dan).

 

 

seznam   na vrh