Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

O Forumu 21 in gospodarstvenikih
Finance, 27. januarja 2006

 


Pred posvetom Foruma 21 na temo »Vrednote Slovencev in predlagane reforme« je Milan Kučan odgovoril na vprašanje dnevnika Finance o odsotnosti gospodarstvenikov, članov Foruma 21, na posvetu v Cankarjevem domu 26. januarja 2006.

Petra Sovdat, Lucija Bošnik: Opazili smo, da je na vašem forumu precej manj gospodarstvenikov kot v preteklosti. Kako si to razlagate?
Kučan: Nič v življenju ni enoznačno, v politiki pa še sploh. Forum je bil ustanovljen kot prostor za razpravo o aktualnih vprašanjih v Sloveniji, posebej o razvoju, Evropi in v svetu. Kdor ima interes sodelovati, se razprav udeležuje, kdor ne, pa ne. Kar zadeva gospodarstvenike, so ti po svoje vedno vezani na politiko, ker jim ta kroji pogoje delovanja. Direktorji so odgovorni predvsem za poslovanje svojih družb, za uspeh so odgovorni lastnikom. Če začutijo, da politiki, zlasti vladajoči, ne ustreza, da so člani Foruma 21, je to slabo spričevalo bolj za vlado kot zanje in znamenje slabega političnega vzdušja v državi.

Vprašanje: Govorili smo z veliko gospodarstveniki, ki so bili vaši člani. Pravijo, da so od Foruma 21 pričakovali več, da so razočarani in se jim za take stvari ne da izgubljati časa?
Kučan: To je stvar njihovih pričakovanj. Forum 21 je društvo s člani, aktivnosti je bilo toliko, kolikor je bilo pripravljenosti članov, da pri njih sodelujejo. Kot vidite, te pripravljenosti pri nekaterih ni več. O vzroku sem že govoril, vsaj pri gospodarstvenikih se mi zdi, da ta prevladuje. Je pa velika poenostavitev, da se Forum enači le z gospodarstveniki.

Vprašanje: Naši sogovorniki, ki niso želeli biti imenovani, so govorili tudi o tem, da ste že zapravili svojo blagovno znamko.
Kučan: To oni že vedo, ker se najbolj spoznajo na blagovne znamke. Ta forum predvsem ni moj. Če govorijo o blagovni znamki Foruma 21, pa so kot člani zapravili tudi svojo.

Vprašanje: Katerim temam se bo forum posvečal v prihodnje?
Kučan: Osredotočili se bomo predvsem na konkretne posledice reform na posamezna področja družbenega življenja.

Vprašanje: Kako ocenjujete zdajšnji predlog reform?
Kučan: Zagotovo so potrebne. Ker posegajo tudi v vrednote in s tem v našo identiteto, tudi posameznikov, odločitev o njih ne more biti prepuščena le vladi, pa če je še tako demokratično izvoljena.

Vprašanje: Ste pričakovali, da bo nova vlada opravila toliko zamenjav na vodilnih položajih v gospodarstvu?
Kučan: Vsaka vlada potrebuje zavezništva za svoje projekte. Če je ocenila, da nekateri niso bili dovolj dobri zavezniki kljub rezultatom, ki so jih dosegli, potem si je pač poiskala nove. Iskala pa jih je predvsem pri tistih, ki nimajo še nič pokazati.

Vprašanje: Še vprašanje o letošnjih lokalnih volitvah: se boste vanje dejavno vključili?
Kučan: Na volitve bom še, brez skrbi.

Vprašanje: Zanima nas, ali boste aktivno sodelovali. Boste kandidirali za župana, boste koga podprli?
Kučan: (smeh) Če bodo Murgle kdaj občina, bom kandidiral. Glede na tendence, je to povsem realno.

Vprašanje: Bo Forum 21 kdaj prerasel v stranko?
Kučan: Ne, za to ni ustanovljen. Razen, če bodo to želeli člani. A brez mene.

Vprašanje: Precej se je govorilo, da podpirate Zorana Jankovića pri njegovi morebitni kandidaturi za ljubljanskega župana. Ali to drži?
Kučan: Ali razumete prekmursko? V malon varoši se dosta čüje, v velkon se pa dosta zgodi. Na govorice ne dajte veliko.

 

 

seznam   na vrh