Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Govori in dogodki
seznam    

O kulturi in usodi Kočevarjev
Podstenice, 26. avgust 2003

 


Povzetek Milan Kučan se je udeležil posvetitve kapelice v Podstenicah skupaj z južnotirolskim deželnim glavarjem dr. Durnwalderjem.

»Vesel sem, da sem lahko obiskal Občice in tudi Podstenice v tako eminentni druščini in se prepričal, da Društvo Kočevarjev staroselcev in njihov kulturni dom opravljata svoje poslanstvo tako, kot sem želel lani, ko so končali z obnovitvenimi deli.

Društvo je potegnilo tragično usodo kočevarskih Nemcev iz anonimnosti. Njihovo kulturo je ponovno vnesla v naš spomin pred leti razstava o kulturi kočevskih Nemcev, ki je opozorila na eno največjih zablod oz. enega največjih hudodelstev režiserjev druge svetovne vojne. Mislim, da bi bilo primerno, da bi bil vsaj del te razstave prikazan tudi v kulturnem domu v Občicah, človeštvu v spomin in opomin.

Vesel sem, da sem danes tukaj z deželnim glavarjem Južne Tirolske, dr. Durnwalderjem, mojim prijateljem. Pri tem seveda ni najpomembnejše, da je moj prijatelj. Je izpričan prijatelj Slovenije in Slovencev, tudi Slovencev na avstrijskem Koroškem in Društva Kočevarjev staroselcev. Kar misli o nas Slovencih, je dr. Durnwalder povedal sam. Da je prijatelj Slovenije, lahko potrdim iz svoje izkušnje. Svoje prijateljstvo je izpričal z dejanji v podporo Sloveniji že v najtežjih, za mednarodno priznanje Slovenije pomembnih časih, v podporo Slovencem na avstrijskem Koroškem v prizadevanjih za njihove pravice in v podporo Društvu. Je podpornik ideje, da se tragedija kočevarskih Nemcev ne sme izgubiti nekje v zgodovinskem spominu. Dobro je v današnjem svetu imeti take prijatelje.

Vesel sem današnjega dogodka tudi zaradi družine Gril. Družine, katere oče Avgust je motor vsega tega dogajanja. Družina Gril je globoko ukoreninjena v to okolje. Med vojno se ni odselila, ostala je tu, kjer ima korenine in delila trpko usodo Slovencev. Tudi v današnjih prizadevanjih jo vodi duh strpnosti, sodelovanja, odprtosti in razumevanja, kar so tudi vrednote nastajajoče nove Evrope.

Želim, da bi bila tudi kapelica, ki jo bo posvetil g. Janez Gril, prostor premišljevanja, srečevanja, prijateljstva, medsebojnega spoštovanja, sodelovanja, odprtosti in strpnosti. Želim, da bi bila po svojih sporočilih pozitivna negacija obsodbe nedavnega dogajanja, ki se je med Velikim Šmarnom zgodilo v Kopru in tudi negacija ostrih in neodmerjenih besed, ki vsako leto ob tem Marijinem prazniku pretresajo Slovenijo. Živimo s spoznanjem, da smo člani velike človeške skupnosti, odgovorni smo drug drugemu in medsebojno odvisni.

Temu služi tudi današnji dogodek.«

 

Priponke
S predsednikom Društva Kočevarjev Avgustom Grilom
Z južnotirolskim deželnim glavarjem med Kočevarji
Pozdrav Kočevarjev

 

seznam   na vrh