Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

O premierovi zamenjavi zunanjega ministra
TV Slovenija, 26. junij 2004

 


Ob proslavi obletnice osamosvojitve »Dan prej« v Divači je Milan Kučan odgovoril tudi na vprašanja TV Slovenija o aktualnem političnem dogajanju.

MOJCA PAŠEK:
Predsednik vlade se je odločil, da zamenja zunanjega ministra tik pred Dnevom državnosti. Nekateri politiki, prvak SDS, pa tudi predsednik republike, so to potezo označili kot neprimerno prav zato, ker je to bilo pred Dnevom državnosti, pa tudi zaradi bližine volitev. Kaj pravite vi?

MILAN KUČAN:
Predvsem ne vidim v tej zamenjavi nič dramatičnega. Predsednik vlade je prvi minister. On mora imeti pooblastilo, da si sestavi ministrsko ekipo, s katero je potem sposoben nositi odgovornost, ki mu jo je za vodenje države zaupal državni zbor. To seveda pomeni, da to mora biti ekipa, ki je učinkovita, ekipa, znotraj katere vlada medsebojno zaupanje. Ta argument je bil zadosten, ko je zamenjal ministre prejšnji predsednik vlade. Vse ostalo, bi rekel, da prej prispeva k političnim zdraham kot pa k umirjenemu in odgovornemu vodenju države v dobro njenih državljanov.

MOJCA PAŠEK:
No, eden izmed ključnih razlogov za to razrešitev je, da se je gospod Rupel udeležil oziroma aktivno sodeluje v novonastajajočem Zboru za republiko. Kako vi ocenjujete, kako vi gledate na ta zbor?

MILAN KUČAN:
Ne vem, če je to razlog, tudi ne bi o tem špekuliral. Jaz za sebe bi razmišljal o tem, da je bolj problematično, da je bilo brez odziva veliko kritičnih stališč na račun vlade in na račun stranke, ki ji pripadajo nekateri sklicatelji tega zbora. Sicer pa mislim, da je dobro, da se je v Sloveniji začela razprava o prihodnosti Slovenije. Prej je praktično ni bilo.

MOJCA PAŠEK:
Vi osebno ste rekli, da je tisto, kar je za Slovenijo potrebno, široko družbeno soglasje. Na kakšen način bi pravzaprav to soglasje lahko dosegli, če gledamo tako Zbor za republiko kot Forum 21 na drugi strani. Kot dva neka radikalna pola, ki še dodatno polarizirata vroče politično prizorišče?

MILAN KUČAN:
No, ocena o radikalnosti Foruma 21, to ni moja ocena in jaz te ocene ne sprejemam. Vsekakor pa bo Forum 21 prispeval k temu, da bi do takšnega družbenega soglasja prišlo. To je soglasje, ki je veliko širše, kot je samo soglasje političnih strank. Kdor je pazljivo poslušal, kar se dogaja, si lahko sam ustvari mnenje, čemu služijo ene in druge oblike sestajanja, zborovanja in razpravljanja v tej državi.

MOJCA PAŠEK:
No, pa vendarle. Zbor za republiko ne skriva tudi svojih čisto konkretnih političnih ambicij, da bi oblikoval vladajočo koalicijo po teh volitvah. Lahko, recimo, pri Forumu 21 pričakujemo, ne vem, da se boste vi osebno morda bolj strankarsko angažirali po tej zadevi?

MILAN KUČAN:
No, sklicatelj Zbora za republiko so vsekakor stranke, ne glede na formo. Jaz osebno se ne mislim politično angažirati, tako kot sem bil angažiran prej. Seveda pa vse, kar se zdaj dogaja, ne izključuje tega, da bi se tudi Forum 21 bolj jasno opredelil pred bližnjimi volitvami, kot smo najbrž to ob ustanovitvi razmišljali.

 

 

seznam   na vrh