Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

O odločitvi premiera, da razreši zunanjega ministra
RA Slovenija, 26. junij 2004

 


Nekdanji predsednik države Milan Kučan se je dopoldne udeležil spominske slovesnosti pred spomenikom Dan prej v Divači. To je bila priložnost, da so ga novinarji prosili za komentar o aktualnih političnih dogodkih pri nas.

IRENA CUNJA, Radio Koper:
O odločitvi premiera Ropa, da s položaja razreši zunanjega ministra Dimitrija Rupla, je Kučan povedal.

MILAN KUČAN:
Predvsem ne vidim v tej zamenjavi nič dramatičnega. Predsednik vlade je prvi minister. On mora imeti pooblastilo, da si sestavi ministrsko ekipo, to seveda pomeni, da to mora biti ekipa, ki je učinkovita, ekipa znotraj katere vlada medsebojno zaupanje in če tega medsebojnega zaupanja ni, potem je razumljivo, da se takšna ekipa razide ali de se razide predsednik s tistimi, v katere nima več zaupanja.

IRENA CUNJA:
To je za Kučana zadosten argument. Za nekdanjega predsednika ni problematično sodelovanje Rupla na Zboru za republiko, zanj je bolj sporno, ...

MILAN KUČAN:
... da je bilo brez odziva veliko kritičnih stališč na račun te vlade in na račun te stranke, ki ji nekateri sklicatelji tega zbora pripadajo.

IRENA CUNJA:
Zborovanje imajo pravico sklicevati tudi stranke, je še povedal Kučan. V državi potrebujemo namreč široko razpravo o prihodnosti Slovenije.

MILAN KUČAN:
Jaz mislim, da je dobro, da se je v Sloveniji začela razprava o prihodnosti Slovenije. Prej je praktično ni bilo. Kaj vsa ta zborovanja pomenijo, bodo seveda veliko lažje povedati potem, ko bo tudi viden njihov rezultat, takrat bodo vidni tudi nameni, mislim, pa da imajo stranke vso legitimno in legalno priložnost, da takšna zborovanja sklicujejo, ne da bi bilo zato bilo potrebno iskati formo civilne družbe.

IRENA CUNJA:
Kaj pomeni ustanovitev Zbora za republiko v odnosu do Foruma 21 in njegove osebne politične angažiranosti?

MILAN KUČAN:
Jaz se osebno ne mislim politično angažirati, tako kot sem bil angažiran prej, seveda pa vse to, kar se zdaj dogaja, ne izključuje tega, da bi se tudi Forum 21 opredelil bolj jasno pred bližnjimi volitvami, kot smo najbrž to ob ustanovitvi razmišljali.

IRENA CUNJA:
Toliko Kučan o aktualnih političnih dogajanjih v Divači, kjer je bila pred spomenikom Dan prej spominska svečanost v spomin na dogodke v času osamosvajanja Slovenije. 26. junija 1991 so se policisti, pripadniki Teritorialne obrambe in primorski občani prvi uprli prodorom tankom jugoslovanske armade z bistriškega proti mejnim prehodom z Italijo. Slavnostni govornik na prireditvi je bil nekdanji predsednik države Milan Kučan, ki je pred petimi leti odkril spomenik Dan prej v spomin na te dogodke. V svojem nagovoru je med drugim poudaril, da ima današnji praznik poseben pomen. Pravico so obstoja smo morali v Sloveniji v vojni ubraniti z orožjem, a Primorci so bili primorani to storiti že prej. Njihovo dejanje je bilo veliko in junaško.

 

 

seznam   na vrh