Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Sporočila za javnost
seznam    

Milijoni za častni doktorat?
Ljubljana, 25. november 2004

 


Odgovor na pismi bralcev v Večeru

Dr. Edi Gobec je v intervjuju za glasilo vladne stranke SDS (Demokracija,7.10.2004) izjavil, da naj bi bilo Clevelandski državni univerzi za podelitev častnega doktorata Milanu Kučanu ponujenih dva milijona in 400 tisoč dolarjev. Častni naziv, ki ga je Milan Kučan prejel kot predsednik republike Slovenije leta 2001 za njegov » prispevek k miru, stabilnosti in sodelovanju v srednji Evropi ter k temu, da je Slovenija postala otok stabilnosti«, kot je bilo zapisano v obrazložitvi častnega doktorata Clevelandske univerze, naj bi bil torej po mnenju dr. Gobca kupljen.

Na intervju v Demokraciji sta se s pismi Večeru odzvala bralca Tone Pučko in dr. Peter Starič in izrazila pričakovanje, da bodo te trditve dr. Gobca pojasnjene (Večer, 22. in 28. novembra 2004). Dr. Gobec jih ni, zato naj jih pisarna prejšnjega predsednika, kolikor je pač v njeni moči.

O odločitvi Clevelandske univerze, ki sta jo med drugimi podprla tudi senator George Voinovich in član predstavniškega doma Dennis Eckart, je predsednika republike Slovenije seznanila predsednica univerze Claire Van Ummersen. Milan Kučan je njeno obvestilo z veseljem sprejel, saj ga je razumel tudi kot priznanje Sloveniji za njene dosežke. O namigih dr. Edija Gobca v Demokraciji, da naj bi bilo posredi nekakšno plačilo univerzi, predsednik Kučan sliši prvič. Zato je Pisarna bivšega predsednika republike Clevelandsko državno univerzo seznanila z izjavami dr. Edija Gobca, saj tovrstne trditve ne škodujejo le časti in ugledu bivšega predsednika republike Slovenije, ampak tudi časti in ugledu uspešne ameriške univerze ter vseh njenih častnih doktorjev. Odgovora Pisarna še ni prejela, ko pa ga bo, bo z njim seznanila bralce Demokracije in Večera.

Bralec Tone Pučko želi tudi pojasnilo o domnevnih visokih dodatkih, ki naj bi jih k svoji pokojnini prejemal Milan Kučan. Zato velja pojasniti, da pokojnino bivših predsednikov republike določa zakon o predsedniku republike iz leta 2003, po katerem bivši predsedniki republike ob svoji pokojnini prejemajo tudi prejemek v višini razlike med svojo pokojnino in 80% višine plače predsednika republike. Ta razlika je v oktobru letos znašala 288.163 sit.

Tone Pučko piše tudi o kabinetu bivšega predsednika republike in ga uvršča med upokojenske bonitete Milana Kučana. Slovenska država je z omenjenim zakonom celovito uredila položaj predsednikov republike po prenehanju mandata v skladu z mednarodno prakso. Zagotovila jim je pisarno z dvema sodelavcema/sodelavkama za obdobje petih let. O sredstvih, ki jih je Pisarna bivšega predsednika republike porabila v lanskem letu smo javnost že obveščali, tako kot bomo to sporočali vse do decembra 2007.

Špela Furlan, svetovalka bivšega predsednika republike

 

 

seznam   na vrh