Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

Milan Kučan o aferi Depala vas
Delo, 25. julij 2003

 


Ob javnem vprašanju Janeza Janše o domnevnem protiustavnem delovanju policije pred afero Depala vas, je Milan Kučan posebej za Delo odgovoril na vprašanje, zakaj se na javno vprašanje ni odzval.

»Ne zdi se mi smiselno odgovarjati, ker sem o svojem poznavanju takratnih varnostnih in političnih razmer javno govoril na Pahorjevih večerih v Novi Gorici, torej še pred dogodki v Depali vasi in pred državnim zborom po njih.

Poleg tega so prvaku SDS in ministru za obrambo, odstavljenemu z odločitvijo državnega zbora prav po dogodkih v Depali vasi, znane pristojnosti predsednika republike, saj je v preteklih letih pogosto govoril o njih. Zato gotovo ve, da predsednik republike nima možnosti ukazovati policiji in da policija ni dolžna obveščati predsednika republike o svojih aktivnostih.

Prav tako mu je gotovo znano tudi to, kdo je za to pristojen. Moralo bi mu biti znano, kakšne so v demokratični državi glede javne varnosti ustavne pristojnosti vojske in kakšne policije, ki jih je doslej v največji meri tudi uspešno izpolnjevala. Njegovo javno vprašanje, povezano z dogodki, o katerih je v intervjuju za Mladino govoril nekdanji poveljnik enote specialne policije, je zato samo po sebi politično sprenevedanje in poskuša usmeriti politično pozornost tja, kjer niso bile korenine nevarnosti za demokratično Slovenijo. To toliko bolj, ker me kot takratnega predsednika republike in vrhovnega poveljnika slovenskih obrambnih sil ni obveščal o zadevah, o katerih bi me moral, tako tudi ne o vajah Slovenske vojske. Tudi ne o vaji nočnega desanta na ministrstvo za obrambo, katere obstoj sicer zanika.

Prepričan sem, da je dovolj razlogov, da vlada končno natančneje ugotovi, kaj se je takrat v resnici dogajalo in o tem obvesti javnost. Do temeljnega vprašanja se je vlada že opredelila ob predlogu, da razreši nekdanjega ministra za obrambo, ko se je nedvoumno postavila na stališče, ki izraža enega temeljnih standardov demokratične družbe, da vojska ne more posegati v civilno sfero in da je potreben civilni nadzor nad njo.

S takšno celovito razjasnitvijo takratnega dogajanja bi se politično življenje v Sloveniji razbremenilo hipoteke, ki že dolgo časa jemlje moči, da bi se država lahko posvetila vprašanjem razvoja, socialne pravičnosti, pravne varnosti, gospodarske uspešnosti in prihodnosti. Tolmačenje takratnih dogodkov pa ne bi več moglo biti politični privilegij posameznikov in priložnost za politično manipuliranje.«
Milan Kučan

 

Priponke
Pozornost stran od korenin

 

seznam   na vrh