Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

Pred začetkom proslave ob petnajstletnici samostojnosti
POP TV, 24.06.2006

 


VLADIMIR VODUŠEK: Dober večer, gospod predsednik, danes po petnajstih letih je nekakšna repriza takratne proslave. Pred petnajstimi leti smo si vsi zapomnili vaše besede: ''Danes so dovoljene sanje, jutri bo nov dan.'' Ste vedeli, da se bo ponoči oziroma že zjutraj začela vojna?
MILAN KUČAN (nekdanji predsednik Predsedstva RS): Ne, čeprav je bilo veliko indicev, veliko informacij, ki so kazale, da se to zna zgoditi. Upanje je seveda bilo veliko, da se to vendarle ne bo zgodilo. Smo bili pa tudi na to pripravljeni in na žalost se je zgodilo tisto, kar se je pač zgodilo.
VODUŠEK: No, po petnajstih letih se zdi, da poteka velika bitka za interpretacijo, predvsem pa tudi za osamosvojitveno dediščino. V enem od intervjujev ste dejali, da je podcenjujoče in omalovažujoče do slovenskega naroda, da si skušajo zasluge prisvojiti posamezniki. Katere posameznike ste imeli v mislih?
KUČAN: No, saj ni treba biti kaj zelo zagoneten pri tem. Saj je treba samo brati časopise, gledati brošure in revije, ki izhajajo. Bistveno je, da je to res podcenjujoče. Kajti če ne bi bilo skrajnega angažiranja in entuziazma vsakega posameznika, ki je bil takrat pripravljen storiti največ, kar se je od njega pričakovalo - ne samo pripadnikov milice in Teritorialne obrambe, ampak tisto celotno civilno vzdušje, kakršno je takrat bilo - potem se najbrž ne bi zgodilo to, kar se nam je zgodilo. In da se nam je zgodilo, je zasluga dolgega procesa, ki je na koncu pripeljal do samostojne slovenske države.
VODUŠEK: Kako pa komentirate besede Janeza Janše, ki pravi, da je resnica ravno obratna? Da se končuje obdobje, ko se je osamosvojitveni kapital zanemarjal in tudi zlorabljal in da je moralo miniti 15 let, da je prišlo recimo do postavitve spominske plošče danes pred Cankarjevim domom, da se to v času vladavine liberalne demokracije oziroma vaše vladavine ne bi zgodilo.
KUČAN: No, saj smo v demokraciji, vsakdo ima pač lahko svoje mnenje in ga ima tudi predsednik vlade.
VODUŠEK: Še eno vprašanje. Zadnji rezultati Politbarometra kažejo, da bi kar 32 odstotkov ljudi podprlo vašo listo, če bi se angažirali na volitvah. Kako komentirate te rezultate? Očitno imate visoko podporo. Se boste politično angažirali?
KUČAN: No, nad tem se morajo zamisliti predvsem moji nasledniki. Jaz komentarja pravzaprav nimam. Glede vašega vprašanja je pa odgovor znan že dolgo časa.
VODUŠEK: Nimate namena vstopiti v aktivno politiko?
KUČAN: Ne. Vam pa in gledalkam in gledalcem želim lep praznik in čestitke ob prazniku.
VODUŠEK: Hvala lepa gospod predsednik. To je zaenkrat vse pred proslavo tukaj na trgu. Sicer pa se bo čez nekaj minut začela slavnostna seja Državnega zbora.

 

 

seznam   na vrh