Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

Kučan ne bo prevzel priznanja "Humanist 20 .stoletja" v Budvi
Ljubljana, 24. maja 2007

 


Milan Kučan je ob odločitvi, da se ne bo udeležil svečanosti v Budvi, na kateri naj bi 28. maja t.l. skupaj s Kirom Gligorovom in Vaclavom Havlom sprejel priznanje "Humanist 20. stoletja", ki jim ga je podelila Mednarodna liga humanistov (www.intlh.com), za črnogorski dnevnik Vijesti danes povedal:

"V veliko čast mi je priznanje Lige humanistov in ga z veseljem sprejemam.
Obžalujem, da se slovesnosti v Budvi ne bom mogel udeležiti, vendar ne želim biti predmet notranjepolitičnih polemik v Črni gori. Tako stališče sta zavzela tudi nekdanja predsednika Havel in Gligorov.
Verjamem, da bodo vojna dogajanja še terjala pojasnjevanja v Črni gori. To je diskusija, ki jo mora opraviti vsak narod sam. Vendar je takšna diskusija možna šele takrat, ko se družba konsolidira v miru. K mirnemu življenju samostojne Črne gore pa je v veliki meri prispeval prav Mile Djukanović.
Zato soglašam z oceno Mednarodne lige humanistov, da sta predsednika Djukanović in Marović zaslužna za demokratizacijo in stabilizacijo razmer v tem delu Balkana. Prispevala sta k odpiranju Srbije in Črne gore za demokratične vrednote še v času Miloševićevega režima. Čeprav se v 80-ih in 90-ih nisem strinjal z mnogimi stališči Mila Djukanovića, spoštujem moč in pogum, ki ju je zmogel, da je izstopil iz ujetosti v politično miselnost takratne Jugoslavije in skupaj s sodelavci prevzel odgovornost za usodo Črne gore na svoja ramena. Črni gori je na miren in demokratičen način odprl pot, ki jo nadaljuje kot samostojna država, ki se zdaj vključuje v družino narodov Evropske Unije. To je velik uspeh Črne gore, ki sem ga vesel in ki sem ga ves čas odkrito podpiral."

 

 

seznam   na vrh