Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

Pred obiskom Prodija o avstrijski državni pogodbi
Televizija Slovenija, 24. februarja 2005

 


SIMONA RAKUŠA: Slovenijo bo v ponedeljek obiskal nekdanji predsednik Evropske komisije Romano Prodi. Na povabilo Foruma 21 bo v Cankarjevem domu predaval o izzivih Evropske unije. Sprejela ga bosta tudi premier Janša in predsednik Drnovšek.
Prodi, ki vodi levosredinsko opozicijsko koalicijo v Italiji in je eden od možnih kandidatov za prihodnjega italijanskega premiera, se med obiskom pri nas ne bodo mogli izogniti aktualnim medsosedskim vprašanjem.
METKA LANJŠČEK: Nekdanji predsednik države, zdaj predsednik Foruma 21, meni, da so zaostritve v Avstriji in Italiji pogojene s 60. obletnico druge vojne in praznovanjem Dneva spomina.
MILAN KUČAN (Forum 21): So pač politične sile, ki mislijo, da je to priložnost, eno in drugo, da se poplačajo nekateri računi iz preteklosti, za katere mislijo, da na mirovnih konferencah in s pogodbami, ki so jim sledile, niso bile plačane na pravi način.
LAJNŠČEK: Slovenija bi morala zahtevati notifikacijo avstrijske državen pogodbe.
KUČAN: Moje stališče ves čas je bilo, da je Slovenija to dolžna storiti. Da je dolžna dokazati, da je pravna naslednica vseh mednarodnih pogodb, ki jih je sklepala nekdanja Jugoslavija, posebej tistih, ki garantirajo naše nacionalne interese in mednje vsekakor spadajo slovenske meje. In možnost, po eni strani pa tudi dolžnost, da Slovenija postavlja vprašanje zaščite oziroma pravic svojih manjšin.
LAJNŠČEK: O stališčih, da bi Slovenija lažje odgovorila na italijanske poskuse revidiranja zgodovine, če bi tudi sama razčistila poglede na polpreteklost, Milan Kučan meni.
KUČAN: Naša zgodovina in odnosi so naša stvar. Naši donosi z Italijo so pa seveda stvar nacionalnega interesa in razumevanja, kaj je nacionalni interes.
LAJNŠČEK: Peter Jambrek je na zadnji tiskovni konferenci razmišljal, da bi lahko Zbor za republiko in Forum 21 na javni tribuni soočila stališča o javnem interesu in prihodnjem razvoju Slovenije.
KUČAN: Doktor Jambrek ima zanimive ideje. Ko bo ta ideja postala realen predlog, takrat bom pa o njej premislil.
LAJNŠČEK: Po ponedeljkovem pogovoru s Prodijem Kučan napoveduje niz pogovorov o evropskih izzivih in priložnostih.

 

 

seznam   na vrh