Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

Odmik Slovenije od pričakovanj ljudi ob plebiscitu
POP TV, 23. decembra 2005

 


Ob obletnici plebiscita je bivši predsednik dal izjavo za POP TV o razvoju Slovenije v petnajstih letih in o aktualnih procesih. Objavljamo pogovor v celoti in v priponki objavljeni del pogovora iz prispevka POP TV:
Vladimir Vodušek, POP TV: Kako po petnajst letih gledate na takratne dogodke ob plebiscitu? Je, mislite, ne glede na to, da se takratni politični akterji nahajajo na različnih položajih, ostalo še kaj te energije? So še kakšne naloge, potem ko je Slovenija dosegla vstop v EU, Nato?
Milan Kučan: No, rekel bi, da so veliki cilji , ki so takrat bili postavljeni, v glavnem doseženi. Po 15 letih bi lahko rekel, da je projekt, ki je bil zastavljen v dokaj negotovih in nepredvidljivih razmerah, vendarle pokazal svojo vitalnost in smo ga pripeljali do cilja.
Vodušek: Ste si takrat predstavljali, da bo Slovenija danes izgledala tako, kot izgleda danes?
Milan Kučan: To, kar se je dogajalo v petnajstih letih, nas je v glavnem pripeljalo do izpolnitve takrat postavljenih pričakovanj. To, kar se dogaja v zadnjem letu, pa mislim, da pomeni odmik od podobe Slovenije, kakršno si je, vsaj domnevam, takrat želela večina ljudi. Želela si je predvsem večjo varnost, socialno varnost, pravno varnost; želela si je, kot smo takrat rekli, državo, ki bo zgrajena po načelu delitvi oblasti na tri veje, ki so samostojne; želela si je nadzor nad oblastjo: civilni nadzor, državljanski nadzor, medijski nadzor, nadzor tudi opozicije ; in želela si je utrditev vrednot, ki jih prej ni bilo mogoče razvijati in ki so lastne demokratični tradiciji prostora, v katerem živimo. Zdaj se mi zdi da se v vseh teh točkah podoba države od tega odmika.

 

Priponke
Objava

 

seznam   na vrh