Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

O povolilnem iskanju širše koalicije
POP TV, 22. oktobra 2004

 


Aktualne politične razmere, predvsem pa Janševo iskanje širše koalicije, je komentiral tudi nekdanji predsednik države in predsednik Foruma 21 Milan Kučan. Po njegovem mnenju široke koalicije za vsako ceno niso vedno dobre za državo, ki poleg stabilne vlade potrebuje tudi močno konstruktivno opozicijo.
TJAŠA SLOKAR: Po Kučanovih besedah so volivci v tolikšnem številu zaupali SDS zato, ker jih je ta stranka prepričala, da bo z državo upravljala bolje, z več reda in bolj pravično kot dosedanji upravljavci. Ne strinja pa se z oceno, da je LDS izgubila volitve, ker se je iz sredine pomaknila v levo.
MILAN KUČAN : Od ljudi, ki so po svoji deklarativni opredelitvi liberalci in demokrati, bi človek pričakoval ugotovitev, da se je tej stranki zgodilo nekaj drugega. Da je začela odstopati od načel etičnega liberalizma, torej tistega, ki je povezan z vrednotami, katerih izvor je svoboda človeka in varovanje njegovega dostojanstva s celim sistemom človekovih pravic.
SLOKAR: V katerih primerih pa?
KUČAN: Recimo v primeru izbrisanih.
SLOKAR: Kakšno koalicijo bi si vi recimo želeli, če bi bili predsednik države in bi vas povprašali za mnenje?
KUČAN: Če bi država živela v izrednih razmerah, so potrebne drugačne koalicije, kot če država živi v normalnih razmerah, in mislim, da Slovenija živi v normalnih razmerah. Odgovor, kako je v državi možno izražati politični pluralizem, je pravzaprav odvisen od tega vprašanja.
SLOKAR: Katera stranka bi po vašem mnenju bilo najbolje, da se pridruži morebitnim tem trem strankam oziroma Koaliciji Slovenija?
KUČAN: Po moje je dobra sleherna koalicija, če najdejo stranke dovolj programske skupnosti v ciljih, ki jih želijo uresničiti. Pa tudi, rekel bi več kot samo v ciljih, tudi v izboru sredstev in politik, ki naj te cilje uresničujejo. Če lahko to najdejo, potem je to smiselno. Če so programsko preveč raznorodne, pa to pomeni notranje blokiranje že v sami vladi. Ali pa bi bila to situacija malo zunaj, malo notri, kakor je zmeraj doslej ravnala SLS. Se pravi, nekaj je bil videz delovanja koalicije, realna razmerja so bila pa drugačna.
SLOKAR: Kaj pa ZL, ali so vas mogoče vprašali za mnenje, del ZL, kaj si vi mislite o koaliciji?
KUČAN: Ne, mene ni za mnenje vprašala nobena stranka in tudi če bi me, se v notranja razmerja v strankah nočem spuščati. Vsaka stranka mora po moji sodbi pošteno pogledati rezultat volitev, ga oceniti in na tej podlagi sprejemati tudi odločitve, kaj želi sama s sabo in kako bo ravnala v prihodnje. Velika koalicija sicer omogoča lahkotno vladanje, je pa vprašanje, če je to za državo zmeraj dobro. Moje stališče je, da potrebujemo močno vlado, močno po programskih orientacijah, po prepričljivosti argumentov, in močno opozicijo, ki bo, kot sem rekel prej, spremenila dosedanji vzorec obnašanja iz uveljavljanja svoje dosedanje pozicije »biti proti« prek obstrukcij, izrednih sej, naknadnih referendumov in tako naprej, v pozicijo nadzornika in sodelavca.
SLOKAR: Po Kučanovem mnenju predčasne volitve sicer so možen instrument, bi pa pomenile, da je Slovenija politično v slabem stanju. Pravi, da je koalicijo možno sestaviti tudi z majhno večino. Tudi s podporo manjšinskih poslancev in morebiti DeSUSa.

 

 

seznam   na vrh