Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

Milan Kučan na referendumu proti zakonu o RTV Slovenija
Ljubljana, 22. septembra 2005

 


Pred referendumom o zakonu o RTV, ki ga je sprejel Državni zbor, je bivši predsednik republike za medije dal naslednjo izjavo:
"Novi zakon o RTV dopušča popolno politično podreditev edinega javnega medija. Takšno ureditev smo enkrat že odpravili, skupaj s prejšnjim političnim sistemom. Predlagana ureditev žal ne zagotavlja niti programske niti finančne samostojnost RTV, ne ščiti novinarske neodvisnosti niti notranje pluralnosti tega medija.

Razprava pred referendumom je razkrila niz strokovno podprtih kritik zakona, pa tudi predlogov, kako razvijati naprej RTV kot javni medij, zato da bo zadoščeno pravici državljanov do nepristranske in celovite obveščenosti o našem skupnem življenju, tudi o delovanju oblasti in njenih institucij. Izkušnja mi pravi, da je ta pravica eno temeljnih poroštev za demokratični razvoj družbe. Prav tako mislim, da je Slovenija uspešno prestala dosedanje razvojne in demokratične preizkuse tudi zaradi notranje pluralnosti medijev.

Zavrnitev zakona ne pomeni opredelitve za sedanjo ureditev. Razumem jo kot priložnost, da si Slovenija izoblikuje sodobno, demokratično ureditev. Moje globoko prepričanje je, da Slovenija to potrebuje, da je to sposobna in da si to zasluži, pa tudi da si zaslužimo več medsebojnega spoštovanja, več spoštovanja znanja, stroke in argumentov, kadar gre za urejanje naših skupnih javnih zadev. Zato bom glasoval proti zakonu."

 

 

seznam   na vrh