Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

O aferi SOVA in razmerah v Sloveniji
POP TV, 22. maja 2007

 


Bivši predsednik republike je na posvetu Foruma 21, na katerem so razpravljal o razmerju med svobodo in/ali varnostjo, spregovoril tudi o razmerju med različnimi vejami oblasti, o njihovi neodivsnosti, o svobodi medijev in o človekovih pravicah. Menil je, da moramo biti pozorni tudi do dogajanja v Slovenij, do poskusov podrejanja organov, še posebej sodstva. Kučan je pri tem omenil izjavo predsednika vlade o 100-procentni dokazljivi nezakonitosti dela direktorjev Sove. Taka izjava je po mnenju Kučana nedopusten pritisk na tožilstvo in na sodstvo. Ob robu posveta je Milan Kučan odgovarjal tudi na vprašanja POP TV:
SUZANA LOVEC: Gospod Kučan, v javnosti so se pred dnevi pojavili namigi, da naj bi v preteklosti poleg nekaterih drugih politikov tudi vi dobivali informacije iz Sove in sicer naj bi šlo za informacije o takratni opoziciji. Šlo naj bi za tako imenovano Sovo v Sovi. Je to res?
MILAN KUČAN (nekdanji predsednik države): Poročila mi je Sova pošiljala po svoji presoji. Jaz od Sove nisem nikoli zahteval informacij. Te vrste informacij, o katerih govorite, nisem nikoli dobival in ne verjamem, da se je Sova s tem ukvarjala.
LOVEC: Glejte, vlada opozarja, da so se v Sovi dogajale nezakonitosti in nepravilnosti. Doslej so izpostavili med drugim arhive, črni fond, pa podjetje, ki ga je ustanovila Sova. Nova razkritja naj bi bila objavljena pojutrišnjem na seji vlade. Ste vi vedeli za kakršnekoli nepravilnosti?
KUČAN: Sova je vladna služba, vlada jo nadzoruje, nadzoruje jo še parlamentarna komisija. Jaz poročil o rezultatih teh nadzorov nisem dobival nikoli.
LOVEC: Predsednik Drnovšek je prepričan, da se ga je vlada lotila, ker ga hoče diskreditirati. Opozarja, da je vlada dobesedno že uničila Sovo in da bo razdejala celotno državo. Kako vi komentirate te njegove obtožbe?
KUČAN: Škodo zaradi vsega tega početja bo imela država in njen ugled, da ne zna na dostojanstven način reševati te vrste občutljivih vprašanj. Seveda je zakonitost dela Sove in tovrstnih služb prvi pogoj za to, da lahko funkcionirajo v demokratični družbi in da so lahko uspešne. In seveda, potreben je nadzor tudi nad njimi. Ampak gre vendarle za specifične službe in dejavnosti in nadzor mora biti temu ustrezno prilagojen, tako da ne razkrije celotnega operativnega delovanja, da ne onesposobi službe za operativno delovanje, da ne razkrije mreže, da ne razkrije oblik in načinov njenega delovanja. Jaz se s predsednikom Drnovškom v marsičem strinjam, zlasti z njegovimi ocenami o stanju v tej naši državi. Predvsem z njegovo oceno o nesproščenosti tega vzdušja. In seveda sem trdno prepričan, da je to, kar se zdaj dogaja s Sovo, samo potrditev ali pa izraz tiste politične filozofije, ki gradi na prepričanju, da je za osvojitev oblasti in za ohranjevanje oblasti dovoljeno uporabljati vsa sredstva. Tudi kompromitacijo predsednika države.
LOVEC: Najlepša hvala.

 

 

seznam   na vrh