Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Sporočila za javnost
seznam    

Romsko Zlato kolo Milanu Kučanu
Berlin, 22. maj 2003

 


Svet romske skupnosti v Berlinu je nekdanjemu predsedniku republike Milanu Kučanu za njegov prispevek pri urejanju pravic Romov v Sloveniji vročil posebno priznanje, Zlato kolo Romov in Sintov.

Priznanje je Milanu Kučanu vročil dr. Rajko Djurić, predsednik Sveta romske skupnosti na posebni svečanosti v okviru evropskega festivala Romov in Sintov v Hiši svetovnih kultur v Berlinu, katerega je svečano odprla nekdanja predsednica nemškega parlamenta Rita Süssmuth.

»Vse, kar sem doslej storil ali vsaj skušal storiti, sem delal iz globokega prepričanja, da smo vsi ljudje vredni enako, da je vsakdo enkraten in neponovljiv in da smo vsi skupaj v vsej svoji različnosti človeška skupnost, ki je dolžna odgovorno prevzemati dediščino svojih prednikov in jo bogatejšo izročiti prihodnjim rodovom. Da bi izpolnili to pravico in dolžnost, obstoja samo en pogoj, to je spoštljivo in ustvarjalno sobivanje različnosti«, je v svoji zahvali dejal Milan Kučan.

Obrazložitev priznanja za Milana Kučana je na zaprosilo organizatorjev podal dr. Žarko Korać, podpredsednik srbske vlade, ki je med drugim poudaril, da je največji uspeh vsakega politika in državnika, ki uživa visoko zaupanje večine, če mu priznanje in spoštovanje za njegovo delo izreka manjšina.

Poleg Milana Kučana sta Zlato kolo prejela tudi George Soros in Tarja Halonen, predsednica Finske. Celoten festival je bil posvečen spominu na žrtve koncentracijskega taborišča Auschwitz-Brikenau, ki je veljal za taborišče "ciganov", ter 50. letnici smrti znamenitega sintskega glasbenika iz Belgije Djanga Reinhardta.

Med svojim obiskom v Berlinu se je Milan Kučan srečal tudi z nekdanjim predsednikom Zvezne republike Nemčije Richardom Weizsäkerjem.

 

 

seznam   na vrh