Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Sporočila za javnost
seznam    

Sporočilo za mir ob 80-letnici Shimona Peresa
Tel Aviv, 21. in 22. september 2003

 


Milan Kučan se je udeležil slovesnosti ob 80-letnici Nobelovega nagrajenca za mir

Na povabilo Mirovnega inštituta Shimona Peresa, izraelske vlade in Univerze v Tel Avivu se je bivši predsednik republike udeležil prireditev in slovesnosti, ki sta jih organizirala Mirovni inštitut in izraelska vlada ob 80-letnici Nobelovega nagrajenca za mir, nekdanjega predsednika izraelske vlade Shimona Peresa.

Kot eden ustanovnih članov mednarodnega odbora direktorjev Peresovega Mirovnega inštituta se je Milan Kučan udeležil seje upravnega odbora Inštituta, na kateri je bila širše predstavljena dejavnost Inštituta, ki kljub kriznim razmeram v državi vztrajno in sistematično ustvarja priložnosti za medsebojno poznavanje, razumevanje in sodelovanje med Izraelci in Palestinci na različnih področjih, predvsem tudi med mladimi.

Bivši predsednik republike se je udeležil tudi konference Vizija in Realnost, ki jo je organizirala Univerza v Tel Avivu in na kateri so poleg drugih uglednih predstavnikov iz sveta znanosti, kulture in politike v diskusiji sodelovali tudi štirje Nobelovi nagrajenci za mir Michael Gorbačov, Shimon Peres, William De Klerk in David Trimble.

Milan Kučan se je ob tej priložnosti srečal, pogovarjal ali le pozdravil z mnogimi uglednimi gosti, ki so se v teh dneh mudili v Tel Avivu in ki so se med drugim udeležili tudi veličastne gala prireditve, ki jo je v čast Shimona Peresa priredila izraelska država, in sprejema po prireditvi. Med drugimi se je srečal z nekdanjim izraelskim predsednikom Ezerjem Weizmannom, Guidom de Marcom,Johannesom Rauom, Rudolfom Schustrom, Michaelom Gorbačovom in Williamom Clintonom.

Med obiskom v Tel Avivu se je Milan Kučan poklonil spominu na izraelskega narodnega heroja in nosilca slovenskega državnega odlikovanja Sheike Dana, v središču mesta pa na prizorišču atentata spominu velikega izraelskega voditelja Yizaka Rabina.

 

 

seznam   na vrh