Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Sporočila za javnost
seznam    

SLOBO V SLOVENIJI - drugič
Mladina, 10. aprila 2006

 


"Odnos med Kučanom in Miloševićem ter prijateljsko druženje med slovenskimi in srbskimi partijskimi tovariši sredi osemdesetih sta bila le iztočnica, ne pa bistvo pamfleta, ugovarja Bernard Nežmah na moje pojasnilo ( Mladina, 3.4.2006, str.5).

A problem je prav iztočnica. Težko je izpeljati verodostojne ugotovitve iz napačno postavljenih izhodišč, toliko bolj, če temeljijo zgolj na TV posnetkih. Kaj bi torej Nežmah rekel ob posnetkih srečanj Miloševića s Stambolićem, Izetbegovićem, Holbrok-om in številnimi drugimi predstavniki mednarodne skupnosti?

TV posnetek Kučana in Miloševića, ob katerem se je Nežmah razpisal o prijateljskih druženjih (Mladina, 3.4.2006, str.18), je nastal leta 1987, v času ostrih slovensko-srbskih konfliktov glede reševanja kosovskega problema. Z vso ostrino so prišli do izraza tudi na dan, ko je posnetek nastal. Razhajanja so bila očitna že dalj časa, po izbruhu kosovske krize pa so se še zaostrovala. Zato ne drži, da bi se prijateljsko druženje s srbskimi in jugoslovanskimi komunisti skrhalo šele leta 1989/90, z nastopom despotskih potez Miloševića, kot piše Nežmah..

Glede komunikacije slovenskih oblasti z opozicijo pa ne bi želela ugibati o tem, koga danes Nežmah šteje med politično opozicijo iz sredine osemdesetih let prejšnjega stoletja. Sicer pa, kako bi označil Nežmah odnos med predstavniki pozicije in opozicije, če bi obstajali posnetki srečanj in pogovorov?"

S tem pojasnilom se je Špela Furlan, svetovalka bivšega predsednika republike odzvala na pisanje Bernarda Nežmaha v Mladini.

 

 

seznam   na vrh