Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Sporočila za javnost
seznam    

Kučan o razrešitvi Zorana Jankoviča
InfoTV in POP TV, 16, 17. in 18. novembra 2005

 


»Ni vprašanje, ali je Zoran Jankovič moj prijatelj ali ne. Vprašanje je, kakšna merila ima država, ko prodaja državna podjetja in izbira kupce ter odstavlja vodilne ljudi, ki so praviloma nosilci uspešnih razvojnih in poslovnih konceptov. Če se pri tem odreka vrhunski profesionalnosti in znanju, je to zelo slabo sporočilo za prihodnost Slovenijo. Razrešitev Jankoviča je s tega vidika simbolnega pomena.« je za InfoTV komentiral Milan Kučan razrešitev Zorana Jankoviča z mesta predsednika uprave Mercatorja.

"Vsak odstop je potrebno argumentirati in pojasniti. Toliko demokratična družba najbrž smo, « je ob oceni, da zamenjava Jankoviča zaradi poslovno-gospodarskih razlogov ni prepričljiva, rekel Milan Kučan v pogovoru za POP TV.

» Jankovič je tip sodobnega slovenskega managerja. Mislim da bi se bilo potrebno zamisliti, kakšne vrste managerjev pravzaprav zamenjujemo. Za njim stoji rezultat, ki ni samo njegov. Je rezultat ožjega tima, ki ga je znal ustvariti in stimulirati, in širšega tima, navsezadnje je to 16.000 ljudi. On, mislim, da lahko odide mirno, s pokončno dvignjeno glavo - za njim je rezultat. Tisti, ki so ga odstavili, bodo rezultat morali šele pokazati.«

»Predvsem pa je pomembno, kdo prihaja namesto teh ljudi. Kot sem že dostikrat rekel: to so ljudje, ki so nosili največje breme slovenske tranzicije, da se danes lahko Slovenija pohvali, da je gospodarsko uspešna država.«

Na vprašanje, ali bi se zamenjava Jankoviča lahko sprevrgla v političen spopad, je Kučan dejal: »Najboljše bi seveda bilo, da bi to ostalo v sferi normalnih zamenjav zaradi razlik v razvojnih konceptih. Še enkrat povem, gre za velik sistem, pomemben za Slovenijo, in ni vseeno, kdo in na kak način ga vodi. Če ne gre za razlike v pogledih na razvojno strategijo, ampak le za spopad za lastninske deleže, je pa to druga zgodba in so tudi argumenti drugi. Javnost ima vsekakor pravico izvedeti, za kaj gre, je dodal.

 

 

seznam   na vrh