Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

Pred odhodom v Haag: Lahko bi imeli veliko več samozavesti
Radio Slovenija, 18. maja 2005

 


Nekdanji predsednik države Milan Kučan bo jutri odpotoval v Haag. Na tamkajšnjem sodišču za vojne zločine, storjene na območju nekdanje Jugoslavije, bo v sredo nastopil kot priča tožilstva v procesu proti Slobodanu Miloševiću. Pred odhodom je Milan Kučan v pogovoru za Radio Slovenija pojasnil nekatere svoje poglede na pričanje, ki naj bi razsvetlilo dogodke in okoliščine, ki so pripeljale do krvavega razprava nekdanje skupne države. Nadja Pengov.
NADJA PENGOV: Iz informativnih pogovorov, ki so jih haški preiskovalci do zdaj opravili z bivšim predsednikom države, naj bi tožilstvo v Haagu zanimale torej predvsem okoliščine, ki so pripeljale do razpada skupne države.
KUČAN: To je točno, ker sem jaz lahko verodostojna priča samo o stvareh kot neposredni udeleženec dogodkov, seveda z mojim razumevanjem in mojo interpretacijo takratnih dogodkov.
Vprašanje: To je čas od sredine 80-ih let: leto 1986, ko je na prizorišče stopil glavni obtoženec haškega sodišča, proces osamosvajanja Slovenije, vojna proti Sloveniji, pa obdobje do začetka mirovne konference v Jugoslaviji, ki se je prav tako začela v Haagu. O vsem, kar se je dogajalo kasneje, bivši predsednik ve samo posredno. Iz pisma, ki ga je Milan Kučan poslala obrambnemu ministru, pa je razvidno, da znajo haško tožilstvo zanimati tudi kakšne podrobnosti iz slovenske osamosvojitvene vojne.
Je kaj kar bi lahko bilo kočljivo?
KUČAN: Mislim, da glede tega ni nič spornega, čeprav so tudi neke ocene in namigovanja, da bi naj stvari v Sloveniji ne bile v redu.
Vprašanje: O vsem tem je slovensko politično vodstvo sprejelo povsem jasna stališča. Stvari so bile tudi preiskane in ugotovljene niso bile nikakršne kršitve mednarodnega humanitarnega ali sicer mednarodnega prava ...
KUČAN: In mislim, da se nam ni treba bati nikakršnih okostnjakov. Lahko bi imeli veliko več samozavesti, ko se pogovarjamo o teh rečeh.
Vprašanje: Je pa sodišče zelo resna stvar in treba je spoštovati in krepiti njegovo avtoriteto
KUČAN: ... zato se mi zdi, da je to delo domače politike v odnosu do tako resne stvari. In seveda stvar zamejenosti in pritlehnosti, ki jo vdihuje del slovenske politike.
Vprašanje: Milošević nima česa izgubiti in bo priložnost prav gotovo izkoristil za napad. Za kakšno taktiko se je odločil bivši predsednik? Bo odgovarjal prav na vsa vprašanja, kot svetujejo nekateri, ali se bo raje odločil za taktiko, ki jo je ubral hrvaški predsednik?
KUČAN: Moje pričanje pred sodiščem pomeni neko priložnost, da če Milošević morebiti dvomi v početje Slovenije, Slovenija pojasni slovensko stališče, tudi način naše osamosvojitve, našega zavzemanja za legitimnosti, naravnost vseh naših dejanj, po drugi strani pa, da se sodišču pomaga osvetliti procese - razen morebiti procesov, ki so se končali s tragičnim koncem.
Novinarka: Zato bo pričanje, kot pravi, odvisno od taktike, ki jo bodo izbrali drugi, in se s tem ne obremenjuje.

 

 

seznam   na vrh