Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

O reševanju statusa Kosova
Televizija Slovenija, 17. november 2005

 


Po intervjuju, ki ga je dal bivši predsednik republike Milan Kučan za avstrijsko tiskovno agencijo APA(16.11.05), je o svojem pogledu na reševanje statusa Kosova odgovarjal tudi na vprašanje Televizije Slovenija v Gradcu v Avstriji:

"Danes sem se s predsednikom Fischerejem pogovarjal med drugim tudi o razmerah na Balkanu, posebej tudi o Kosovu. Glede na razmere je to povsem razumljivo. Razumljivo je, da je tudi veliko pobud, ki poskušajo pomagati, da se najdejo rešitve za ta dolgo trajajoči konflikt. Predlogi rešitev so legitimni, med drugimi tudi predlog našega predsednika dr. Janeza Drnovška.

Najpomembnejše se mi zdi, da je mednarodna skupnost imenovala komisijo, ki naj bi pomagala, da se pride do rešitve. S tem je pravzaprav pokazala, da je pripravljena prevzeti odgovornost.

Moje stališče pa je, da kakršnakoli že bo rešitev, mora vendarle voditi račun tudi o posledicah in vplivih na druga vprašanja, ki so še zmeraj odprta na Balkanu - torej o posledicah tudi na razmere v Bosni in Hercegovini, v Makedoniji, Srbiji in Črni gori.

Prav tako je bilo moje stališče, da nobena rešitev dolgoročno ne more biti uspešna, če bo vsiljena in če se o njej ne bodo sporazumeli tisti, ki so neposredno prizadeti.

Torej, možne so različne rešitve, ne samo ta, ki je bila predlagana s strani našega predsednika, in upam, da bo komisija, ki jo vodi gospod Ahtisaari, resno in odgovorno razmislila o vsaki od njih."

 

 

seznam   na vrh