Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

Za iskreno in odgovorno spravo med Slovenci in Italijani
Mladina, 14.februarja 2005

 


Po objavi filma Srce v breznu na italijanski državni televiziji je Milan Kučan na prošnjo tednika Mladine, naj komentira film in njegova sporočila, odgovoril:

»Do filma italijanske državne televizije se ne želim opredeljevati.

Ne glede na film pa kaže poudariti, da velja zgodovinsko resnico poznati v celoti, tudi vse vzroke in posledice, zato da bi lahko bila učiteljica za prihodnost. Tako velja poznati zgodovino fašističnega nasilja nad Slovenci, odpora in osvobodilnega boja slovenskega naroda zoper okupatorje, medvojnega narodnega izdajstva, pa tudi povojnih pobojev in »slovenskih fojb«. V svoj zgodovinski spomin velja sprejeti tudi žrtve, ki so bile povzročene drugemu, da ne bi vselej na novo kalile odnose med ljudmi in med državami. Celoto dogajanj na slovenskih tleh smo dolžni poznati zaradi sebe, zaradi samospoštovanja in zaradi svoje odgovornosti do prihodnjih rodov, ne zaradi dogajanja v naši soseščini. Upravičeno je pričakovanje, da se bo takšno stališče o preteklosti uveljavilo tudi v Italiji. Potem bi tudi sprava med državama in narodoma bila iskreno in odgovorno dejanje. Tako kot se je to že zgodilo drugod po Evropi.

Ko sprejemamo vse žrtve, pa mora biti vendarle jasno, da smo Slovenci II. svetovno vojno končali na strani zmagovitih demokratičnih zaveznikov in da so bili kasnejši zločini zloraba osvobodilnega boja. Žal me moja izkušnja prepričuje, da je vzdušje, ki je ustvarjeno v javnem mnenju pred italijanskim dnevom spomina na eksodus in žrtve fojb lahko priročen izgovor, pa tudi dejanska ovira za preudarno samorefleksijo, kako se razbremeniti travm preteklosti. Dobro priložnost, da si dogajanja iz polpreteklega časa razjasnita in se soočita vsaka s svojo odgovornostjo zanje, sta obe državi zamudili ob razširitvi EU 1. maja lani. Šestdesetletnica konca druge svetovne vojne, ki se je na slovenskih tleh začela z italijansko, nemško in madžarsko okupacijo, je morda dobra nova priložnost. Upam, da jo bodo upravljavci slovenske in italijanske države znali izkoristiti.«

 

 

seznam   na vrh