Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Sporočila za javnost
seznam    

Zaustavljanje slovenske desnice?
Ljubljana, 13. november 2003

 


Ob polemiki o domnevnem srečanju Milana Kučana in Piera Fassina junija 1991

Kučana in Ribičiča je predvsem skrbelo, kako ......zaustaviti desnico na Slovenskem, piše Ivan Štuhec. (»Ideologija nad nacijo, Zaustavljanje desnice po Milanu Kučanu", Družina, 9.11. 2003, str. 19)

Ivan Štuhec je svoje trditve utemeljil z navedkom iz spominov italijanskega zunanjega ministra Pierra Fassina, kakor ga je na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve objavil tudi Dimitrij Rupel. Navedek iz Fassinove knjige je zanj dokaz zarote v Sloveniji, kako preprečiti desnici ali komurkoli, ki ni Kučanov, da bi prišel na oblast.

Žal Ivan Štuhec ne pozna knjige in ne ve, da Pierro Fassino ne govori o desnici in levici na Slovenskem.

Piero Fassino govori o Jugoslaviji, o italijanski in evropski desnici oz. levici ter o strahovih mednarodne skupnosti pred razpadom Jugoslavije. V Sloveniji je bil takrat na oblasti Demos. Dogovorjeno pa je bilo, naj vsaka politična opcija svoje partnerje v tujini obvesti o razlogih in o upravičenosti slovenskih osamosvojitvenih prizadevanj. Tako je bila naloga slovenske levice, da poskuša prepričati italijansko in evropsko levico, naj ne nasprotujeta slovenski osamosvojitvi in tudi, da naj slovenskega osamosvojitvenega projekta ne prepustita evropski desnici, saj bi podpora le enega evropskega političnega pola zmanjševala možnosti za uspešno razdružitev. To Piero Fassino v knjigi zelo jasno in nedvoumno pove.

Ob tem velja tudi povedati, da se na dan po osamosvojitvi Milan Kučan ni udeležil srečanja s Pierom Fassinom v Novi Gorici, čeprav je bil zaprošen za razgovor, a je imel druge dolžnosti.

Začudenje, ki ga omenja Štuhec zaradi udeležbe Milana Kučana na praznovanju 25-letnice papeževanja Janeza Pavla II. v ljubljanski stolnici, pa je odveč. Milan Kučan je bil večkrat gostitelj in gost Janeza Pavla II, njegov sogovornik in spoštljiv somišljenik o številnih dilemah sodobne družbe, med drugim tudi o spravi, o ekumenizmu ali o zahtevah po pravičnem upravljanju globalnega sveta in uravnoteženem razvoju, ki bo omogočal vključenost tudi tistega velikega dela človeštva, ki je prepuščen hudi revščini. Milan Kučan je tudi nosilec odlikovanja papeža Pavla II in ga je na slovesnost povabil papeški nuncij.



Svetovalka bivšega predsednika republike Špela Furlan

 

 

seznam   na vrh