Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Sporočila za javnost
seznam    

Neresnice v kolumni Draga Ocvirka v Dnevniku
Ljubljana, 13. januar 2004

 


V petkovi kolumni je Drago Ocvirk zapisal kar nekaj neresnic (»Nekaj bosih v začetku leta«, Dnevnik, 9. januar 2004, str. 5).

D. Ocvirk piše, da Milan Kučan »besede sprava ni hotel izgovoriti, ker je preveč krščanska«, kar seveda ne drži. Naj omenim le veliko spravno slovesnost v Rogu 8. julija 1990 in nazadnje njegovo razpravo na pogovorih o prihodnosti, ki potekajo pri predsedniku republike dr. Drnovšku. V celem tem obdobju je Milan Kučan pogosto govoril o spravi in je pri tem tudi uporabljal izraz sprava. Njegovi nastopi so dostopni na spletnih straneh www.up-rs.si/urad/arhiv.

Milan Kučan ni nikoli povabil kolednikov iz misijonskega središča, ki obnavlja starodavni običaj, piše D. Ocvirk. Resnica je, da misijonski koledniki niso v desetletnem obdobju potrkali na vrata predsednika republike. Je pa nekdanji predsednik Kučan vsako leto sprejemal betlehemsko luč.

D. Ocvirk piše o »poslanskem puču«, ki naj bi ga bil, domnevno po mnenju dr. Tineta Hribarja, izvedel Milan Kučan v zvezi z napisom na obeležjih mrtvim iz druge svetovne vojne in po njej. O verodostojnosti te svoje trditve se lahko g.Ocvirk prepriča pri dr. Hribarju. Take trditve v objavljenem predavanju dr. Hribarja ni. (Sobotna priloga Dela, 8. november 2003). Lahko se pozanima tudi pri gospe Spomenki Hribar, ki je sodelovala na pogovoru Milana Kučana s skupino poslancev Državnega zbora o zakonu o grobiščih in o tem, kako odstraniti ovire, da bi bil zakon, za katerega se je nekdanji predsednik aktivno zavzemal, vendarle sprejet.

Ni prvič, da je g. Ocvirk prirejal in ponarejal dejstva o bivšem predsedniku republike in na njih utemeljeval svoja mnenja. Ravnanja, ki jih pripisuje nekdanjemu predsedniku Kučanu, bi brez težav lahko preveril. Razen če se pridružuje početju tistih, ki ravnajo po načelu, nočem nič videti, nič slišati, nič vedeti. Potem je vse veliko enostavneje.



Svetovalka bivšega predsednika republike Špela Furlan

 

 

seznam   na vrh