Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

Pismo Etičnega kolegija kandidatoma za predsednika ZDA
Rim, 12. september 2004

 

M E D N A R O D N I E T I Č N I K O L E G I J

kandidatoma ameriških predsedniških volitev 2004:
PREDSEDNIKU GEORGEU W. BUSHU IN SENATORJU JOHNU KERRYJU


2. novembra bo eden od vaju izvoljen za naslednjega predsednika Združenih držav Amerike. Ker sega vpliv vaše velike države daleč preko njenih meja, bo izbira volivcev Združenih držav Amerike vplivala tudi na milijarde mož in žena, ki ne morejo glasovati.

Podpisani, člani Mednarodnega etičnega kolegija vam pišemo kot državljani sveta, ki smo dejansko vaše volilno telo, čeprav brez volilnega glasu. Prosimo vas za premislek o odgovornosti, ki jo imate ne samo do Združenih držav in njenih državljanov, pač pa tudi do sveta, v tej novi dobi soodvisnosti, ko suverenost države še vedno zamejuje volitve na njeno območje, ne more pa več zamejiti njihovih posledic.

Soodvisnost našega sveta je očitna, od globalnega segrevanja do globalnih trgov, globalnega kriminala in globalne tehnologije. Bolj kot vse drugo pa nam je usodno soodvisnost, ki določa svet enaindvajsetega stoletja, odstrl terorizem. Grozljivi napadi 11. septembra 2001, v Casablanci, na Baliju, v Madridu in drugod, so izzvali obsodbo in sočutje vsega sveta, hkrati pa pokazali, da nobena država sama ne more biti več varna ali povsem suverena.

Prepričani smo, da obljuba o dobrobitih, ki naj jih prinese soodvisnost, terja uresničevanje naše realnosti na pozitiven način z arhitekturo soodvisnosti, ki bo zagotovila polno enakost pri porazdelitvi gospodarskih, socialnih in človeških virov. Ta pogoj terja, da bi Združene države prepoznale štiri ključna načela in potrebe, ki opredeljujejo tudi osrednjo skrb Kolegija:

- vzpostavitev demokracije na svetovni ravni, da bo lahko uravnavala in zagotavljala suverenost ljudi nad globalnimi anarhičnimi silami, ki so ušle suverenosti posameznih držav, ter hkrati zagotavljala raznolikost in enakost med različnimi demokratičnimi kulturami in civilizacijami;
- opredelitev javnih dobrin našega skupnega sveta in njihovo varovanje kot skupne dediščine – vključno s tako pomembnimi dobrinami, kot so dostop do znanja in informacij ter komunikacijskih tehnologij, pa tudi do neobnovljivih virov, kot so pitna voda in fosilna goriva;
- vzpostavitev in oblikovanje skupnih vrednot soodvisnosti, ki delujejo kot branik pred relativizmom in cinizmom in ki hkrati spodbujajo medkulturni in medcivilizacijski dialog ter demokratično razmišljanje;
- opredelitev ekonomskih, socialnih in kulturnih pravic kot sestavnega in neločljivega dela političnih pravic, ki segajo preko kultur in generacij.

Prepričani smo, da so te potrebe temeljna skrb državljanov sveta, ki ne bodo mogli glasovati, ki pa bodo morali živeti s posledicami vodenja Združenih držav. Hkrati priznavamo, da ste kot voditelji velike države nosilci upanja, da boste moč, ki vam jo daje ameriški narod, uporabili v korist vsega človeštva. Vemo tudi, da tako kot si Združene države ne morejo več zagotoviti miru in pravičnosti brez kooperativnega in multilateralnega sodelovanja s svetom in njegovimi mednarodnimi institucijami, tudi v svetu ne more biti pravičnosti in miru brez Združenih držav.

V tem duhu – čeprav ste pravno zavezani samo državljanom svoje države – bi vas radi prosili, da preberete to pismo in se državljanom sveta, torej vašim drugim, nevidnim volivcem, premišljeno odzovete. Prepričani ste lahko, da bo to naletelo na hvaležnost in priznanje, da ste presegli zgolj politično odgovornost in sprejeli etično odgovornost voditeljev sveta, ter s tem potrdili tako realnost kot obljube soodvisnosti.

Člani Mednarodnega kolegija:

Milan KUČAN, nekdanji predsednik Slovenije, in
Michel ROCARD, nekdanji predsednik francoske vlade,
sopredsedujoča Mednarodnemu kolegiju;

Andreas VAN AGT, nekdanji predsednik vlade Nizozemske,
Henri ATLAN, biofizik in filozof, Francija,
Lloyd AXWORTHY, predsednik Univerze v Winnipegu; nekdanji zunanji minister Kanade,
Fernando Henrique CARDOSO, nekdanji predsednik Brazilije,
Manuel CASTELLS, sociolog, Španija,
Mireille DELMAS-MARTY, profesorica prava, Sorbonne in College de France,
Ruth DREIFUSS, nekdanja predsednica Švicarske konfederacije,
Gareth EVANS, predsednik Mednarodne skupine za krizne situacije (ICG), nekdanji zunanji minister Avstralije,
Malcolm FRASER, predsednik InterAction Council, nekdanji predsednik vlade Avstralije,
Bronislaw GEREMEK, nekdanji zunanji minister Poljske,
Bacharuddin Jusuf HABIBIE, nekdanji predsednik Indonezije,
H.R.H. HASSAN BIN TALLAL, Jordanija,
Vaclav HAVEL, nekdanji predsednik Češke republike,
Stéphane HESSEL, veleposlanik Francije,
Alpha Oumar KONARÉ, nekdanji predsednik Malija, generalni sekretar Afriške enotnosti
Claudio MAGRIS, publicist, Italija,
Edgar MORIN, filozof, Francija,
Sadako OGATA, predsednica Japonske mednarodne agencije za sodelovanje, (JICA), nekdanja visoka komisarka Združenih narodov za begunce, Japonska,
Jacques ROBIN, filozof, ustanovitelj ‘Transversales’, Francija,
Mary ROBINSON, nekdanja visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice, nekdanja predsednica Irske,
Wolfgang SACHS, ekonomist, Nemčija,
Mohamed SAHNOUN, veleposlanik Alžirije,
George VASSILIOU, nekdanji predsednik Republike Ciper,
Richard VON WEIZSÄCKER, nekdanji predsednik Zvezne republike Nemčije,
Huanming YANG, direktor in profesor, Pekinški inštitut za genomiko, Kitajska

 

Priponke
Letter by the Ethical Collegium to the US presidential candidates

 

seznam   na vrh