Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

O vladnem predlogu za ukinitev privilegijev bivšega predsednika republike
Ljubljana, 12.julij 2006

 


Milan Kučan je danes za Večer komentiral stališče vlade, ki je na svoji seji dne 6. julija 2006 sprejela odgovor na poslansko vprašanje podpredsednice SDS, v katerem jo seznanja s svojo namero , da odpravi nekatere neupravičene privilegije bivšega predsednika republike :

"Pri predlogu za »modernizacijo« ureditve položaja bivšega predsednika republike gre za dve stvari.
Najprej, gre za urejanje položaja in pogojev za delo predsednika republike na sploh ter posledično za bivšega predsednika republike. Ne gre za privilegije. Gre za to, kako vlada in državni zbor vrednotita funkcijo predsednika republike, ki po ustavi predstavlja državo Slovenijo. Prejšnja vlada je to funkcijo vrednotila tako, kot je zapisano v veljavnem zakonu, sedanja pa jo vrednoti drugače in zato spreminja oz. modernizira ureditev, najprej glede bivšega predsednika republike. Kaj vlada smatra za privilegije, ne vem, ker bo morala to najprej šele opredeliti. Ali bo segla tudi v pogoje za delovanje predsednika republike ali ne, tega ne vem.

In drugo: vprašanje poslanke DZ se ne nanaša na »privilegije« bivšega predsednika republike, ampak na »privilegije« Milana Kučana. Če je bila že ustava v tistem delu, ki govori o predsedniku republike, pisana s predpostavko, da bo to Milan Kučan in je zato ustava v tem delu torzo, ni treba, da se s to isto predpostavko ureja tudi položaj bivšega predsednika republike. Milanu Kučanu lahko vzamejo vse. Ne morejo pa vsega vzeti bivšemu predsedniku republike, ki v naslednjem obdobju ne bo Milan Kučan.

 

 

seznam   na vrh