Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

Ob pobudi za imenovanje Kučana za visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH
Ljubljana, 12. april 2005

 


Pismo nekdanjih županov Sarajeva predsedstvu Bosne in Hercegovine ter svetu ministrov BiH , ki je bilo objavljeno v Oslobodjenju 12.4.2005, v katerem so županu predlagali, da bi bil za novega visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH predlagan Milan Kučan, je bivši predsednik republike komentiral za medije z naslednjo izjavo:

"Vest o pobudi nekdanjih županov Sarajeva me je presenetila. O tem doslej nisem premišljal, še manj sem se o tem s komer koli pogovarjal.
Moja stališča o reševanju krize na zahodnem Balkanu in v tem okviru tudi vprašanje Bosne in Hercegovine so poznana. To pobudo razumem tudi kot izraz zaupanja, ki temelji na poznavanju teh stališčih. Če jih zelo na kratko povzamem, gre za oceno, da je kriza na Balkanu celovita in zato zahteva tudi celovito rešitev, kar pomeni, da je ni mogoče reševati na eni točki brez razmisleka in odgovornosti za posledice na drugih točkah. Gre pa tudi za stališče, da je BiH suverena in mednarodno priznana država, ki jo konstituirajo enakopravno pripadniki treh narodov, bošnjaškega, hrvaškega in srbskega in da je to dejstvo potrebno dosledno izpeljati v organizaciji in upravljanju z državo ter odgovornosti zanjo.

Pobudo hkrati razumem tudi kot izraz razumljive želje državljanov BiH, da aktivno sodelujejo pri iskanju dolgoročne rešitve za prihodnost svoje države. S tega vidika se mi zdi posebej pomembno, da so med nosilci te pobude pripadniki vseh treh narodov. V tem vidim novo kvaliteto in verjamem, da jo bo EU, ki zdaj nosi odgovornost za reševanje krize na Balkanu, znala izkoristiti in pritegniti nosilce teh pobud v svoj proces odločanja. Želim ji srečno roko pri izbiri ljudi, ki bodo pri tem nosili največjo odgovornost. Prepričan pa sem, da bo vsakdo pred to odločitvijo želel najprej pogovor o vsebinskih in konceptualnih vprašanjih. "

 

Priponke
STA poročilo o pismu bivših sarajevskih županov:

 

seznam   na vrh