Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

O dr. Jožetu Pučniku za Demokracijo
Demokracija, 12. januar 2006

 


Bivši predsednik republike je odgovoril na tri vprašanja tednika Demokracija o dr. Pučniku: o osebnosti dr. Pučnika, o dr. Pučniku kot predsedniškemu protikandidatu in o vlogi, ki jo je dr. Pučnik po mnenju Milana Kučana odigral v procesu demokratizacije države.

Odgovori Milana Kučana v celoti:
Dr. Jože Pučnik je bil samosvoja, razmišljujoča, zavzeta in zelo premočrtna osebnost, do skrajnosti privržena svojim idejam in pogledom. Zaradi njegovih političnih in življenjskih izkušenj, tudi tistih iz sveta, je njegov vstop v slovenski politični prostor predstavljal pomemben pozitiven prispevek k celoti premislekov o demokratizaciji in o slovenskem osamosvojitvenem procesu.

Bil je spoštljiv in spoštovanja vreden protikandidat v predvolilni kampanji za predsednika predsedstva republike. Svoje misli je formuliral zelo jasno, čeprav je bil po mojem takratnem prepričanju njegov volilni program naravnan preveč v preteklost. Morda zato, ker je slabše poznal jugoslovanske realnosti, morda pa tudi zgolj zaradi logike, ki jo narekuje volilna tekma. Po volitvah je postal pomemben del političnega vodstva Slovenije, ki je prevzelo odgovornost za prihodnost Slovencev, uspešno izpeljalo projekt samostojne slovenske države in pripravilo temelje za proces gospodarskih in političnih sprememb. Najino sodelovanje v času, ko je bil podpredsednik vlade, je bilo dobro in zelo korektno.

Mojo sodbo o prispevku dr. Jožeta Pučnika v procesu demokratizacije in osamosvajanja Slovenije izraža moj predlog dr. Pučniku, da mu kot predsednik republike podelim najvišje državno odlikovanje, Zlati znak svobode Republike Slovenije.

 

Priponke
Objavljeni del v Demokraciji

 

seznam   na vrh