Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Sporočila za javnost
seznam    

Ob proračunski razpravi tudi o Pisarni bivšega predsednika republike
Ljubljana, 11. oktobra 2005

 


Pisarna bivšega predsednika republike je dnevniku Finance posredovala odgovore na vprašanja, ki so jih na poslovni dnevnik v času proračunskih razprav naslavljali bralci v zvezi s Pisarno bivšega predsednika republike. Vprašanja so zadevala različne vidike, od poslanstva Pisarne bivšega predsednika republike, do pravic, ki jih Milan Kučan koristi na osnovi Zakona o zagotavljanju pogojev za opravljanje funkcije predsednika republike Slovenije, pa do stroškov pisarne in višine plač zaposlenih ter ugibanj o morebitnem zoževanju delovanja Pisarne. Zaradi pogostnosti tovrstnih vprašanj objavljamo podatke (iz oktobra 2005), ki so bili posredovani ob tej priložnosti, v celoti.

Pravice, ki jih koristi bivši predsednik republike:
Glede na pravice, ki jih bivšemu predsedniku republike daje Zakon, bivši predsednik:
- dobiva vabila na državne svečanosti v skladu s protokolarnimi pravili;
- uporablja diplomatski potni list;
- občasno koristi storitve državnega protokola;
- ima Pisarno za obdobje petih let z dvema sodelavkama, svetovalko in poslovno sekretarko.
- nima varnosti
- nima avtomobila
- nima šoferja;
- prejema razliko med svojo pokojnino in 80% plače aktualnega predsednika republike. Avgusta 2004 je ta razlika znašala 286.143,06 sit,
septembra 2005 pa je bruto nadomestilo bivšega predsednika republike znašalo 784.035,20 sit.
- o njegovih obiskih v tujini je obveščeno Ministrstvo za zunanje zadeve.

Poslanstvo Pisarne bivšega predsednika republike:
Pisarna bivšega predsednika republike sama po sebi nima poslanstva. Zaposleni sodelavki nudita strokovno in tehnično pomoč bivšemu predsedniku republike v skladu z merili in načeli, ki veljajo za državno upravo.
Poslanstvo predsednika republike po prenehanju mandata bo v času petletnega delovanja njegove pisarne vsebinsko opredelil vsak bivši predsednik republike sam in bosta obseg in vsebina delovanja Pisarne v različnih obdobjih verjetno različna. To poslanstvo je do neke mere odvisno tudi od družbenih razmer, od interesa državljanov, državnih, javnih in zasebnih ustanov ter od interesa mednarodne javnosti za vključenost bivšega predsednika republike Slovenije v globalni dialog, ki poteka na tej ravni.
O dejavnosti Milana Kučana govori spletna stran www.bivsi-predsednik.si. Milan Kučan se je močno angažiral na domačem prizorišču ob referendumih za EU in Nato, odziva se na vabila slovenskih državljanov, združenj in ustanov, odziva se na povabila iz tujine, kamor ga vabijo zaradi slovenske osamosvojitvene in tranzicijske poti, ki še vedno zbujata spoštovanje, ter zaradi sodelovanja v globalnem dialogu o izzivih sodobnega sveta. Kot član se vključuje v dejavnost Madridskega kluba (www.clubmadrid.org) , ki združuje 55 bivših predsednikov demokratičnih držav in vlad, skupaj z nekdanjim francoskim predsednikom vlade Michelom Rocardom vodi Mednarodni etični kolegij s sedežem v Parizu in se vključuje v projekte tujih fundacij, ki povezujejo mreže različnih vladnih, obvladnih ali nevladnih organizacij.

Stroški Pisarne bivšega predsednika republike 2003 - 2006
Pisarna bivšega predsednika se v celoti financira iz proračuna.

Leto 2003: realizacija proračuna 38.946 milijonov tolarjev.

Leto 2004: realizacija proračuna 50.104 milijonov tolarjev.
Od tega za plače 29.471 milijonov tolarjev, za materialne stroške 19.515 milijonov tolarjev ter za investicije in investicijsko vzdrževanje 1.119 milijonov tolarjev.

Leto 2005: ocenjena realizacije proračuna 54.921 milijonov tolarjev, od tega
za plače 33.666 milijonov tolarjev, za materialne stroške 20.504 milijonov tolarjev in za investicije in investicijsko vzdrževanje 750 tisoč tolarjev.

Predlog proračuna za 2006: 56.772 milijonov tolarjev, od tega
za plače 34.502, za materialne stroške 20.771 in za investicije 1.500

Bruto plače september 2005:
Svetovalka bivšega predsednika: 973.692,60 SIT
Poslovna sekretarka bivšega predsednika: 441.142,40 SIT

Zoževanje delovanja Pisarne bivšega predsednika republike
Odločitev za ustanovitev pisarne za bivše predsednike republike je bila izraz želje, da Slovenija tudi na tem področju vzpostavi evropsko primerljivo prakso in državno tradicijo. Primerjava sicer pove, da ima bivši predsednik republike Slovenije bistveno slabši položaj kot njegovi kolegi iz podobnih evropskih ureditev (npr. Češke, Madžarske, Hrvaške, Makedonije, Italije, Francije, Nemčije, tudi Katalonije, če omenim le nekatere). Razmislek o zoževanju pravic za delovanje Pisarne bivšega predsednika republike bi zato lahko bil že kar razmislek tudi o ukinitvi Pisarne.







 

 

seznam   na vrh