Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Sporočila za javnost
seznam    

Milan Kučan v Haagu priznal zločin na Holmecu?
Srbski Blic o pričanju Milana Kučana v Hagu - daljša verzija

 


»Še bivši predsednik Slovenije Milan Kučan je, potem ko si je ogledal posnetek, na sojenju Slobodanu Miloševiću v Haagu priznal, da so bili trije vojaki očitno ustreljeni«, piše Blic v zvezi z dogodki na Holmecu (»Slovenačko tužilaštvo negira zločin koji je Kučan priznao u Hagu«, Blic, 7. april 2006, stran 16).

Na sojenju S. Miloševiću ni bil predvajan posnetek avstrijske televizije iz Holmeca in Milan Kučan ob pričanju v Haagu ni govoril o usodi treh vojakov JA iz tega posnetka. Iz magnetograma pričanja Milana Kučana, ki je dostopen na spletni www.bivsi-predsednik.si v slovenščini, je povsem jasno razvidno, da je Milan Kučan na zaprosilo haaškega sodišča zgolj komentiral verodostojnost pisnih dokumentov, ki so se nanašali na delo slovenskih pravosodnih organov, s katerimi je razpolagal S. Milošević.

Ne drži torej Blicova trditev, da je sodnik Richard May zahteval, naj se Kučanu predoči posnetek, zato Milan Kučan posnetka tudi ni mogel komentirati z besedami, ki jih navaja Blic: »Zdaj se vidi, da so bili omenjeni vojaki ustreljeni«. Takega stavka Milan Kučan ni izrekel.

V svojem odgovoru je Kučan jasno povedal, da v Sloveniji v takratnih spopadih niso bili ne ubijani ne ubiti niti civilisti niti vojni ujetniki, da pa so bili v vojaškem spopadu ubiti vojaki na eni in na drugi strani. Predvsem pa je zatrdil, da je tudi med vojno Slovenija delovala kot pravna država, v kateri je vsak sum o morebitnem zločinu naletel na odziv pravosodnih organov, o čemer obstaja urejena dokumentacija.

Špela Furlan
Svetovalka bivšega predsednika republike

 

 

seznam   na vrh