Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Sporočila za javnost
seznam    

Milan Kučan na delovnem obisku na Južnem Tirolskem
Bozen/Bolzano, 9. oktober 2003

 


Na povabilo južnotirolskega deželnega glavarja dr. Luisa Durnwalderja je bil nekdanji predsednik republike Milan Kučan 8. in 9. oktobra na delovnem obisku na Južnem Tirolskem.

Obisk je izkoristil predvsem za podrobnejšo seznanitev s projekti, ki jih Južna Tirolska uspešno izvaja v okviru programov in instrumentov EU za skladnejši razvoj na različnih področjih za obdobje do leta 2006. Gre za programe, za katere bo Slovenija lahko prvič kandidirala po 1. maju 2004, ko bo delila usodo članic EU.

Poleg tega so Milana Kučana zanimali tudi ukrepi, s katerimi Južna Tirolska ustvarja nova delovna mesta. Ta so nujni dodatni vir dohodka za kmečko prebivalstvo, ki zato ostaja na svojih domačijah. Dežela tako uspeva ohranjati poseljenost gorskih alpskih območij in s tem podobo svoje pokrajine ter svojo naravno in kulturno dediščino uspešno izkorišča kot primerjalno prednost za razvoj.

Dr. Durnwalder, ki v tem obdobju tudi kandidat za deželnega glavarja za naslednje mandatno obdobje, je Milana Kučana sprejel na sedežu glavarstva, kjer mu je podrobneje predstavil strategijo, ukrepe in izkušnje deželne vlade za uspešno realizacijo razvojnih projektov v okviru evropskih usmeritev in direktiv. Svojemu gostu pa se je tudi pridružil med njegovim obiskom v industrijskih conah, občinah, obratih in podjetjih, turističnih centrih, zadrugah in šolah ter predstavitvah posameznih projektov, med katerimi so bili tudi projekti, kjer Južna Tirolska želi vzpostaviti sodelovanje s Slovenijo. Pri projektih razvoja posodobljene alpske arhitekture, izgradnje infrastrukture gorskega pohodništva, gorskega kolesarjenja in njune promocije bi Južna Tirolska sodelovanje Avstrijo in Švico želela razširiti tudi na Slovenijo.

 

 

seznam   na vrh