Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

Ob prvi obletnici življenja Slovenije v Evropski uniji
Radio Celje, 9. maj 2005

 


Vprašanje: Kako ocenjujete življenje v prvem letu članstva Slovenije v Evropski uniji?
Kučan: Pričakovano. Mislim, da je to za nas še zmeraj bolj priložnost in da je od nas samih odvisno, ali bomo znali izkoristiti priložnosti, ki jih članstvo v Evropski uniji omogoča in ponuja.
Vprašanje: Menite, da se je mednarodni položaj Slovenije spremenil, se je ta po vašem izboljšal?
Kučan: Mednarodni položaj Slovenije se je okrepil toliko, kolikor delimo položaj vseh držav, ki so članice EU in kolikor se naš glas sliši v dialogu, ki ga ima Evropa oz. Evropska unija z drugimi središči razvoja v svetu. Za sam neposredni mednarodni interes Slovenije pa mislim, da v tem letu nismo znali izkoristiti priložnosti, ki nam jih članstvo daje.
Vprašanje: Je Evropska unija ob obletnici zgodovinske širitve po vašem postala stabilnejša in varnejša?
Kučan: Na nek način je postala stabilnejša, ker večji prostor omogoča večjo stabilnost ali drugače rečeno, to je okrepilo glas Evrope. Je pa širitev v Evropsko unijo prinesla tudi precej nasprotij ali kontraverz. To so vendarle države z zelo različno stopnjo gospodarske razvitosti, socialne stabilnosti, tudi z različno politično izkušnjo in tradicijo in je v veliki meri odvisno od sposobnosti Evropske unije, da bo znala ta nasprotja, navzkrižja interesov, tudi njihovo konfliktnost reševati na demokratičen način, da bo znala potrjevati spoznanje o skupnem interesu, ki je da vendarle več kot interes vsake države posebej.
Vprašanje: Sprememba, ki bo verjetno najbolj vplivala na vsakodnevno življenje Slovencev, bo uvedba evra leta 2007, kar pa je odvisno tudi od izpolnjevanja pogojev?
Kučan: Vsekakor. Kar zadeva državljanke in državljane, je glede uvajanja evra pomembno, da bodo seznanjeni, kaj vstop v evro pravzaprav prinaša in gotovo je eden od pomembnih pogojev, zato da ne bi bilo prevelikih presenečenj, zahteva, da se cene začnejo označevati pravočasno tudi v evrih, da me bi prišlo potem do špekulacij. Kar pa zadeva pa državne ravni, pa zahtevnost naloge terja doslednost pri izpolnjevanju kriterijev, ki so za to potrebni, kjer nekateri ukrepi vlade žal ne gredo v to smer. Bi rekel prej nasprotno, na kar opozarjajo tudi pristojni in odgovorni ljudje iz EU, da Slovenija koraka v drugo smer.
Vprašanje: Kaj lahko torej Slovenci pričakujemo v prihodnjih letih članstva ?
Kučan: Lahko pričakujemo, da bomo živeli z logiko tistih, ki so že doslej živeli znotraj EU, torej z občutkom večje varnosti in višje kvalitete življenja. Predvsem pa s prepričanjem, da je še zmeraj odvisno od nas samih, ali si bomo znali izboljšati svoj položaj znotraj te velike družine evropskih narodov, od naše iznajdljivosti, od idej, ki jih bomo imeli, od tega, kako bomo znali predstaviti projekte, tudi tiste, ki pomenijo napredovanje tudi skupnosti kot celote. Pričakovati, da bodo namesto nas to naredili drugi, pa ne gre.

 

 

seznam   na vrh