Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

O "ozadju" zamenjave ministra Rupla in "goriškem manifestu"
POP TV, 8. julij 2004

 


Ob tiskovni konferenci, ki jo je organiziral Forum 21 po štirih okroglih mizah, ki so bile posvečene privatizaciji, konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, socialni državi in javni upravi, je Milan Kučan odgovoril na vprašanja POP TV o domnevnih ozadjih zamenjave zunanjega ministra dr. Dimitrija Rupla in komentiral Ruplove izjave o »goriškem manifestu« v Državnem zboru.
POP TV, 8. julij 2004


VLADIMIR VODUŠEK:
Kaj to pomeni? Zdaj, kolikor razumem, se kot stranka ne nameravate aktivno udeležiti volitev, boste pa več javno nastopali?

MILAN KUČAN:
Kot državljan bom seveda šel na volitve in se bom opredelil, sem opredeljen že zdaj, po tem kar pač poslušam in slišim. Forum 21 ni stranka in na volitvah torej ne bo nastopil. Člani Foruma se bodo tudi opredeljevali. Ne izključujem pa možnosti, da bo Forum zavzel ali skušal zavzeti tudi neko stališče. Ampak tega nikakor ne želim in ne morem prejudicirati.

VODUŠEK:
Kaj pravite na nastanek neke konkurenčne strukture v obliki Zbora za republiko, ki ga nekateri primerjajo kot protiutež Forumu?

KUČAN:
Jaz pravzaprav tega ne bi želel komentirati. Zdi se mi popolnoma neproduktivno dokazovati, kaj je Forum 21 v primerjavi z Zborom za republiko, kaj ni, niti komentirati tega, kar je Zbor za republiko. Saj bo delo, prihodnost pokazala, kaj in kdo. In to se mi zdi veliko bolj produktivno in modro. Imam pa seveda nekaj pripomb na to, kako se želi posamezne ljudi vključiti ali jih na silo potegniti v to aktualno politično dogajanje.

VODUŠEK:
Še eno vprašanje. Dimitrij Rupel vas je nekajkrat v nekaterih medijih, v Delu mislim, pa tudi v razpravi v Državnem zboru, omenjal, češ da vi stojte za njegovo zamenjavo. Kako to komentirate?

KUČAN:
Ne čutim nobene potrebe, da bi dokazoval, da s tem nimam nobene povezave. Pač pa čutim za potrebno odgovoriti na argument, ki ga je navedel v Državnem zboru, približno v tem smislu, da se je tudi na njem uresničil nek manifest politike, ki je bila promovirana v Gorici o diskvalifikacijah in likvidacijah. Gre za moje stališče iz pogovora na Pahorjevih večerih, kjer sem protestiral zoper to, da bi se v Sloveniji uveljavila politika, ki temelji na prepričanju, da je za dosego političnih ciljev dovoljeno uporabljati vsa sredstva, tudi iskvalifikacije in likvidacije. To je bilo velikokrat demantirano, o tem sem govoril v Državnem zboru, o tem obstoji televizijski posnetek, ne samo stenogram, tudi posnetek, ki ga ima televizija. Pričakujem, da bo to pojasnil tudi Borut Pahor. Gospod Rupel to ve in ne vem, zakaj mu je v obrambi svojih stališč potrebno uporabljati neresnice, da ne rečem neposredno laži.

VODUŠEK:
Kako komentirate dejstvo, da je prestopil v poslansko skupino SDS in da namerava kandidirati za podpredsednika parlamenta?

KUČAN:
Če uporabim njegove besede, smo demokratična dežela in vsakdo se pač odloča v skladu s svojim političnih prepričanjem, če ga ima in ko ga ima.

 

 

seznam   na vrh