Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

Priložnosti in dileme ob članstvu Slovenije v Evropski uniji
TV Paprika, 8. junij 2004

 


Milan Kučan na TV Pika o zgodovini slovenskih prizadevanj za priključevanje evropski skupnosti, o stari in novi Evropi in slovenskih evropskih poslancih, o vlogi slovenske diplomacije, o odnosih s Hrvaško, o Forumu 21, o medijih in drugih aktualnih vprašanjih

MARK ŽITNIK:
Dober večer želim, drage gledalke, cenjeni gledalci. Dobrodošli torej v Dilemi tega tedna. V veliko veselje in čast mi je, da nocoj gostim človeka, ki je verjetno eden tistih intervjuvancev, ob katerem si v dobri volji, že preden se intervju sam začne. Seveda pa je tudi eden tistih, katerim zastavljamo vprašanja ob ključnih točkah, prelomnicah tako Slovenije kot seveda tudi tistih odločitev, ki jih bomo sprejemali v Evropski uniji. Z menoj je nekdanji predsednik gospod Kučan.

MILAN KUČAN:
Dober večer.

MARK ŽITNIK:
Gospod predsednik, dober večer. Dobrodošli pri nas. Najprej pa seveda vprašanje povezano z Evropsko unijo. Srečala sva se v času, v trenutkih ko smo Slovenci odhajali na referendum in sprejemali odločitev v tako velikem številu, ko smo se odločali o Evropski uniji in NATU-u. Danes pa sta tako NATO kot Evropska unija del vsakdanjosti, del naše zgodbe, če lahko tako rečem. Kako zrcalite pogled nazaj, na vašo odločenost, če se spomniva. Kdaj ste pravzaprav že začeli razmišljati o prihodnosti, ki naj bo povezana z Evropsko unijo, ki se je 1. maja letošnjega leta tudi zares začela pisati.

MILAN KUČAN:
No, ta razmišljanja sežejo daleč nazaj, še v čase, ko Slovenija ni bila država. Takrat je po Slovenija krožila neka parola » Evropa zdaj«. Kar je takrat je izgledalo kot nek neuresničljiv cilj in bolj kot neka politična parola, ki naj bi opogumljala ljudi v tistih prelomnih časih konca Jugoslavije. Takrat je to bila parola konference Zveze komunistov Slovenije, ki je bila eden od izvirov, ki so potem ustvarili to reko, ki je potem pripeljala do samostojnosti. Že v dokumentih, ki so Slovence, Slovenke, državljanke, državljane vabili na plebiscit je bila pravzaprav rojena ta ideja: nočemo države, ki bi bila izolirana, ampak hočemo državo, ki bi bila sposobna svoje lastne umestitve v evropski prostor, v evropske integracije z vsem dobrim, kar prinašajo pravice, in tudi s marsičim, kar prinašajo dolžnosti. In to je zdaj postala realnost, kot ste rekli, del našega vsakdana. Za politiko se pa tu po mojem seveda šele pričenja prava naloga. Ker ko je izpolnjen en velik cilj, ki te zelo mobilizira, ki te zelo potegne, kot temu rečemo, takrat grozi nevarnost izpraznitve energije.

MARK ŽITNIK:
Apatije mogoče?

MILAN KUČAN:
To niti ne bi rekel. Ampak potrebno je postaviti nadaljnje cilje. Mogoče ne tako velike. Zmeraj se zelo velikih ciljev ne da postavljati. Ko uresničiš cilj, postane nenadoma sredstvo. Kaj s tem sredstvom zdaj hočeš? Kam se Slovenci želimo umestiti v tej evropski druščini, po čem želimo biti prepoznani, kaj smo sposobni predlagati, za kaj smo se sposobni zavzeti, kaj smo sposobni podpreti in tako naprej. Kar bo dobro za nas in bo dobro za Evropsko unijo.

MARK ŽITNIK:
Ko razmišljam o tej apatičnosti, ko govoriva o ciljih, volivke in volivci, državljanke in državljani pravzaprav rabimo neka istovetenja. Če govoriva o posameznih kandidatih za Evropski parlament, o političnih opcijah, strankah - do sedaj se je zdelo, da je bila tudi ta enotnost kar malo dosežena pri teh dveh ciljih. Ali mislite, da bo težko izbirati nove in nove cilje, kjer bomo dosegali pravzaprav tak odziv ali pa tako podporo javnosti.

MILAN KUČAN:
Ni vsak čas, ki ga živimo, prelomen. So bolj prelomni, bolj usodni časi. Za nekatere morebiti šele kasneje ugotovimo, da so bili zelo pomembni. Običajno se tisti, ki jih vnaprej določamo kot zelo prelomne, potem izkažejo kot pravzaprav ne tako zelo prelomni.

Ampak najprej bi rekel, da je dovolj razlogov za optimizem. Da je to, kar se nam je zgodilo, kar smo si tudi pravzaprav prislužili, dovolj velik razlog za neko samospoštovanje in samozavest. In bilo bi skrajno slabo, če bi v Evropsko unijo vstopali brez tega spoznanja, da smo naredili veliko stvar. Da nam je uspelo nekaj, kar je ne tako davno nazaj izgledalo čista iluzija.

Sicer pa je to zelo odvisno od vsakokratnih upravljavcev države ali kar od slovenske politike v celoti. Ali zna postavljati nove cilje, s katerimi se ljudje, vsaj večina zna poistovetiti in jih sprejema tudi kot svoj oseben cilj. To, kar se nam je zgodilo z državo, s tem ciljem smo se gotovo vsi poistovetili, skoraj vsi. Res je potem, ko je cilj bil uresničen in ko smo pravzaprav v obdobju oblikovanja notranje podobe te države, njenega notranjega življenja, bilo morebiti kakšno individualno pričakovanje, predstava o tem tudi izneverjena. Politika bi morala biti občutljiva do njihovega občutenja, kaj so oni pričakovali. Zakaj se to, kar so pričakovali, ni uresničilo.

To je običajno povezano s socialnimi stiskami, socialnimi problemi, z možnostjo priti do dela, zaslužiti, in s tem z materialnim položajem, pa tudi z izključenostjo iz družbenega dogajanja in navsezadnje tudi s fenomenom, ki bi mu jaz rekel samospoštovanje. Človek, ki lahko poskrbi za sebe in svojo družino s svojim delom, je seveda tudi veliko bolj samozavesten, bolj spoštuje samega sebe. Izključenost zna biti za politiko velik problem.

MARK ŽITNIK:
Samo nekaj dni po vstopu Slovenije v Evropsko unijo je bilo že slišati, spomnim se izjave gospoda Rupla, ki je rekel »To ni Evropa, o kateri smo razmišljali.« Na drugi strani govorimo o zgodbi prostega pretoka delovne sile. Kako sami zrcalite podobo Evropske unije, to ki jo sedaj živimo, od tega, kakšne so bile osnovne vizije. Kakšen je bil vaš osnovni pogled na to, kaj bo, ko bo?

MILAN KUČAN:
Ideal Evrope je seveda zmeraj ideal, ki je, če hoče biti ideal, korak pred realnostjo. Gotovo to kar je, ni idealna podoba Evrope in evropske integracije. Še zmeraj so tu posledice starih evropskih delitev in seveda tudi zametki novih delitev. In predvsem na te bi morali biti pozorni.

Pretok delovne sile je eden od znamenj rojevanja oz. nevarnosti rojevanja novih delitev med Evropo, ki je imela to prednost, srečo ali naklonjenost usode, da je petdeset let živela v demokratičnem sistemu, ki je temeljil tudi na spoštovanju tržnih zakonitosti in veljave človekovih pravic, in novimi članicami, ki jih gleda nekako z nezaupanjem. Z neko bojaznijo in očitki, ki so včasih zelo grobi, češ da zdaj prihajajo Slovani, ki bodo oropali Evropo delovnih mest, ji znižali standard, socialne bonitete in tako naprej. Niso to prav pogosti očitki. Omenjam to zaradi tega, ker ti očitki niso naleteli na pravi odgovor. Ne pri državah kandidatkah, ampak tam, kjer so se pojavili.

Če ne bi bili pozorni do zametkov novih delitev, bi se nam zgodilo da bi res imeli dve Evropi, ki bi, gledano naprej, morebiti celo težje našli neko soglasje o svoji samopodobi, zlasti pa o svoji vlogi v svetu. Kar mislim, da je ta hip najpomembnejši problem ali da to postaja. Je pa tu dvoje stališč, na katere bi morali biti zelo pozorni.

Eno je ta nesrečna vsiljena teza o stari in novi Evropi, kar ni toliko povezano z razpravami o širitvi NATA kot z vprašanjem tako imenovane protiteroristične koalicije, povezane z intervencijo v Iraku in z avtorizacijo te intervencije v ZN. Če hočete, smo pri Vilniuški skupini. Na pogovoru, ki ste ga omenjali, smo govorili o Vilniuški skupini oziroma o Vilniuški izjavi. Ta delitev na tisto Evropo, ki naj bi razumela, in tisto Evropo, ki ne razume, se mi zdi da zna biti z vidika prihodnje vloge Evrope v svetu pogubna.

In druga taka teza je Evropa ene ali dveh hitrosti. To mi poznamo iz jugoslovanske izkušnje. Dejstvo je, da so v razvitosti držav članic EU zdaj precejšnje razlike in da je potrebna zelo velika modrost, zato da bi se dosegla neka približna harmonija notranjih odnosov, ki bi imela kot cilj napredovanje vseh. To pa pomeni, da ne bi zadrževala razvoja razvitejših držav in hkrati tudi ne še bolj upočasnjevala razvoja najmanj razvitih. To so teorije o konvoju, ki jih mi poznamo še iz časa življenja v Jugoslaviji, iz časa Markovićeve vladavine, kjer se je pravzaprav vsa politična modrost osredotočala na vprašanje, kako pomagati manj razvitim, da bi se razvijali hitreje kot razviti? Kot veste, je bil namen, da bi se preko sklada in sistema financiranja razvoja manj razvitih republik in pokrajin vlagalo v razvoj tistih dejavnosti gospodarstva, ki omogočajo dodajanje nove vrednosti. V resnici pa je prišlo do tega, da se je ta denar prelival v razvoj zlasti družbene infrastrukture, da so se gradili kulturni domovi, športni stadioni in tako naprej, ki si jih razviti, tudi Slovenija recimo, ni mogla privoščiti. Ni pa to nič krepilo gospodarskega potenciala manj razvitih republik, še manj pa seveda skupnega razvojnega potenciala države. Tako, da te izkušnje bi bilo že dobro včasih posredovati na mesta, kjer se odloča o prihodnji podobi Evrope.

MARK ŽITNIK:
Mogoče v zadnjih nekaj dneh radi rečejo naši politiki, kako se že kažejo prvi znaki uspešnega sodelovanja znotraj Evropske unije – v mislih mi je ostala izjava gospoda Sanaderja, ki je v Saboru prepričeval svoje poslance, kako pomembno je, da bodo na srečanju EU vseh 25 premierov potrdilo in dvignilo roko za to, da Hrvaška začne pogajanja. Ali razumete to kot plus EU, da smo tudi mi tisti, ki lahko na ta način komuniciramo s sosedi, ali se vendarle da odnos s Hrvaško reševati tudi brez neke tihe grožnje, če jo lahko tudi tako razumemo.

MILAN KUČAN:
Glejte, eden od poglavitnih razlogov, zaradi katerih se je meni zdelo bi rekel skoraj življenjsko potrebno Slovenijo čim prej spraviti v EU, je dejstvo, da se v EU praktično odloča o prihodnosti Evrope in s tem tudi o prihodnosti vseh Evropejcev, vseh evropskih držav, evropskih narodov. Če si v združbi, ki o tem odloča in sprejema odločitve, pomeni, da odločaš tudi o svoji prihodnosti. Če te ni zraven, pomeni, da o tvoji prihodnosti odločajo drugi. In v naši zgodovini so o naši usodi praviloma odločali drugi. Prava odločitev o naši usodi je bilo pravzaprav šele narodnoosvobodilno gibanje in tisto, kar je prineslo. Potem seveda plebiscit in odločitev o samostojno državi.

Zato se mi zdi pomembno, da Slovenija ni več v položaju, ko v odnosu s Hrvaško zagovarja neka načela kot država, ki zagovarja samo svoj interes. Zdaj gre za to, ali je Hrvaška kot kandidatka sposobna živeti po načelih, ki jih zahteva EU. V interesu Slovenije je in jaz bi rekel tudi v interesu vseh 25 članic je širitev Evrope in čim prejšnje prepoznavanje tudi drugih držav kot držav, ki so sposobne živeti po istih načelih. Ne dvomim, da je to interes ne le Slovenije in ne le EU, ampak tudi interes Hrvaške. In tu se ti interesi ujemajo. In v tem okviru se potem seveda lažje rešujejo problemi. Tudi občutek, kar je za politiko zelo pomembno, da je kdo kaj v teh medsosedskih odnosih dobil na račun drugega, tisti hip izgine. To ni več, bi rekel, bilateralni problem, to je problem evropske integracije in vstopanja Hrvaške vanjo. To se je nedavno zgodilo v Bruslju z usodo ribolovno-ekološke oziroma ekonomske cone. Mislim, da je razumljivo, da vsaka stran to nekoliko po svoje interpretira. Ampak dejstvo je, da je uresničevanje te cone zaradi sporazuma v Bruslju odloženo in bo začela veljati, kakor bo veljala, takrat, ko se bodo prizadete država članice EU o tem sporazumele. In to mislim je
pravzaprav bistveno in evropsko.

MARK ŽITNIK:
Gospod predsednik, Slovenke in Slovence nekaj dni loči še od tega, ko bomo prvič lahko naravnost volili svoje kandidate za evropski parlament. To je pravzaprav edina možnost, da državljani in državljanke, države članice izvolijo nekoga naravnost v enega od načinov izvršilne oblasti. Kaj lahko rečeva o sedmerici, o tistih sedmih, ki bodo delali v interesu Slovenije. Je možen skupen interes Slovenije, tistih sedmih. Ali vendar mislite, da bomo delitev na posamezne opcije, stranke, čutili tudi znotraj evropskega parlamenta.

MILAN KUČAN:
Do neke mere je to gotovo normalno. Čeprav se popolne analogije med nacionalnimi parlamenti in parlamentom EU seveda ne da postaviti. Jaz mislim, da je zelo pomembno, da nastopajo pri ključnih vprašanjih, ki zadevajo prihodnost Evrope in tudi slovenske interese, ki zadevajo prihodnost Slovenije znotraj EU in posledično življenje nas Slovencev v slovenski državi v EU, kot skupina.

Vprašanje bi praktično izgledalo takole: ali bodo takrat, ko gre za interese Slovenije in smernice - ki bodo sprejete po postopku, kot zdaj določa zakon v odnosih med parlamentom in vlado, kadar gre za delovanje EU – ali bodo takrat sposobni smernice Slovenije postaviti kot interes Slovenije, tudi če bi bilo v opreki s stališčem katere od velikih strankarskih central, bodisi krščansko demokratske oziroma ljudske, socialdemokratske ali liberalne in seveda navsezadnje tudi zelene, ki jih nikakor ne bi postavil na zadnje mesto. Tu pa nisem prepričan, da je kar tako mogoče reči za vse ljudi, ki so na teh trinajstih listah, da so vsi to sposobni. Govorim seveda iz svoje izkušnje.

V Jugoslaviji je bil na vrelišču konfrontacij poskus grobega pritiska, da bi v imenu tako imenovanega načela demokratičnega centralizma popustili takrat, ko je slovenska skupščina sprejemala dopolnila k slovenski ustavi, ki so potem omogočila osamosvojitev, da bi se preprečila seja slovenske skupščine. Takrat sem bil v položaju, da sem moral na seji v Beogradu reči, da smo mi najprej Slovenci in potem komunisti. Zgodovinske in politične okoliščine so zdaj bistveno drugačne, ampak govorim o načelu. In to bo treba povedati tudi na centralah poslanskih skupin in ko se tam ne bo uspelo, mislim da še zmeraj ostane govornica parlamenta, da se pove slovensko stališče.

Rekel sem pa, da analogije niso možne, ker v nacionalnem parlamentu so konstitutivni elementi stranke. EU pa tvorijo nacionalne države. In njihova subjektiviteta mora priti do izraza tudi v delovanju parlamenta, dokler pač obstojijo nacionalne države kot
realnost. In očitno bodo obstajale še zelo dolgo. Proces njihovega izginjanja kot zgodovinskega fenomena ne bo tako hiter kot se je to mogoče nekoč pričakovalo.

MARK ŽITNIK:
Kako naj volivke in volivci prepoznamo politično modrost? Delček tega vašega razmišljanja o tem, da se bodo tisti, ki jih bomo izbrali, zavedali tega, da je treba stopiti skupaj kot sedmerica za Slovenijo in seveda igrati tudi znotraj svojih skupin. Kako prepoznati kandidata, ki zna na ta način razmišljati in združevati in ne razdruževati?

MILAN KUČAN:
To možnost prepoznavanja ima pravzaprav vsak. Večina nosilcev teh list niso neznani ljudje v političnem življenju Slovenije. Nekateri so anonimneži, ampak večina jih ni, večina ima za sabo že vrsto let političnega nastopanja, so slovenski javnosti znani in tudi prepoznani. Čeprav so volitve poseben čas, ko se na volitvah prodaja dobro blago, ne slabo, vendarle ne moreš prodajati blaga, ki ga ljudje poznajo, po drugačni ceni, kot si ga prodajal do sedaj. Nimaš kupcev, če preprosto rečem. Tako, da se mi zdi, da to ne bo tako zelo velika težava. Predvsem pa najbrž ljudje, ki spremljajo politično življenje, vedo tudi kdo od teh kandidatov je že v evropskih inštitucijah do sedaj, kot temu rečemo, slabo govoril o svoji državi. Ki je pozabil na to, da moramo mi svoje probleme z notranje političnim življenjem reševati doma. Da rečem zelo preprosto, da se umazano perilo pere v domači hiši in da ne nosiš tega kazat sosedom. Vsaj tako je na vasi in jaz mislim, da tudi v političnem življenju.

MARK ŽITNIK:
Če mogoče pogledava trinajst različnih list, nekaj prepoznavnih obrazov, nekaj novih. Mogoče – zanimivo je bilo, da se je kar nekaj strank odločilo s podporo lastnih predsednikov strank, da so vstopili na sedmo mesto. Nekaj obrazov se pojavlja iz športnega življenja in tako naprej. Ali verjamete, da bomo izbirali lik posameznika. Velikokrat se je govorilo, da bomo to na državnozborskih volitvah in tako naprej, izbirali. Se mi zdi, da je tukaj prvič bolj možno, da igramo tudi na te karte. Da izbiramo človeka, ki mu kot človeku zaupamo, ne samo politični opciji.

MILAN KUČAN:
To bi mogoče analiza javnomnenjskih podatkov povedala bolj verodostojno, ampak kolikor to lahko spremljam je moje mnenje, da bodo tokrat volivci odločali predvsem o ljudeh in bo njihova strankarska pripadnost nekako v ozadju. Poznavanje teh ljudi ima več možnosti. Tisti, ki so v javnem življenju bolj prepoznani že doslej, imajo več možnosti, da bodo dobili glasove. Zakaj so nekateri predsedniki strank prepustili prva mesta, če so že na listah, je najbrž stvar notranjih ocen, čemu se daje prioriteta, ali delu v evropskem parlamentu ali domačim razmeram. Mislim, da so domače razmere takšne, da je razumljivo, da se daje prednost domačim razmeram in s tem tudi državnozborovskim volitvam. Pojavljanje predsednikov strank, ki pa niti na listah niso,
pa ne razumem drugače, kot da so oni identifikacijski znak stranke. Torej da je stranka brez njih neprepoznana. Jaz seveda mislim, da to ni res. Da se vendarle stranke danes prepoznavne in to razumem kot neke vrste nezaupanje kandidatom, ki so na listah. Da bi torej brez pojavljanja predsednika stranke na plakatu ali ob plakatu ne bili prepoznani kot člani ali kandidati neke določene stranke.

MARK ŽITNIK:
Ali se vam ne zdi trinajst list veliko, premalo za sedem mest. Ali se vam zdi, da pogrešate kakšna imena? Ali pa, da za koga mislite da absolutno se ne bi smel potegovati za tako mesto. Obstojajo želje ali pa neke osebnosti, ki mislite, da bi lahko znotraj Evrope bili bolj uspešni kot nekateri kandidati izmed teh predlaganih v tem trenutku. So res stranke izbrale najboljše kandidate, kar jih imajo?

MILAN KUČAN:
Torej, da imajo boljše kandidate. Kandidate, ki recimo bolj ustrezajo, so bolj primerni za urejanje razmer doma. To pa ne pomeni, da je mogoče reči, evropski parlament je manj pomemben kot domači parlament. Evropski parlament je pomemben zaradi tistega, kar se odloča tam in o čemer se razpravlja tam. Mislim, da bi Slovenci morali težiti za tem, da imamo dobre ljudi v vseh evropskih inštitucijah. Torej tudi v parlamentu. Ne bi si smeli privoščiti, da bi nam kdo očital, da smo recimo za evropske poslance kandidirali drugo ali tretje razredne politične ljudi. Jaz te delitve sicer ne sprejemam. Da me boste prav razumeli. Ne bi si smeli privoščiti, da bi nam kdo to očital. Glede na razumevanje vloge evropskega parlamenta in naših možnosti in aspiracij v evropskem parlamentu bi bilo potrebno določati kandidate in tudi voliti poslance v evropski parlament. Predvsem poslance, ki tam ne bodo molčali. Za doma se pa ve, kateri problemi so odprti, kateri ljudje iz političnega moštva posameznih strank so najbolj primerni za urejanje stvari doma, ki ne bodo nadaljevali pustošenja po
Sloveniji z odpiranjem zmeraj istih vprašanj, ampak jih bodo končno smatrali kot svojo politično prioriteto, da se problemi začnejo reševati in spravljati z dnevnega reda.

MARK ŽITNIK:
No, na domače prizorišče še greva. Koliko resnice pa je na tem, da se je malo pred oddajo list govorilo o tem, da boste tudi vi sami z vašimi sodelavci pripravili listo za evropske volitve, da boste vi podali, bova šla potem tudi naprej o Forumu 21, da boste skozi ta forum podali svoje mnenje. Je bila kakršna koli špekulacija, ali gre vse samo za ...

MILAN KUČAN:
Špekulacije so zagotovo bile. Resnice na tem ni nič. Ker če bi že o tem razmišljali, potem bi to tudi storili. Ob trinajstih listah – vprašali ste me prej, ali jih je preveč ali premalo, ni mogoč odgovor na to. Odvisno od tega, kako si ljudje, ki so na teh listah, oziroma ki so te liste predlagali, predstavljajo Evropo, EU, EP in seveda Slovenijo v njem. S tega vidika bi rekel, da jih je preveč. Zlasti, če se vrneva k tistemu vprašanju, da bi morali ti poslanci delati kot kolektiv.

MARK ŽITNIK:
Kje pravzaprav, če pogledava o nenehnih zgodbah o tem, kako še vedno ste politično močno prisotni, kako še vedno vlečete vse vrvi prav vi. Kako razumete to, da vendarle se na neki strani novinarji še vedno zatekamo k vam po vaša razmišljanja. Ali to lahko razumete kot tudi sporočilo s strani ljudi, da še vedno želimo slišati tudi vaše mnenje in da na drugi strani nekoga to moti in pripoveduje zgodbe o tem, da še vedno vodite glavno igro v državi vi?

MILAN KUČAN:
To bi mi pravzaprav moralo goditi po vseh teh letih. Ne, nehal sem si beliti glavo s tem, zakaj je to tako. So bila obdobja, ko me je to seveda zelo motilo in tudi prizadelo. Ampak razumem to logiko. Veste, politik mora biti zelo uspešen ali pa mora najti nek razlog, da ni uspešen. In ta razlog, očitno dokler sem jaz tu, se najde sam po sebi. In kadar gre kaj pri kom narobe, je tu, takoj, seveda... ali sem jaz sam po sebi ali pa je razlog to, kar počnem.

MARK ŽITNIK:
Ampak aktivna politika, državnozborske volitve, evropske volitve... Ali boste skušali mogoče skozi ekipe ljudi, skozi skupine ljudi, če se dotakneva tematike, politične stranke... katero bi vodili ali kaj podobnega? Ali so to aktualne zgodbe, o katerih se razmišlja.

MILAN KUČAN:
Ne, to niso aktualne zgodbe. Piše in govori se o tem, ampak govoric je itak v življenju več, kot je resnic. Ali je to dobro ali slabo, je seveda vprašanje, na kateri strani teh govoric ste. Gotovo mi ni vseeno, tako kot verjetno tudi večini državljanov, kakšna bo podoba te države, kakšna bo prihodnost. To pa je povezano tudi z vprašanjem, kdo jo bo oblikoval. To mi gotovo ni vseeno. In sem se seveda pripravljen angažirati kot vsak državljan, da bi podoba te države bila blizu mojim predstavam o njej in da bi prišli v položaj, da to podobo oblikujejo ljudje, za katere mislim, da so to sposobni, ki so sami po sebi in s svojim dosedanjim delom neko zagotovilo za to. Glede na vse, kar sem v življenju počel, je gotovo, da imam nekaj več vpliva kot večina drugih ljudi. In tega vpliva nič ne podcenjujem in ga tudi ne precenjujem. Kako se ta vpliv lahko realizira, je seveda odvisno od tistih ljudi, ki danes upravljajo s to državo. Na strani vladne koalicije ali opozicije. Jaz sem bil zmeraj pripravljen povedati svoje mnenje ljudem, ki so to želeli, ne da bi kakor koli bila moja ambicija, da je to mnenje potem potrebno upoštevati. Kdor pa tega mnenja ne želi, ga nikomur seveda tudi ne vsiljujem.

MARK ŽITNIK:
Tako ... 051 30 20 10 je telefonska številka na katero lahko pošljete SMS sporočilo z vsebinico DA ali NE. Se strinjate z razmišljanjem našega nocojšnjega gosta. Na koncu bova z gospodom Kučanom te rezultate tudi komentirala.
Mogoče še – Forum 21, zgodba, ki je že pred samo ustanovitvijo, realnim udejstvovanjem, dvignila kar nekaj prahu. Če bi vedeli, da bo dvignila toliko medijskega prahu in razmišljanja javnosti, se vam zdi, da je bila ta odločitev vendarle nujno potrebna, da se ustanovi skupina, ki razmišlja in ji ni vseeno, kot sami pravite?

MILAN KUČAN:
Nujno pravzaprav na tem svetu ni nič. Če tega ne bi bilo, bi življenje ravno tako teklo naprej. Mogoče z malo več ali malo manj ovinki. Zdi se mi pa koristna. Usoda tega foruma je, bi rekel, v rokah sojenic in rojenic, ki so usodo prerokovale, preden so dete sploh dobile v roke. Zakaj takšna medijska pozornost in kakšni interesi so s tem povezani, vam težko povem. Tudi ukvarjal se s tem nisem veliko. Očitno je največ pozornosti pritegnilo dejstvo, da so tu nekatera znana imena predvsem iz slovenskega gospodarstva in da se zanemarja vsa druga imena, ki jih ni malo. Med temi 220 ljudmi boste našli zelo različne ljudi zelo različnih profilov in tudi interes tistih, ki so v forum želijo včlaniti, je precej različen. Res je ta hip bi rekel največja pomanjkljivost foruma generacijski deficit. Manj je mladih ljudi kot bi si jaz želel. Ampak to ni odvisno od želja. Odvisno je od tega, kaj bo forum s svojim delom pokazal. In tudi kakršnokoli polemiziranje z ocenami in stališči, ki sedaj krožijo v javnosti, se mi ne zdi koristno. Najboljši demanti bo delo foruma samega. Je pa ideja o ustanovitvi foruma povezana s
tistim, kar sem vam govoril prej. Ni mi vseeno, kakšna bo podoba te države in tudi mnogim drugim, ki se ne želijo politično povsem angažirati, predvsem pa ne na strankarski način, zato ker iz takšnih ali drugačnih razlogov mislijo, da so strankarski okviri preozki in predvsem, da je strankarsko politično življenje v Sloveniji v bistvu vezano predvsem na aktivnost vrha stranke in so bolj ali manj vse te stranke liderske, ker je to edini model praktičnega strankarskega življenja, ki so ga poznali. Upam, da se bo to začelo spreminjati in da bodo to postale normalne evropske stranke. Je pa seveda s forumom zvezano dvojna ambicija. V Slovenijo pripeljati razmišljanje o tem, kar se danes v svetu dogaja tudi v Evropi in nekako biti eno od središč, nikakor ne edino, ki nekako razmika obzorja slovenskega duha. To naj bi bila tudi osnovno poslanstvo tega foruma. Drugo pa je odzivanje na aktualne domače politične, gospodarske, kulturne, socialne razmere bodisi s podpiranjem predlogov, ki nastajajo za reševanje posameznih problemov, bodisi z zavzemanjem kritičnega stališča. Tudi z nasprotovanjem posameznim rešitvam. To izrazito civilno družbeno gibanje je mogoče specifično. Nima vzora zaenkrat v Sloveniji, pa tudi drugje je bolj malo vzorov. Tako da je težko tudi meni samemu, pa najbrž če bi vprašali tudi druge člane foruma, prerokovati, kam se bo vse to razvilo. Je pa tu zbrana neka energija, ki je mislim pozitivna energija in prepričan sem, da se bo to z delom foruma tudi potrdilo.

MARK ŽITNIK:
Kaj pa namigovanja. Se vam zdi, da smo ga državljani videli v drugi luči glede na to, da so prve informacije, ki smo jih imeli v zvezi s forumom, preden je ta začel tudi aktivno delovati, bile samo to, da je to ves slovenski kapital na kupu. Namigovanja o tem, da vas zanima samo združevanje kapitalistov in navsezadnje, kako ste sami takrat pravzaprav razmišljali o tem. Da smo dobili popolnoma drugačno podobo, če razmišljava sedaj s tem vašim prejšnjim odgovorom.

MILAN KUČAN:
Gotovo, da tudi meni ni bilo vseeno in tudi tem ljudem ne, ki smo razmišljali o forumu in ga tudi ustanovili. Morebiti je razlog za to dejstvo, da so bile Finance časopis, ki je prvi objavil to novico. In njih je zanimala samo ta plat. Delali so analizo, koliko borznega kapitala bi naj bilo zbranega v forumu, kdo so ljudje itn.... Ampak mi je postalo popolnoma jasno, da je demantiranje vsega tega sizifovo delo, nekoristno, da so taki pač interesi, tudi interesi, ki kažejo, da bi bilo najbolje, če tega foruma ne bi bilo. In morebiti je prav to dokaz, da je prav, da je. Ali so to kapitalisti in ali nas zanima, tudi mene samo združevanje in krepitev slovenskega kapitala in da na drugi strani popolnoma zanemarjamo delavce, ljudi, ki živijo od svojega dela – to bi si pač upal trditi, da ni res in da je to čista špekulacija. Nam gre za to, da bi se v Sloveniji ustvarilo ravnovesje med delom in kapitalom. Da bi se zagotovilo tudi spoštovanje dela. Da bi kapitalu priznali in omogočili razvojno funkcijo, ki jo ima. In tisti, ki o tem največ govorijo, so, vsaj kolikor je meni znano, ljudje, ki so poborniki tistega kanala, ki v
Sloveniji omogoča pravzaprav največjo socialno razlikovanje, če hočete bogatenje mimo dela. To so tvorci našega zakona o denacionalizaciji in v tem zakonu vidim pravzaprav veliko več razlogov za to neupravičeno bogatenje kot v samem zakonu o privatizaciji, v postopkih privatizacije. Moje spoznanje je bilo že takrat, ko so se odvijale razprave o tem, za kakšen model privatizacije naj se Slovenija odloči, da na žalost absolutno pravičnega modela privatizacije ni. Gre samo za to, ali je zakonito in ali je s privatizacijo kapital postavljen ne samo v socialno, ampak tudi v svojo produkcijsko funckcijo. Ali je kapital s tem postal učinkovit. No, o tem bi se pa seveda dalo razpravljati in ker sem pred nedavnim na vaši konkurenci, na nacionalni televiziji poslušal dr. Mencingerja,
rektorja ljubljanske univerze, ki je tvorec našega modela privatizacije, bi podpisal vse, kar je on o tem rekel.

MARK ŽITNIK:
Velikokrat se govori ne samo pri nas, mogoče še bolj v svetu kot pri nas, kako pomembno je sožitje politike in gospodarstva. Na nekih posameznih trenutkih, ko slovensko gospodarstvo vstopa ven iz Slovenije, pa se zdi, kot da te podpore ni. Se vam zdi, da to lahko nastane problem, če tega sožitja ne bo?

MILAN KUČAN:
Torej na vsak način mislim, da nimata opravičila politike in diplomacije, ki ne bi skrbela za razvoj. Govorim o razvoju, ki ima svojo materialno podlago, se pravi tudi krepitev materialnega temelja in cilja kvalitete življenja in blaginje ljudi. Za diplomacijo pa sploh mislim, da je v sodobnem svetu njena temeljna naloga - če seveda za trenutek odmislim zagotavljanje miru in odstranjevanje vsega, kar lahko danes ogroža varnost in mir v svetu - odpiranje vrat gospodarstvu. Spomnim se ne tako davno nazaj, pred leti, ko sem bil še predsednik, neprijetne razprave z nekimi uglednimi ljudmi iz slovenske diplomacije, ki so trdili, da to absolutno ni naloga diplomacije, da je v Sloveniji gospodarstvo ločeno od države, da gre pri diplomaciji samo za državno politiko. No, v
moje veliko zadovoljstvo je, če bi o tem že govoril, da je sedaj uradna doktrina slovenske diplomacije, da je njena prva naloga, ob miru, skrbeti prav za interese gospodarstva.

Drugo vprašanje je seveda, kje se lahko med politiko in gospodarstvom, če govorimo na sploh, splete tisto, kar je nevarnost korupcije in koruptivnih razmerij. Ampak temu se da odpomoči, če so ta razmerja popolnoma transparentna. In najbrž je tako v interesu politike kot v interesu podjetnikov, da so ta razmerja transparentna. Da v vsakem trenutku mogoče povedati: ja, pogovarjali smo se tudi na političnih sestankih, razgovorih, ob obiskih v tuji državi, o možnostih, da pridejo ta in ta podjetja, ki imajo tu interes. Ampak s tem se je stvar končala, sedaj je stvar dogovora konkretnih projektov v posameznih podjetji s podjetji in državnimi inštitucijami v državi, za katero so zainteresirani.

MARK ŽITNIK:
Ko govoriva o diplomaciji. Se vam zdi, da smo dovolj, če greva sedaj zopet k temu cilju EU, ki smo ga imeli in je sedaj dosežen, se vam zdi da smo dovolj močni, glasni v naših odnosih v zunanji politiki. Bi lahko bili bolj prepoznavni tudi s pomočjo zunanje politike.

MILAN KUČAN:
Veste, za državo razsežij kot je Slovenija, je to vedno veliko vprašanje. Na dva načina je lahko prepoznana. Da dela probleme, s katerimi se potem ukvarja cel svet. To je najbrž nezaželeni način uveljavljanja. Drug način pa je veliko zahtevnejši: da si zelo dober, da si boljši od povprečij, če že ne na samem vrhu. Dr. Kraljič, ki ga gotovo poznate, to je Slovenec, ki dela praktično po vseh evropskih državah in tudi zunaj, on ima, ko govori o slovenskih ambicijah, neko primerjavo. Ali hočemo biti povprečni ali hočemo biti v vrhu. Mislim, da mora biti slovenska ambicija biti v vrhu. Ne kar tako na pamet, ampak upoštevaje realne možnosti, ki jih imamo in tam, kjer jih imamo. In če se vrnem na vprašanje, ki ste mi ga postavili, bi rekel takole. Slovenija je država, ki je v svetu lahko
prepoznavna, če se drži načel. Torej, če deklarira načela, ki jo vodijo v njenem življenju v Evropi in v svetu in ki jih v vsakem primeru, ko se mora opredeliti, poskuša uveljaviti. Tudi takrat, ko je to kratkoročno gledano za njo neugodno. To seveda zna pripeljati Slovenijo v položaj, ko marsikomu ne bo všeč, ko jo marsikdo ne bo imel rad. To je pač neko tveganje, ampak če opusti to svojo pozicijo in začne z načeli trgovati, danes mi ustreza tako, jutri mi ustreza tako, potem tvega veliko več, ker jo ne bo nihče spoštoval, na koncu pa je tudi nihče ne bo imel rad. Veste, kdor hoče vsem ugajati, na koncu ne ugaja nikomur.

MARK ŽITNIK:
Ampak, ali se vam ne zdi, da imamo konsenz enotne vizije med politiki ali pa med osebnostmi, ki igrajo vloge na področju zunanje politike. Če govoriva tukaj o zunanjem ministru, pa premieru, pa predsedniku... Se vam zdi, da ta enotnost je?

MILAN KUČAN:
Težko bi rekli, da je tu težko priti do soglasja. Širše politično soglasje se mi zdi veliko večji problem. Seveda pa bi bilo narobe pričakovati, da je možno popolno soglasje. Ob nekaterih vprašanjih, kot je članstvo v Uniji in v Natu, je bila dosežena visoka stopnja soglasja. Mi imamo nekaj poučnih primerov iz svoje lastne skorajšnje preteklosti. Recimo odločitev za prve demokratične volitve je bila dosežena z visoko stopnjo soglasja. Tu je tako imenovani miren prehod iz enega sistema v drugega, ki marsikoga moti, da je bil miren. Najbrž si je želel nasilnega, prevratniškega, ker je potem lahko delovati po pregovoru naredi ga za zamorca, da ga lažje žajfaš. Potem plebiscit in ustanovitev lastne države - izrazito visoka stopnja soglasja, skoraj neverjetna. Potem tudi oba prava referenduma o članstvu v EU in Natu. Ustavo bi ravno tako štel k temu. V bistvu imamo mi dve veliki soglasji, se pravi samostojna država in drugič njena ureditev – ustava, čeprav je ta posredovana, sprejeta prek parlamenta in včasih mislim, da se ne spoštuje dovolj. Manjka tretje soglasje o tem, kaj pravzaprav želimo s slovensko državo in kako želimo imeti urejeno notranje življenje, to pa je pogoj, da se lahko Slovenija umesti in prepozna v zunanjem svetu. To se nam pravzaprav kar naprej opleta.

MARK ŽITNIK:
Preden greva na slovensko notranjepolitično dogajanje mogoče še naslednje: kar nekaj kopij se lomi na temo opisa krščanstva v preambulo. Kakšno je vaše stališče. Se vam zdi spet to ena od tem, ki bi lahko razdeljevala ?

MILAN KUČAN:
To vidim v nekem širšem kontekstu in sicer v kontekstu Evrope, njenih pogledov na sodobni svet in na svojo vlogo v njem - kaj pravzaprav želi. Zdi se mi, da je konvencija, ki ji sicer jaz priznavam zelo veliko delo, zamudila priložnost za razpravo o tem, saj bi potem veliko lažje prišli tudi do odgovora na to vprašanje. Zdaj se pa tu lomijo kopja za in proti, ne da bi se pravzaprav vedelo, čemu bi naj odločitev o tem služila. Ker svet danes vendarle ne priznava več monocentrizma, ne priznava vodilne vloge nobeni civilizaciji, tudi evropski ne. Z vodilno vlogo evropske ali evroameriške civilizacije, če hočete, ki je več kot pet sto let zaznamovala svet, je konec. Pojavljajo se nova središča, tu je Kitajska, tu je Indija, ... prej ali slej bo tu tudi Afrika. Tu je ves arabski svet. In če bo vsakdo kot samoopredelitev postavil nekaj, kar ga tako močno razlikuje od drugih in če se bo homogeniziral na tem, potem bomo imeli recimo: Evropa je krščanska, arabski oziroma islamski svet se homogenizira na fenomenu islama…Kam bomo potem prišli. Do tistega, kar je napisal Huntington in so vsi mislili, da je to neka fantastika - do spopada civilizacij, namesto do iskanja tistega, kar je v etičnem smislu skupno vsem tem civilizacijam in kar bi bilo potrebno uveljaviti kot minimum soglasja za razvijanje vrednot sožitja. Tu se po mojem v bistvu začne začenja ta evropski problem. Ali razumemo svet in svojo vlogo kot svet iskanja sožitja z drugimi ali kot svet ločevanja, kjer se bomo drug pred drugim zapirali.

MARK ŽITNIK:
Še zadnjič vas pozivam, da podate svoje mnenje. 051 30 20 10 – telefonska številka na katero oddate SMS, se strinjate ali ne strinjate z razmišljanjem gospoda Kučana. Seveda pa malo pred koncem oddaje ta rezultat tudi pokomentirava. Slovenija je že kar nekaj časa nazaj vstopila v predvolilno kampanjo, ne samo za evropske volitve, ampak je že čutiti del tistih jesenskih državnozborskih volitev. Se vam zdi, da gremo včasih predaleč v načinu, kako opozarjamo nase v predvolilnem času, da zgubljamo kompas tudi v stvareh, tudi znotraj svojih političnih opcij in prekoračimo mejo dobrega okusa?

MILAN KUČAN:
Težko je tu postavljati stroga merila in gabarite, kaj je dopustno v volilni kampanji, kaj je primerno in kaj ne. Pač pa je mogoče reči, da je Slovenija kar naprej v času volilne kampanje. Bolj se mi zdi to problem. Včasih je vtis, kakor da je tistim, ki odločajo, zlasti v parlamentu bolj malo mar, kako bomo Slovenci živeli in kakšno podobo bo Slovenija postavila svetu na ogled, bolj pa vprašanje notranjih razmerij, kdo bo koga ali razumevanje politike kot šahovsko polje za izločanje figur. Razlogov za to je veliko. Če bi natančno pogledali, v potrditev te moje trditve, da smo pravzaprav vseskozi v volilnih kampanjah - tu je t.i. šest zahtev opozicije, potem vse to, čemur smo priča – izbrisani, džamija, romsko vprašanje, ki je zadnje čase nenadoma aktualno. To kaže tudi pisanje tujih časopisov in nenadoma interes sveta za Slovenijo. Kar kaže, da Slovenija začenja dobivati drugačno podobo od tiste, po kateri je bila prepoznana in s katero smo si pridobili legitimacijo, za mednarodno priznanje, če hočete maturitetno spričevalo, da smo sposobni samostojnega, odgovornega življenja v svetu. Prepoznani smo bili po tem, da smo se zavzemali za demokracijo, za načela, da smo spoštovali pravo, da smo zelo visoko dvignili fenomen človekovih pravic, individualnih in kolektivnih in da smo deklariranega dosledno izpeljevali od poziva na plebiscit, pa potem skozi rojevanje države in skozi pravni red, ki smo ga sprejemali in kasneje usklajevali s pravom EU. Sedaj je nevarnost, da bo Slovenija dobila drugačno podobo, če hočete negativen imidž. Pri tem bi se morali zamisliti, da ne bi bili blizu tistega, kar sem prej rekel, v svetu si lahko prepoznaven tudi, če delaš nered.

MARK ŽITNIK:
Ali je možno, da ljudje ne čutimo na isti način kot je ta medijska podoba navzen, v tujih časopisih, v naših medijih, da je ta le rezultat nekih političnih obračunov ali razmišljanj ali vizij in da na terenu med ljudmi te zgodbe, izbrisani, džamija itn. niso enako vroče kot so v medijih in med politiki?

MILAN KUČAN:
No, gotovo veste, da če politika problemov, ki v nastajajo življenju, ne začne izkoriščati, potem so veliko enostavneje rešljivi. Ne dobijo teh razsežij. Če ima pa politika interes, da jih izkoristi za utemeljevanje svojih pozicij, za razlikovanje od drugih in če temu pritegnejo še mediji, potem to dobi neko razsežje, ki je daleč od realnega. Nastane neka virtualna podoba problema. Ampak potem to zlagoma postane realen problem, ki dostikrat nima zveze s koreninami svojega nastanka. Pri medijih bi pa rekel to. Dostikrat se govori, da imajo tudi mediji zaslugo za to. Tudi oni so prispevali in tako naprej... Jaz mislim takole. Mediji so nekaj objektivnega. Članek, vsebina, prispevek, slika, ... na ekranu, opremljena s komentarjem, je nekaj subjektivnega. Novinar ima ime in priimek. Časopis, televizija, radio imajo urednika. Ni kriv ali odgovoren medij in ne more se mu očitati, se mu dajati zaslug. Gre za to, kakšna je načelna, profesionalna
in navsezadnje tudi politična opredelitev človeka. V politiki smo se že navadili govoriti o ljudeh in njihovih stališčih. O medijih pa kaj rečemo? To je, če začneva kar pri vas, bilo na TV Papriki, to je bilo v Delu, to je na nacionalki in tako naprej... Tudi to je lahko zelo krivično posploševanje. Mene je na to razmišljanje napotil pravzaprav nek razgovor z nekdanjim predsednikom Conarejem, ki mi je kot Afričan rekel: "Poglejte, kako ste vi Evropejci krivični do nas. Če se kaj zgodi v Zambiji, Namibiji, kjerkoli... bodo časopisi napisali 'Bilo je v Afriki'. Če se zgodi kjerkoli v Evropi, ne boste napisali, se je zgodilo v Evropi. Zgodilo se je v Italiji ali v Rimu, še bolj konkretno, npr. zgodilo se je v Ljubljani." Tako smo se seveda tudi mi zlagoma navadili govoriti o stvareh na sploh in
pravzaprav povzročili dve stvari. Zakrili pravo naravo problema in drugič mnogim ljudem ustvarili alibi. Če se lahko zakriješ za medij, je nenadoma tvoje ime, ki je sprožilo celo zadevo, nepomembno.

MARK ŽITNIK:
Gospod predsednik, jaz sem vesel, da ste nocoj v naši družbi. Zdaj je prišel čas za oceno, kako o vas in vaših razmišljanjih razmišljajo gledalke in gledalci in si kar poglejva rezultate. Kaj vam danes, ko niste več v aktivni politiki pomeni dober rezultat?

MILAN KUČAN:
Še zmeraj mi v bistvu pomeni priznanje, da prizadevanje ni bilo v prazno, da ni bilo prizadevanje, ki ni nikogar prepričalo, ki ni imelo stika z realnim življenjem in problemi, s katerimi se soočajo ljudje. Je pa seveda tako. Zdaj prihajajo mladi rodovi, ki neposredne izkušnje z mano nimajo več. Volilni rezultati, ki ste jih omenili, so bili zmeraj povezani s tem, da sem bil dolga leta v politiki, da so ljudje z menoj doživljali nekatere zelo stresne trenutke svojega življenja in da so me poznali kot star denar, ki je v obtoku. Tu ni bilo mogoče kaj prikriti, skriti. Vedelo se je in dobre in slabe strani. Res pa je, da način komuniciranje z mano preko stalnih očitkov, kot ste prej rekli, da držim vse niti in vrvice, rekli ste prav vrvi, da to pušča neko poškodbo. Ali je meni všeč ali ne, je irelevantno, ljudje pač pišejo, govorijo to, kar želijo in to gotovo ustvarja neko podobo o človeku, o katerem to govorijo. Zaradi tega to tudi govorijo, ker želijo, da se podoba spremeni. Torej to, da še zmeraj toliko ljudi razmišlja približno tako kot jaz sam ali če obrnem, da jaz razmišljam tako, kot razmišlja večina, to mi je seveda v priznanje.

MARK ŽITNIK:
Gospod predsednik. Hvala lepa za obisk in vesel sem, da se še srečujeva in da se še srečava.

MILAN KUČAN:
Hvala tudi vam in lep večer naprej.

MARK ŽITNIK:
Srečno. Vam drage gledalke, cenjeni gledalci hvala lepa za pozornost in vse dobro do nove dileme, do novega tedna.

 

 

seznam   na vrh