Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

Moja vrata so bila vedno odprta gospodarstvenikom in negospodarstvenikom
POP TV, 06. september 2003

 


Povzetek Milan Kučan v prispevku POP TV na temo »Kučanovi old boysih«

DARJA ZGONC:
Z umikom Nade Klemenčič z vrha Zavarovalnice Triglav in prvimi obtožnicami proti vpletenimi v aferi SIB, tudi proti Vladu Klemenčiču, se je, kot menijo nekateri, začel rušiti krog vplivnih slovenskih direktorjev, ki naj bi v veliki meri obvladovali slovensko gospodarstvo in posredno tudi politiko. Nekateri so jih označili za Kučanove direktorje, drugi jim pravijo mreža starih prijateljev.

TJAŠA SLOKAR:
Old boys network oziroma mreža starih prijateljev ni nič tipično slovenskega. Povezave najvplivnejših ljudi obstajajo tudi drugod po svetu. Gre pa za v glavnem neformalno združbo ljudi, v našem primeru direktorjev, ki se velikokrat sestanejo.

PETER FRANKL:
Pri nas si stari, dobri, simpatični fantje, managerji, velikokrat med seboj pomagajo, iščejo poslovne priložnosti in znajo tudi izkoristiti kakšno luknjo v zakonu in si pri tem znajo tudi deliti izkušnje.

TJAŠA SLOKAR:
V družbo takoimenovanih starih prijateljev naj bi sodili direktorji velikih podjetij: Mercatorja, Istrabenza, Luke Koper, Save Kranj, Leka, Krke, Laškega, Petrola, Gorenja in še bi lahko naštevali.

NEVEN BORAK:
Gre bolj za mehanizme interakcije med politiko in gospodarstvom, v kateri nastopajo različni igralci, tako na eni kot na drugi strani. Pri tem pa je treba zelo jasno povedati, da to niso nikakršna inkriminirana dejanja.

TJAŠA SLOKAR:
Nekateri so jih povezovali kar z nekdanjim predsednikom države Milanom Kučanom, in sicer tudi zaradi njegovih številnih srečanj z verjetno najmočnejšim lobijem v državi.

MILAN KUČAN:
Moja vrata so bila ves čas in so tudi danes odprta gospodarstvenikom in negospodarstvenikom, tistim, ki se omenjajo v takoimenovanem Kučanovem klanu in drugim. Vsak, kdor je pač želel moje mnenje, sem mu bil na razpolago. Takoimenovanih nejavnih ali, kot se je nekaj časa govorilo, tajnih sestankov seveda ni bilo. Tudi jaz nisem sodeloval pri nobenih razgovorih o sestavljanju nadzornih svetov ali sestavljanju uprav. To je pač pripadalo državi. Najbrž so si to lastili nekateri strankarski politiki, ki pač mislijo, da je potrebno tudi na tak način participirati v gospodarstvu.

TJAŠA SLOKAR:
Po mnenju nekdanjega predsednika je ena od nalog tudi, da po svojih močeh pomaga gospodarstvu. To popolnoma brez sramu počnejo tudi številni tuji veleposlaniki pri nas, pravijo poznavalci. Nekdanji predsednik vlade pa se je takoimenovanim starim prijateljem kar se da izogibal.

PETER FRANKL:
Občutek imam, da se je zdajšnji predsednik vlade, Tone Rop, pomembno približal tem Old boysom. Zdi se mi, da se Old boysi s Tonetom Ropom veliko bolje razumejo, kot so se nekoč z Janezom Drnovškom. Skratka simpatija med Old boysi in Tonetom Ropom ni neopazna. Vse prej kot to.

TJAŠA SLOKAR:
Z umikom Nade Klemenčič in upokojitvijo nekaterih direktorjev se je mreža starih prijateljev pričela pomlajevati. Prihajajo novi ljudje, ki naj bi, kot trdijo nekateri, skušali okrepiti vpliv LDS. Sicer pa akterji zanikajo, da bi bila politična pripadnost, seveda predvsem levici, pogoj za obstanek v mreži.

ZORAN JANKOVIČ:
Jaz nikogar ne vprašam, v katero politično opcijo spada, ker se mi to zdi nekako izpod časti. V gospodarstvu velja samo ena opcija: ali si dober, ali nisi dober.

NEVEN BORAK:
Včasih je zelo težko sploh izluščiti politični imenovalec, kajti ta omrežja so tudi toliko fleksibilna, da ne poskušajo najti politično podporo, če jo že iščejo, samo v enem segmentu politike, ampak tudi v drugem. Praviloma želijo najti podporo v tistem delu politike, ki na volitvah dobi odločilno vlogo, se pravi z oblastjo.

TJAŠA SLOKAR:
Že bežen pogled na kapitalske povezave med npr. Pivovarno Laško in nekaterimi podjetji kaže, kako vplivne so lahko takšne mreže. Podobno je tudi z Zavarovalnico Triglav, ki tako in drugače obvladuje pomemben del slovenskih podjetij. Delovanje takšnih mrež pa ni nujno kriminalno dejanje, če je početje seveda v skladu z zakonodajo.

MILAN KUČAN:
Če pa gre tu za povezovanje tistih ljudi, ki nosili največje breme tranzcije, ki so bili nosilci uspešnih projektov, ohranili svoja podjetja, ohranila mnoga delovna mesta za mnoge naše delovne ljudi, bi seveda jaz potem takšno oznako Old boysi štel za kompliment.

NEVEN BORAK:
Problem je takrat, kadar bi delovanje takšnih povezanih skupin poskušalo iti čez mejo zakonov v določenih področjih. Eno od takih področij je seveda tudi trg vrednostnih papirjev.

TJAŠA SLOKAR:
In nobena skrivnost ni, da nekateri gredo čez. Še bolj nevarni od takoimenovanih Old boysov pa so, kot pravijo poznavalci, mladi, relativno neznani, brezkompromisni tajkuni, ki bi sodelovali z vsakršno oblastjo, ki bi služila njihovemu cilju, rdečo ali črno.

 

 

seznam   na vrh