Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

O svoji podpori predsedniškemu kandidatu
POP TV, 6. avgust 2007

 


"To so ljudje, ki ne potrebujejo moje posebne podpore. Temu sem se tudi izmikal", je v pogovoru za Pop TV poudaril Kučan po srečanjih, ki jih je imel z Danilom Türkom, Mitjo Gasparijem in danes zjutraj z Lojzetom Peterletom.

Nekaj poudarkov iz pogovora za POP TV:

Kučan je zanikal očitek, da svojo podporo predsedniškemu kandidatu pogojuje s kritičnostjo do delovanja aktualne vlade: "To je interpretacija, kolikor sem slišal, enega od urednikov slovenskih medijev. Podpore nisem pogojeval."

"Ne gre mi niti za odnos do vlade niti za odnos do njenih predstavnikov. Zanima pa me, kako kandidati opredeljujejo probleme. Kako jih vidijo, opazijo, čutijo in kako vidijo njihovo rešitev oziroma prihodnost Slovenije sploh, tudi njeno vrednotno, etično podobo, njeno zavezanost vrednotam, ki koreninijo v tistem, za kar smo se odločali leta´90 na plebiscitu."

"Beseda predsednika je vendarle beseda največje moralne avtoritete v državi, zato gotovo ne bodo mogli molčati. Zdi se mi, da bi bilo nojevsko ne videti, da problemi v tej državi vendarle obstojijo in da se je potrebno do njih opredeljevati. Govoriti samo o tem, da bomo vsi za sporazumevanje in da se bomo lepo razumeli, je govoriti o politični formi, o tehnologiji. Mene in predpostavljam tudi večino državljanov pa vendarle zanima vsebina."

"Za mene, poudarjam, je vendarle ključno opredeljevanje. Recimo kako vidijo vlogo države pri varovanju javnega prostora. Torej kakšni so njihovi pogledi na javno šolstvo, na javno zdravstvo, na državno lastnino na objektih, ki so pomembni za Slovenijo kot recimo Blejski otok; potem kako vidijo vlogo države pri uveljavljanju vrednot, ki smo jih deklarirali, recimo solidarnost, strpnost, sposobnost živeti z razlikami; ali npr. do spoštovanja avtonomije družbenih podsistemov in nestrinjanje ali celo aktivno nasprotovanje temu, da ima prevladujočo vlogo politični podsistem, ki si podreja tako gospodarstvo kot medije, kulturo, šolstvo, da ne govorim o drugih stvareh, ki so postali sestavni del našega življenja in s katerimi se ukvarja vsak po svoje.

Kučan je ocenil, da kandidati za predsednika republike zaenkrat še niso imeli veliko priložnosti za predstavitev svojih stališč, saj se bo glavnina vsebinskega opredeljevanja začela šele septembra, ko se bo kampanja formalno začela. O tem, kako bo glasoval v prvem krogu, ni hotel govoriti.

"Meni gre za to, da bi Slovenci dobili možnost izbirati med dobrimi kandidati, ki so dovolj kredibilni, da bi lahko uspešno opravljali funkcijo predsednika republike in skrbeli za njegovo avtoriteto, njen ugled in tudi vpliv in mislim, da so vsi trije kandidati te vrste, da bi izpolnili ta pričakovanja. Izvolitev pa bo odvisna od njihovih opredelitev do številnih vprašanj, ki danes zanimajo ljudi v Sloveniji," je pojasnil svoja srečanja s predsedniškimi kadnidati, na pobudo katerih je prišlo do srečanj in pogovorov.

 

 

seznam   na vrh