Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Govori in dogodki
seznam    

Pot do vojn se pogosto začne z besedami
Ljubljana, 6. februar 2004

 


Kot častni pokrovitelj prve Noči tisočerih večerij v Sloveniji, ki jo organizirajo ameriška veleposlaništva na isti večer v številnih državah sveta, je Milan Kučan pozdravil plemenito idejo, ki je v Sloveniji potekala v sodelovanju z Ameriško gospodarsko zbornico in Mednarodnim skladom za razminiranje kot gostiteljem sponzorjev.

V svojem nagovoru je Milan Kučan povedal, da je v življenju videl dosti ljudi, ki jih je pregnala, prizadela in pohabila vojna, ljudi, ki se niso imeli kam vrniti, ker so bili njihovi domovi porušeni ali nedostopni, ker so bile na njivah namesto krompirja posejane mine. Zato spoštuje vsakogar, ki tem ljudem pomaga. Pa vendar je solidarnost v tem primeru le popravljanje posledic zla, ki mu je ime vojna, je dejal.

Ob solidarnosti morajo naši napori veljati predvsem ustvarjanju razmer, ki preprečujejo vojne, je poudaril Kučan in dodal, da se vojne pogosto začnejo z besedami, z nestrpnostjo, z nespoštovanjem dostojanstva sočloveka in z nesprejemanjem drugačnosti.

Vedno znova smo pred preizkusom, ali bomo znali svoje življenje urejati tako, da do sporov in spopadov ne bo prihajalo, zato da ne bi živeli z vojno kot presežnim zlom.

»Prebral sem, da za humanitarne aktivnosti in za pomoč, ki gre v humanitarne namene in za popravljanje krivic, ki se dogajajo ljudem, prispevajo predvsem tisti ljudje, ki povzročajo nečlovečnost in socialno nepravičnost. Da si z navidezno dobrodelnostjo tolažijo slabo vest. Ne sprejemam takšne trditve, ne verjamem, da jo je mogoče posplošiti, ne verjamem, da velja za vse vas, za vse nas, ki smo nocoj na tem srečanju. Moja izkušnja z ljudmi je drugačna, je pozitivna in v človeško solidarnost trdno verjamem. Tako kot verjamete vanjo tudi vi,« je med drugim rekel Milan Kučan.

 

 

seznam   na vrh