Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Sporočila za javnost
seznam    

Turistična zveza ob svetovnem dnevu prostovoljstva
Ljubljana, 5. decembra 2005

 


Turistična zveza Slovenije je ob 100-letnici svojega delovanja ob svetovnem denvu prostovoljstva 5. decembra organizirala posvetovanje turističnih delavcev na temo "Prostovoljno delo v turizmu in urejanju okolja". Bivši predsednik republike je imel ob tej priložnosti uvodni nagovor.

Milan Kučan je v govoru poudaril pomen prostovoljcev, ki širijo notranje meje države, saj sežejo tja, kamor država ne more ali ne zmore, njihove mreže socialne povezanosti pa so poroštvo tudi za najtrše preizkušnje nacionalne skupnosti. Zato je po njegovem znak demokratičnosti države, da opazi delo prostovoljcev, ga ovrednoti, je do njega naklonjena in mu da tudi zasluženo priznanje. Utemeljeno je pričakovati vsaj to, da država prostovoljnemu delu ne postavlja ovir, ga ne otežuje in pretirano formalizira z normativnimi in finančnimi ukrepi na način, ki je v nasprotju s samim smislom in motivi prostovoljstva.

Posebej je Kučan spregovoril tudi o prostovoljcih v turizmu. Ob vsej visoki profesionalizaciji po njegovem ostaja nespremenjeno dejstvo, da turizem polno zaživi šele, ko je trdno vpet v prijazno okolje, ki ga ustvarijo domačini tudi s prostovoljnim delom in z bogatimi izkušnjami, ki so si jih pridobili znotraj svojih društev in združenj. Izrazil je pričakovanje, da Slovenija, ki ima s turizmom velike razvojne načrte, ne bo vlagala zgolj v objekte, ampak tudi v ljudi, tudi v turistične delavce-prostovoljce.

 

 

seznam   na vrh