Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

Izmišljotine ministra dr. Rupla na račun Milana Kučana
Delo, 5. julij 2004

 


Razumem prizadetost dr. Rupla in njegovo jezo, ker se mu predsednik vlade odpoveduje. Vendar moje razumevanje ni tako neskončno veliko, da bi mirno preneslo izmišljotine na moj račun, tudi ne tiste, ki so zapisane v njegovem intervjuju za sobotno prilogo Dela, 3. julija letos.

Predvsem nisem nikomur priporočil njegove razrešitve. O tem me ni nihče spraševal in tudi sicer nimam komu naslavljati te vrste priporočil. Tako tudi nisem mogel priporočiti ministrove razrešitve pred državnim praznikom in povzročiti "malodane državnega udara".

Prvikrat sem na novinarsko vprašanje o predlogu za njegovo razrešitev odgovarjal dan po prazniku. Odgovoril sem naslednje: "Predvsem ne vidim v tej zamenjavi nič dramatičnega. Predsednik vlade je prvi minister. On mora imeti pooblastilo, da si sestavi ministrsko ekipa. To pomeni, da mora to biti ekipa, ki je učinkovita, ekipa, znotraj katere vlada medsebojno zaupanje. Če tega medsebojnega zaupanja ni, potem je razumljivo, da se takšna ekipa razide, ali da se razide predsednik s tistimi, v katere nima več zaupanja."

Glede oporekanja dr. Rupla moji pravici do izražanja mnenj o vprašanjih, ki jih poraja politično dogajanje v Sloveniji pa naj poudarim, čeprav se to razume samo po sebi, da bom tako kot doslej tudi poslej ravnal v skladu s svojo presojo razmer v državi in po svojem prepričanju.

Milan Kučan
Bivši predsednik republike

 

 

seznam   na vrh