Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

Milan Kučan na Radiu Hit tudi o državnih proslavah
Radio HIT, 04. julij 2006

 


Milan Kučan je v "Poletnem čveku na Radiu Hit" odgovarjal tudi na aktualna vprašanja, med njimi tudi v zvezi z državnimi proslavami. Objavljamo ta del današnjega intervjuja na Radiu Hit.
Novinarka Špela Močnik:
Precej sveži so tudi dogodki okoli državne proslave ob Dnevu državnosti. Proslave se niste udeležili, ker ste rekli, da "dogodka, na katerem ni omogočeno oziroma ni zaželeno, da govori predsednik države, ne morete šteti za državno proslavo". So se vseeno iz kakšne strani pojavili kakšni očitki, da bi bilo prav, da bi se vseeno udeležili proslave? Ali pa se s tem niste potem več ukvarjali?
Kučan:
Veste, za mene ta odločitev ni bila lahka. Precej boleča je bila. Navsezadnje sem sodeloval pri nastajanju države in to je praznik, s katerim se spominjamo njenega rojstva in vsega, kar je s takratnim dogajanjem povezano. Praznik je priložnost, da se državljani veselimo in smo ponosni na doseženo, da premerimo svoje moči, "daljo in nebeško stran", kot je rekel pesnik, in vidimo, koliko moči imamo za uresničitev ciljev, ki si jih je ob taki priliki potrebno zastaviti.
Če pa se proslave spremenijo v prestiž, v merjenje zaslug, v odrekanje enim in prisvajanje s strani drugih, potem se teh proslav ni mogoče veseliti. Na žalost je skoraj od vsega začetka tako, da so se eni teh proslav veselili in udeleževali, drugi pa ne, ker tudi niso priznavali legitimnosti demokratično izvoljenih ljudi, ker ti pač niso bili po njihovi politični meri. Organizirali so svoje proslave in niso prihajali na uradne proslave.
Glede na to, da ni bilo zaželeno in omogočeno predsedniku države, da govori na osrednji proslavi, je nisem mogel šteti za državno proslavo. Ker pa sem sam nekoč opravljal to funkcijo, se mi je zdelo prav, da tudi na ta način izrazim svoje nestrinjanje z odrekanjem avtoritete funkciji, ki je vendarle najvišja v državi.
Novinar
No, včeraj pa je gospod Drnovšek, torej sedanji predsednik države dejal, da se ne namerava udeležiti nobene proslave več do konca svojega mandata, čeprav mislim, da so do konca še štiri proslave. Kako bi to komentirali?
Kučan
Glede na vse, kar se je dogajalo z letošnjo nedavno proslavo, odločitev predsednika Drnovška razumem. Se pa z njo ne strinjam. Eno je protest, ker ti je onemogočeno govoriti na proslavi. Drugo pa je udeležba na proslavah, ki dobijo državni značaj vendarle tudi s prisotnostjo tistih, ki državo predstavljajo. To je tudi predsednik države. Ampak kot sem že prej rekel, se je v tem razmišljanju treba vrniti na izvirni greh. Ta pa je v nespodobnem, nespoštljivem obnašanju in odnosu do institucije predsednika republike. Ker je državni uradnik, ki načeluje koordinaciji za pripravo državnih proslav, po moji sodbi nespoštljivo in nespodobno urejal oziroma poizkušal urejati razmerje do predsednika republike, in glede na to da spada med tiste, ki širijo sproščeno vzdušje v Sloveniji, je potrebno dodati, da bi ob sproščenosti Slovenija potrebovala tudi oliko in spodobnost. Predvsem oliko tistih, ki jim je zaupano, da v določenem obdobju upravljajo državo. Tega spoštljivega odnosa ni, kar je samo dokaz, da je Slovenija mlada država in da šele gradimo institucije in njihovo avtoriteto. Država nedvomno potrebuje institucije z avtoriteto. Namesto da bi državne institucije druga drugi pomagale krepiti avtoriteto, je že od vsega začetka tako, da iz politično prestižnih razlogov, pa tudi iz osebno prestižnih razlogov druga drugi spodkopavajo avtoriteto.

 

 

seznam   na vrh