Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Obdobje socialistične Republike Slovenije
seznam    

Ne strinjam se s tvojim prepričanjem, toda pripravljen sem dati življenje, da ga lahko ohraniš
Kranj, 4. julij 1986

 


Milan Kučan na srečanju Zveze rezervnih vojaških starešin ob Dnevu borca

Ob prevzemu funkcije predsednika predsedstva CK ZK Slovenije se je Milan Kučan opredelil za odprt politični dialog ter za ustvarjalno soočanje mnenj. Na srečanju borcev druge svetovne vojne je o političnem dialogu v nekdanji Jugoslaviji med drugim dejal:

Prisvajajo si monopol nad resnico, prav tako kot to počne birokracija. Tudi njim niso potrebni argumenti. Dovolj je njihovo mnenje, dovolj je zgolj trditev. Privzamejo si nepreklicno pravico do političnih in človeških kvalifikacij in diskvalifikacij tistih, ki ne mislijo tako kot oni, do uporabe neresnic in potvarjanja dejstev, pravico do pritiska na delo sodišč in drugih demokratičnih institucij našega sistema. Prav imajo, ko trdijo, da dialog ni možen. Kajti dialog je možen samo kot pogovor enakopravnih, kot pogovor ljudi, ki v interesu stvari, ideje in resnice varujejo dostojanstvo sogovornika.

Spomniti se velja prav v tej zvezi na Voltaira in njegovo znamenito misel:"Ne strinjam se s tvojim prepričanjem, toda pripravljen sem dati življenje, da ga lahko ohraniš". Demokratični boj mnenj nam je potreben kot kruh.

 

 

seznam   na vrh