Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

Izselitev Romov iz Ambrusa
POP TV, 03. novembra 2006

 


Konflikt v Ambrusu in način njegovega reševanja sta zaskrbljujoča in bosta imela dolgoročne posledice, je ocenil bivši predsednik republike v izjavi za POP TV in opozoril, da mora oblast varovati pravice in interese obeh strani. Zaradi nasilja enega samega človeka ali nekaj ljudi se ne sme stigmatizirati celotne skupnosti. Preselitev ambruških Romov je nevaren presedan, ki lahko sproži še nadaljnje zahteve za preselitve Romov in tu bo oblast na resni preizkušnji.

»Prizori prestrašenosti, kolektivna preselitev, sovraštvo, bes in grožnje so slaba popotnica Sloveniji za uveljavljanje njene vloge leta 2008. Mislim, da kolektivna preselitev ni dobra rešitev. To je, kot pravi pregovor, bližnjica, ki se izkaže za najdaljšo pot med dvema točkama. Čeprav je morebiti šlo za trenutno reševanje konflikta, ima ta pot v sebi velike pasti.«

»Mislim, da je bilo v Sloveniji doslej premalo sistematičnega dela za reševanje romske problematike. Žrtve tega so tako prebivalci Ambrusa kot romska družina, ki je bila preseljena v Postojno.«

»Varuh človekovih pravic je ravnal zelo občutljivo. Odzval se je na problem, kar je navsezadnje tudi njegova vloga - da nas opozarja na našo lastno nedemokratično prakso,« je poudaril Kučan in dodal, da Svet Evrope za Slovenijo ni tuja ustanova. To je tudi slovenska ustanova z nalogo, da sistematično bdi nad demokratičnostjo praks držav članic pri varovanju človekovih pravic.

Kučan ne vidi razloga, zakaj bi se moral Hanžek opravičiti slovenskim državljanom za obvestilo, ki ga je v zvezi z izselitvijo Romov iz Ambrusa v Postojno posredoval Svetu Evrope. Taka zahteva kaže, da sedanja vlada očitno ne razume vloge varuha človekovih pravic, je dodal Kučan.

 

 

seznam   na vrh